Rozmach veganství v Česku? Motivací není jen ohleduplnost ke zvířatům

Bezmasou stravu preferuje pět procent Čechů, další čtyři procenta jedí maso pouze příležitostně. Alternativním způsobům stravování jsou nejvíce otevření v Česku i ve světě mladí lidé, stravu s vyloučením masa mezi Čechy od 18 do 34 let preferuje deset procent. Mnoho lidí spojuje veganství s ekologií a zodpovědným přístupem k planetě. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos, jehož výsledky představila Asociace společenské odpovědnosti (A-CSR).

Jídlo bez jakéhokoli omezení konzumuje 90 procent Čechů, podle agentury v jiných zemích Evropské unie je to 76 procent, v dalších 28 zemích světa 73 procent. Třetina Čechů, mezi nimiž byli zejména mladí ve věku od 18 do 34 let, v průzkumu uvedla, že plánuje jíst více ryb a luštěnin a méně masa a masných výrobků. Podle 46 procent dotázaných v restauracích roste nabídka rostlinných produktů.

"Vedle cukru se lidé snaží snížit spotřebu zejména masa, masných výrobků a živočišných tuků, hlavním motivátorem v tomto směru je zdravý životní styl. Ženy proti mužům častěji zmiňují také etické důvody, muži regulaci hmotnosti či zdravotní problémy. Pro třetinu lidí s VŠ vzděláním, kteří snížili nebo plánují snížit konzumaci mléka a výrobků z něj, byla důvodem ohleduplnost ke zvířatům," uvedl ředitel agentury Ipsos Tomáš Macků.

Lidé spojují veganství s ekologií. "Stále častěji také od vědců slýcháme, jaké negativní dopady má živočišná produkce na životní prostředí a na změnu klimatu," uvedla zakladatelka A-CSR Lucie Mádlová. To se odráží i v přístupu ke kosmetice. Podle výzkumu 53 procent lidí alespoň občas zjišťuje, zda je obal výrobku ekologický, a 49 procent zajímá testování výrobku na zvířatech. Podobně někteří lidé sledují módu.

Mladí lidé mají obecně větší zájem o bezmasou stravu a ekologii. "Mohlo by to znamenat, že si mladí lidé uvědomují svou společenskou odpovědnost směrem k životnímu prostředí a nejsou jim lhostejné environmentální problémy, kterým v současnosti planeta čelí," dodala Mádlová.

EVRAVEGAN vegan ? alert ? my first vegan burger ? wooo ♥?? #ilovethisgame #vegan pic.twitter.com/PZCoOC0orG

— Patrice Evra (@Evra) 17. dubna 2019

Výzkum provedla agentura letos v březnu. Zúčastnilo se ho 1016 lidí ve věku od 18 do 65 let. Agentura Ipsos funguje v 89 zemích. Asociace společenské odpovědnosti je platforma společenské odpovědnosti a Cílů udržitelného rozvoje od OSN.

Související

Ilustrační fotografie.

Zájem o rostlinné potraviny stoupá, supermarkety se trendu přizpůsobují

V Česku roste zájem o rostlinné potraviny. Počet veganů a vegetariánů zůstává téměř stejný, mnohem více lidí stravujících se konvenčně však maso a mléčné produkty omezuje. Rostlinné alternativy jsou již běžně k dostání i v potravinových řetězcích. Ty navíc zavádějí vlastní řady veganských výrobků a předhánějí se v širším sortimentu. Dávno tedy neplatí, že rostlinná strava znamená pouze konzumaci salátů, k dostání jsou rostlinná mléka, řízky, burgery, nebo dokonce náhražky ryb. Pestrá rostlinná strava přitom může přinášet benefity pro lidi, zvířata i planetu.

Více souvisejících

veganství Maso potraviny jídlo češi

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Švýcarsko nenabídlo Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině

Švýcarská vláda oznámila, že zatím nenabídla Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině, který se bude konat v červnu v této alpské zemi. Přesto zdůraznila, že Rusko by mělo být zahrnuto do mírového procesu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy