Majitel zkrachovalé likérky AB style si přísný trest odpyká, odebíral líh od Březiny

Za obchody s nelegálním lihem pocházejícím od zlínského podnikatele a šéfa takzvané lihové mafie Radka Březiny si majitel zkrachovalé likérky AB style Milan Antoniazi odpyká pravomocně 11 let ve vězení. Rozhodl o tom dnes olomoucký vrchní soud. Zamítl tak odvolání obžalovaného i žalobce, kteří rozsudek ostravského krajského soudu napadli. Trest je za zkrácení daní, státu podle žalobce způsobil škodu na daních za miliardu korun. Antoniazi patřil podle žalobce k nejvýznamnějším Březinovým odběratelům.

Žalobce dnes žádal trest o rok vyšší. "Když jsme vycházeli z ostatních již odsouzených, je pravda, že by se dalo uvažovat o přísnějším trestu. Nicméně trest uložený soudem prvního stupně je sice mírnější, ale není nepřiměřeně mírný, abychom do něj z pohledu státního zástupce zasahovali," uvedl mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik. Soud muži potvrdil i sedmiletý zákaz působení ve vedení firem a peněžitý trest ve výši 20.000 korun.

Antoniazi se původně k činu doznal, později však svou původní výpověď popřel s tím, že byla policií vynucena. "Tomu jsme však neuvěřili, protože jeho původní doznání bylo v souladu s dalšími důkazy, například s domovní prohlídkou i s výpověďmi dalších svědků či z listinných důkazů, ze kterých byl zřejmý pohyb mimobilančního lihu," doplnil mluvčí soudu.

Antoniazi již u krajského soudu připustil, že dnes už pravomocně odsouzeného Březinu a další členy jeho skupiny zná, připustil i obchodní kontakty. Tvrdil ale, že nikdy nepřekročil hranici zákona. Obhajoba žádala zrušení rozsudku a věc vrátit k novému projednání krajskému soudu.

Muž podle žalobců nakoupil bez vědomí celníků od Radka Březiny přibližně čtyři miliony litrů lihu, škoda přesáhla jednu miliardu. K jeho usvědčení významně pomohla mimo jiné výpověď Březinova mladšího bratra Tomáše, který se rozhodl s policií spolupracovat. "Když pominu Likérku Drak, tak si myslím, že to byl skutečně nejvýznamnější odběratel mimobilančního lihu od skupiny osob kolem Radka Březiny," řekl dnes ČTK státní zástupce Miroslav Stoklásek.

Případ je další z větví odběratelů Březinova nelegálního lihu. První z nich se týkala Stanislava Pražana a jeho syna, kteří podle rozsudku odběrem nezdaněného lihu způsobili zkrácením daně škodu nejméně 353 milionů korun. Odpykávají si již devítileté tresty. Loni v červnu vrchní soud zvýšil tresty šesti ze sedmi obžalovaným v kauze odběratelů a distributorů tohoto lihu, kteří byli spjati s Likérkou Drak. Odpykávají si tresty v rozmezí od 3,5 do 11,5 roku.

Nejvyšší tresty dostal jednatel distribuční firmy Verdana Robert Sedlařík, tehdejší jednatel další distribuční firmy Dominik Nagy a bývalý jednatel a a majitel likérky Pavel Čaniga. Likérku přitom fakticky vlastnil a ovládal Březina, který si za daňový únik 5,6 miliardy korun odpykává 13 let vězení.

Související

Soud, ilustrační fotografie

Další velký odběratel Březinova lihu čelí žalobě: Škoda před miliardu korun

Olomouc - Kauza dalšího údajného odběratele nelegálního lihu od zlínského podnikatele Radka Březiny míří k soudu. Žalobci ve čtvrtek podali obžalobu na bývalého majitele likérky AB style z Frýdku-Místku Milana Antoniaziho. Obžalovali jej z krácení daní, státu podle nich způsobil škodu na daních za více než miliardu korun. Čin podle žalobců spáchal ve prospěch organizované zločinecké skupiny, řekl dnes ČTK státní zástupce olomouckého vrchního státního zastupitelství Petr Šereda.
Alkohol

Policie navrhla obžalovat exmajitele likérky AB style, škoda 990 milionů

Ostrava - Policie navrhla obžalovat bývalého majitele likérky AB style z Frýdku-Místku Milana Antoniaziho z krácení daní při obchodování s nezdaněným lihem. Státu podle kriminalistů způsobil škodu za více než 990 milionů korun. Jde údajně o dalšího odběratele nelegálního lihu zlínského podnikatele Radka Březiny.

Více souvisejících

Milan Antoniazi Radek Březina (údajný boss) AB style (likérka) soudy olomouc

Aktuálně se děje

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy