Vyprali přes půl miliardy korun? Žalobce navrhl tresty pro rodinu bosse Březiny

Státní zástupce Radek Bartoš žádá u zlínského okresního soudu pro dva ze čtyř obžalovaných za praní špinavých peněz tresty od 5,5 roku do osmi let vězení. Pro další dvě obžalované by podle něj měly být v rozmezí tří let až 5,5 roku. Přes půl miliardy korun pocházelo podle obžaloby z nelegálního podnikání Radka Březiny, hlavního organizátora obchodů s nezdaněným lihem. Obžalováni jsou jeho blízcí.

Jeho otci Vladimírovi, bývalé manželce Stanislavě a asistentkám Kateřině Míčkové a Kristýně Mazurové hrozí až osmileté vězení. Všichni vinu popírají. Jejich obhájci žádají pro své klienty zproštění obžaloby, kterou považují za nedůvodnou a v některých bodech i za zmatečnou. Podle nich nelze v jednání obžalovaných spatřovat jakýkoliv úmysl.

Podle státního zástupce se obžalovaní podíleli na praní peněz z daňové trestné činnosti Radka Březiny a jeho kompliců v letech 2005 až 2013. Údajně se je snažili legalizovat vklady na bankovní účty a nákupem cenných papírů i nemovitostí. Největšími vkladatelkami byly Mazurová a Míčková. Díky těmto operacím si podle žalobce přišel Vladimír Březina na částku přesahující 440 milionů Kč, Stanislava Březinová asi na 42 milionů a Radek Březina na 18 milionů. Vyšší tresty s propadnutím majetku žádá žalobce pro Vladimíra a Stanislavu Březinovy, nižší pro asistentky.

Vladimír Březina už dříve uvedl, že šlo o peníze, které získal mimo jiné podnikáním s elektronikou a půjčováním peněz na vysoký úrok. Březinová řekla, že se na podnikání Radka Březiny aktivně nepodílela. Vždy prý jen poslouchala jeho pokyny, což ve středu její bývalý manžel u soudu potvrdil. Mazurová a Míčková se hájily tím, že s penězi do bank jezdily vždy na žádost Radka Březiny, jeho bratra Tomáše nebo Vladimíra Březiny. Ti jim prý řekli, že jde o peníze z pronájmu nemovitostí. I jejich výpověď Radek Březina stíhaný v samostatném řízení potvrdil. Vyšetřovatelé zajistili majetek za 400 milionů Kč.

Za stěžejní důkazy považuje Bartoš zejména výpověď bratra Radka Březiny Tomáše a peněžní deník za léta 2007 až 2010, který vedl. "Potom jsou to i poznámky Radka Březiny, které si psal ve vazbě. A fakt, že ačkoli Vladimír Březina tvrdil, že po dlouhou dobu mnoha lidem půjčoval peníze, tak z rozhodné doby, které se trestní věc týká, nebyl schopen nebo ochoten žádného dlužníka konkrétně identifikovat," řekl žalobce.

Podle obhájců však peněžní deník obsahuje chyby. Advokát Boris Vágner zastupující Vladimíra Březinu uvedl, že jeho klient měl dost vlastních peněz. "Neměl důvod se trestné činnosti, která je mu kladena za vinu, dopouštět," řekl Vágner. Pokyny, kterými Radek Březina otce žádal o úpravy některých dokumentů, podle něj Vladimír Březina neplnil, protože se ničeho trestného nedopustil a neměl k tomu tedy důvod. Lidi, jimž půjčoval, dmítl zveřejnit z obavy z jejich spojování s trestnou činností, řekl Vágner. Hlavní líčení pokračuje 14. května, kdy zazní závěrečné řeči obžalovaných.

Radek Březina byl v červnu 2017 odsouzen za nelegální obchody s nezdaněným lihem k 13 letům vězení. Škodu způsobenou zkrácením spotřební daně vyčíslil vrchní soud na více než 5,6 miliardy korun. S Březinou si nepodmíněné tresty za podvody s lihem odpykávají čtyři muži, u dvou dalších soudy pravomocný rozsudek dosud nevynesly. Březinovu bratrovi Tomášovi snížil Nejvyšší soud šestiletý trest na 3,5 roku, před časem byl z vězení podmínečně propuštěn.

Související

Andrej Babiš

Babiš opět odmítl, že by pral peníze. Bartošovi hrozí žalobou

Premiér Andrej Babiš (ANO) v souvislosti s informacemi z Pandora Papers odmítl, že by pral peníze. Pokud šéf Pirátů Ivan Bartoš nepřestane s takovými výroky, budu ho žalovat, řekl novinářům před odletem do Slovinska na summit lídrů Evropské unie a západního Balkánu.

Více souvisejících

praní špinavých peněz soudy Zlín Radek Březina (údajný boss) Vladimír Březina Stanislava Březinová (manželka lihového bosse)

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Aktualizováno před 17 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 33 minutami

Aktualizováno před 49 minutami

před 49 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy