Do vyhroceného sporu mezi ČT a kancléře se vložila Alex Mynářová: Řeknu vám, jak to v ČT opravdu chodí...

Manželka hradního kancléře Vratislava Mynáře, novinářka Alexandra Mynářová, se tvrdě pustila do České televize, pro kterou dříve pracovala. Reagovala tak na obvinění pořadu Reportéři ČT, podle kterého se spolupracovník prezidenta Miloše Zemana mohl dopustit dotačních podvodů.

Podle investigativního pořadu Reportéři ČT získal kancléř na svůj penzion v Osvětimanech na Uherskohradišťsku dotace od ministerstva školství a Evropské unie. Příjemci peněz byly spolek, který Mynář založil, a firma vlastněná kancléřem. Podle české pobočky organizace Transparency International (TI) Mynářův spolek i jeho firma porušily podmínky pro získání dotací. TI na něj proto podala trestní oznámení.

Sám Mynář v oficiálním vyjádření, které se objevilo na stránkách Pražského hradu uvedl, že odmítá pochybení a chystá právní kroky. Konkrétně prý chystá žaloby a trestní oznámení na Transparency International a reportéry České televize Adélu Paclíkovou a Vojtěcha Srnku. Podle něj se TI oznámením pouze pokouší zviditelnit.

„Máme listinné důkazy, které jasně dokazují, že jsme se žádných pochybení nedopustili. Naopak jsme zachránili prostředky státu před jejich zmarnění,“ tvrdí Mynář. TI se podle něj zachovala zbaběle, protože podala trestní oznámení a tiskovou zprávu v okamžiku, „kdy všichni dobře vědí, že je kancléř Mynář v zahraničí zaneprázdněn oficiální návštěvou prezidenta republiky Miloše Zemana v Čínské lidové republice“. Reportéry ČT také obvinil z porušení Kodexu ČT.

Manžela se na sociálních sítích zastala i jeho žena Alex, která se do tvůrců pořadu Reportéři ČT pořádně obula. „Když jsem pracovala v ČT, vždycky jsem si myslela, že práce investigativních reportérů je velmi náročná a nebezpečná. Když jsem to zažila na vlastní kůži z druhé strany, změnila jsem názor,“ uvedla na sociálních sítích.

A jak to tedy podle ní chodí? „Takový investigativní reportér to má náramně jednoduché. Dostane od někoho - třeba neziskové organizace - spis, který má svou reportáží zdramatizovat. Reportér to udělá, okoření nestydatou drzostí, nezisková organizace podá trestní oznámení a všichni jsou slavní. To, že v reportáži nesedí skoro nic, vyšetřování nic neprokáže a celé to vlastně má sloužit úplně jinému účelu, než je pravda a veřejná služba, je už všem úplně jedno. Viďte, Adélo Paclíková, Vojtěchu Srnko, Davide Ondráčko?“ oslovila přímo reportéry a šéfa TI Mynářová.

Její příspěvek sice mezitím z jejího facebookového profilu zmizel, mezi Čechy ale dál kolují screeny jejího příspěvku. Její slova sdílel také například předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

Slova Mynářové důrazně odmítl šéfredaktor reportážní publicistiky ČT a jeden z moderátorů pořadu Reportéři ČT Marek Wollner. „Alex si s novinařinou moc nepotykala, ale jednou by mohla Tomiovi pomáhat vozit po světě plyšáky,“ rýpnul si do své někdejší kolegyně.

„Kdyby šlo jen o mě, mohl bych snad mávnout rukou. Ale Alex opakovaně lže o lidech z mojí redakce. V Soukupově Týdnu pak tyto lži tisknou bez jakékoliv reakce z jedné vody našpinavo,“ zlobí se Wollner. Poukazuje tak na fakt, že Mynářová po odchodu z ČT působila v Soukupově stanici TV Barrandov.

Související

Více souvisejících

Alexandra Mynářová Vratislav Mynář Česká televize Marek Wollner Media

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

NATO se snaží čelit ruské hybridní válce. Moskva cílí i na Česko

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy