Muž dle žaloby kryl milionové podvody lihové mafie, hrozí mu vysoký trest

Krajský soud ve Zlíně dnes začal projednávat případ Petra Němečka, který podle obžaloby pomáhal zakrýt obří obchody s nelegálním lihem organizované skupinou kolem Radka Březiny. Škodu na neodvedené spotřební dani vyčíslil státní zástupce Robert Henzel v této větvi kauzy na 248 milionů korun. Muži hrozí za zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby až 13 let a čtyři měsíce vězení. Vinu odmítl.

Podle žalobce odebíral Němeček jako jednatel firmy Cargo NV v letech 2009 a 2010 od společnosti Morávia-Chem z Hrobic na Zlínsku ovládané Březinou fiktivně autokosmetiku. Líh, který k její výrobě měl být podle vyhotovených falešných dokladů použitý, skupina ale prodávala výrobcům alkoholu, případně jej schraňovala v tajných skladech, uvádí obžaloba.

Němeček takto podle státního zástupce pomohl lidem kolem Březiny zlegalizovat přes 900.000 litrů lihu, z něhož neodvedli spotřební daň. "Vykázané odběry (autokosmetiky) nebyly skutečné a tedy nebyly zaplaceny," řekl Henzel. Následně obžalovaný vystavoval fiktivní faktury o prodeji autokosmetiky dalším odběratelům, dodal státní zástupce..

Padesátiletý Němeček řekl, že se žádný trestný čin nestal. Vypověděl, že autokosmetiku z Morávia-Chem na základě smlouvy skutečně odebíral. Jako bývalý majitel autodopravy si prý pro ni do Hrobic jezdil svými kamiony s návěsy obvykle několikrát do měsíce. Připustil však, že neměl potřebné řidičské oprávnění. Zboží poté skladoval v Holešově na Kroměřížsku, odkud je údajně dále prodával. "Maloodběratelů byla strašná spousta," uvedl.

Na dotaz předsedkyně senátu si dnes vzpomněl pouze na tři jména, přičemž jeden z těchto odběratelů už zemřel. Obžalovaný tvrdil, že na žádného z odběratelů nemá telefonní číslo. "Platili mi v hotovosti. Za týden se prodalo zboží třeba za 200.000 korun. Doklady jsem předal správci daně, což byl Finanční úřad ve Zlíně, ještě než jsem společnost prodal. Pak mi je z finančáku vrátili, předal jsem je policii," řekl Němeček. Ze spisu vyplývá, že finanční úřad shledal v účetnictví Cargo NV chyby. Uvedl, že s Morávia-Chem přestal obchodovat v roce 2011, poté firmu Cargo NV prodal.

Známý obžalovaného vypověděl, že od Němečka odebíral autokosmetiku. Jako provozovatel autoservisu ji prý poté prodával svým zákazníkům, dodával do dalších servisů a prodával na e-shopu. Řekl, že k Němečkovi si pro autokosmetiku jezdil několikrát do týdne. "V autě jsem jí uvezl asi 150 litrů," uvedl muž. Další svědek řekl, že Němečkovi pomohl zprostředkovat prodej několika palet nemrznoucí směsi do ostřikovačů do firmy v Loukově na Kroměřížsku. "Může to být osm devět let zpátky," řekl svědek.

Soud si dnes nechal jako svědka předvolat i bratra Radka Březiny Tomáše, který vedl černé účetnictví zaznamenávající nelegální obchody s lihem. Na žádost státního zástupce však dopoledne vypovídal s vyloučením veřejnosti. Hlavní líčení bude pokračovat v pátek.

Radek Březina byl v červnu 2017 pravomocně odsouzen za nelegální obchody s nezdaněným lihem k třináctiletému vězení. Způsobenou škodu tehdy vyčíslil vrchní soud na 5,6 miliardy korun. S Březinou si nepodmíněné tresty za podvody s lihem odpykávají čtyři muži, u dvou dalších soudy pravomocný rozsudek zatím nevynesly. Tomáši Březinovi snížil Nejvyšší soud šestiletý trest na 3,5 roku, před časem byl z vězení podmínečně propuštěn.

Související

Ilustrační foto

Státní zastupitelství podalo obžalobu na celníky v kauze lihové mafie Radka Březiny

Vrchní státní zastupitelství (VSZ) v Olomouci obžalovalo šest lidí v případu rozsáhlé kauzy týkající se vynášení tajných informací z Celní správy členům lihové mafie kolem Radka Březiny. Čtyři z nich byli v době trestného činu spjati s Celní správou. Obžalováni jsou z několika trestných činů včetně zneužívání pravomocí veřejného činitele či přijetí úplatku. Kauza je úzce spjata s rozkrýváním lihové mafie, která policii a žalobce zaměstnává od podzimu 2012. Samotný případ kolem Celní správy odkrývali policisté čtyři roky. Případ bude řešit zlínský soud, uvedlo ve zprávě VSZ.

Více souvisejících

Kauza lihová mafie soudy Radek Březina (údajný boss) Petr Němeček (lihová mafie)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy