Památku obětí holokaustu: Žáci v Terezíně přečetli sto jmen Židů, které zavraždili nacisté

Žáci chabařovické základní školy dnes v Terezíně přečetli sto jmen Židů, které zavraždili nacisté. Uctili tak před modlitebnou z doby ghetta památku obětí holokaustu. Modlitbu poté odsloužil vrchní zemský rabín Karol Sidon. Vzpomínkový den se dnes konal i na jiných místech České republiky.

Památník Terezín společně s Federací židovských obcí v ČR a Terezínskou iniciativou vzpomínku pod názvem Jom ha-šoa, tedy Den vzpomínání na oběti holokaustu, pořádal dnes po devětadvacáté.

Lidé si v Terezíně, kam zavlekli nacisté v letech 1941 až 1945 na 155.000 Židů z celé Evropy, připomněli kromě jiných českého klavíristu, skladatele klasické a jazzové hudby a organizátora kulturního života v terezínském ghettu Gideona Kleina, od jehož narození letos uplyne 100 let. Tento nadějný umělec zemřel rukou nacistů ve věku pouhých 25 let.

Osud desetitisíců Židů z celé Evropy, kteří prošli terezínským ghettem, připomínaly do roku 1989 jen Židovský hřbitov ze 70. let a pietní místo u řeky Ohře, kam nacisté vhodili popel svých 22.000 obětí. Odhaduje se, že v důsledku stresu, hladu a špatných ubytovacích podmínek zemřelo v ghettu 35.000 lidí. Většina ostatních pak zahynula po transportu ve vyhlazovacích táborech.

Terezínských obětí bylo tolik, že poslední jména zazní v roce 2340. Památku na oběti uchovávají nyní například Muzeum ghetta a stálé expozice věnované literární, hudební, výtvarné a divadelní tvorbě vězňů bývalého ghetta. V nich se každoročně koná i řada vzpomínkových a kulturních akcí. Nejbližší bude výtvarně-dokumentární výstava děl ze sbírky Památníku Sachsenhausen s názvem Umělci a koncentrační tábor. Vernisáž se uskuteční ve IV. dvoře Malé pevnosti 7. května 2019.

Související

Petr Pavel

Absurdní ruské lži jsou snaha odvrátit pozornost od slabosti Putinova režimu, řekl Pavel

Prezident Petr Pavel dnes při tryzně v Terezíně uvedl, že lidská společnost je pod tlakem propagandy a lživých zpráv zranitelná. Podotkl, že absurdní ruské lži jsou pouze snaha, jak odvrátit pozornost od slabosti režimu Vladimira Putina a sjednotit ruské domácí publikum proti údajnému démonickému vnějšímu nepříteli. Informoval o tom Hrad na svém webu.

Více souvisejících

koncentrační tábor Terezín židé Karol Sidon

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 11 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy