V Brně vypukl Majáles. V průvodu šly davy studentů, koncert sledovaly desetitisíce lidí

Průvodem z náměstí Svobody na výstaviště dnes začal Majáles, největší studentská slavnost v Brně. Letos se ho účastnilo všech pět veřejných brněnských vysokých škol, kandidáty na krále a královnu Majálesu přihlásily čtyři školy s výjimkou Univerzity obrany. V obou případech uspěli kandidáti Vysokého učení technického. V průvodu šlo několik tisíc lidí, řekla ČTK za organizátory Karolína Křenková. Odpoledne a večer vystoupilo na výstavišti přes 20 kapel na třech scénách a přihlížely desetitisíce lidí.

První šla v průvodu Mendelova univerzita a symbolicky studenty této školy doprovázel obří traktor. Následovaly Univerzita obrany, Masarykova univerzita, Vysoké učení technické a Veterinární a farmaceutická univerzita. Každá škola měla auto s vlekem či nákladní auto s pódiem, na kterém hrála kapela.

Královnou Majálesu se stala Kristína Šintajová, králem Jan Jílek. Každý z kandidátů musel představit nějaký projekt, který má zlepšit život ve městě. Šintajová by chtěla zlevnit předplatní jízdenky pro MHD formou semestrální jízdenky sloužící pro období výuky a období zkoušek. Tentýž nápad měl i Jílek, oba chtějí také rozšířit povědomí o elektronických jízdenkách.

Kandidáti na Královnu a Krále Majálesu. #Brno pic.twitter.com/c1e5cH0KWG

— Erik Měkyna (@ErikMekyna) 4. května 2019

Hlavním hudebním lákadlem letošního festivalu byla podle pořadatelů skupina Kryštof. "Návštěvníci se mohli podívat také na Marka Ztraceného, Bena Cristovaa či Rybičky 48," řekl spoluorganizátor David Peštál.

Brněnští studenti přichystali i vlastní program. Například v zóně Univerzity obrany si zájemci prohlédli ukázky bojového vybavení vojáka české armády. Studenti veterinární univerzity zase ukázali milovníkům zvířat, jak se chovat v krizových situacích, do nichž se chovaná zvířata mohou dostat. Zájemcům studenti též vysvětlili, jak se postupuje při výcviku vodicího psa.

Související

Více souvisejících

Brno Studentský Majáles studenti Koncert

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy