Jan Hrušínský: Milí voliči Babiše a Zemana, připravte si peněženky! Bude se za pány platit

Český premiér Andrej Babiš (ANO) je podle Evropské komise ve střetu zájmů kvůli přetrvávajícím vazbám na své bývalé podniky, které vložil do svěřeneckého fondu. tvrdí to předběžné výsledky auditu, který komise poslala českým úřadům. Všechny prověřované evropské dotace, které obdržela skupina Agrofert od února 2017, chce EU vrátit. Herec Jan Hrušínský kvůli tomu poslal vzkaz nejen voličům Babiše, ale i prezidenta Miloše Zemana.

Hrušínský, který patří k dlouhodobým kritikům vlády i Hradu poslal po zveřejnění zprávy o závěrech Evropské komise o střetu zájmů Andreje Babiše důrazný vzkaz. „Milí voliči Andreje Babiše a Miloše Zemana, připravte si peněženky! Bude se za pány platit. Vážně jste tohle chtěli?“ zajímá herce.

„Vy jste asi nevěděli, že je pan Babiš trestně stíhaný, že ne? Pan prezident to věděl. A přesto ho jmenoval předsedou české vlády. Asi jste nevěděli, že je pan Babiš estébák? Jinak byste ho přece nevolili, že ne? Přece nejste hlupáci. Pan Zeman to věděl... A soud ve Štrasburku to teď potvrdil. Slovenský soud už dávno,“ připomíná, že Babiš se kvůli StB dokonce soudil.

Teď k tomu přidává fakt, že stovky milionů evropských dotací skončily neoprávněně na účtech Agrofertu. „Tomu nejspíš zůstanou a bude je muset vracet Česko. EU dotace Agrofertu zastavila. Víte to, voliči Andreje Babiše? Miloš Zeman to ví. Přesto mu je dál proplácí Česká republika. Totiž vy, milí voliči hnutí ANO. S vědomím prezidenta republiky. Z vašich peněz. My to bohužel musíme platit s vámi. Děkujeme vám, ironicky poznamenal Hrušínský.

Zmiňuje i jeden konkretní případ dotací pro firmu Andreje Babiše. „Já nevím, jestli jste si ze svých daní chtěli koupit linku na toustový chleba za sto milionů korun. Já ji nechtěl! Já bych radši housky a chleba z malé pekárny, kde je upečou s láskou a pečlivostí. Já bych byl radši, kdyby těch sto milionů na chleba z holdingu dostali učitelé v základních školách. A těch 500 milionů, co šlo jen vloni od února do Agrofertu, kdyby dostaly zdravotní sestřičky v nemocnicích. Nebo důchodci. Víte? Milí voliči Andreje Babiše? Kdybychom nedostávali jenom sliby, sliby a sliby,“ píše na svém facebooku principál Divadla Na Jezerce.

„Taky bych byl rád, kdyby někdo v klidu dovedl k soudu podvody s Čapím hnízdem. Já vím, milí voliči Andreje Babiše, teď si asi říkáte: Vždyť to bylo jenom 50 milionů! Ano, padesát milionů korun to bylo. Uvědomujete si, co si říkáte? Uvědomujete si, co nám to provádíte, když volíte trestně stíhané komunistické agenty? Když volíte fízly a bolševiky? Prosím vás, přemýšlejte o tom trochu. Děkuji vám,“ vyzval příznivce premiéra a prezidenta Hrušínský.

Související

Hrušínský, Jan

Koronavirus: Ruší se premiéry filmů a zavírají divadla. Hrušínský zkritizoval Babiše

Představení okamžitě až do odvolání zrušila některá pražské divadla s kapacitou sálu přes 100 diváků. Reagují na dnešní rozhodnutí Bezpečnostní rady státu, která zakázala pořádaní akcí, jichž by se mohlo zúčastnit právě více než 100 lidí. Ruší se některé premiéry filmů a na ně navazující distribuce. Do kin tak třeba zatím nepřijde film 3Bobule, který měl mít premiéru ve středu.

Více souvisejících

Jan Hrušínský Andrej Babiš Miloš Zeman Agrofert dotace

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 2 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 2 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy