Dokud nás smrt nerozdělí. Desetina svateb v ČR se koná v kostele, tradici víc ctí Morava

V České republice bylo loni uzavřeno 5470 církevních sňatků, což představuje desetinu ze všech sňatků a 15 procent ze sňatků svobodných. Tradičně bývá víc církevních svateb na Moravě. V nejzbožnějších regionech jihovýchodní Moravy se dlouhodobě až 80 procent sňatků svobodných uzavírá v kostele, naopak na severozápadě Čech v oblastech bývalých Sudet je podíl církevních sňatků kolem pěti procent. Uvedla to dnes v tiskové zprávě Česká biskupská konference.

V roce 2018 se v České republice konalo pole údajů Českého statistického ústavu nejvíc svateb od roku 2007, bylo jich 54.470, což odpovídá počtu sňatků v polovině 90. let. Snoubenci častěji ustupují od obřadu na radnici a uchylují se k intimnějším obřadům. Svatba se stává méně formální, význam má prožitek z události. Církevních svateb bývá pravidelně ročně přes 5000.

"V manželském slibu, který je součástí (církevního) obřadu, si snoubenci slibují výslovně lásku úctu a věrnost ´dokud nás smrt nerozdělí´, a ne pouhé ano-ano, jako je tomu u obřadu civilního," uvedl Stanislav Přibyl, generální sekretář České biskupské konference.

Tento slib pak představuje závaznou smlouvu na celý život. I přes závažnost církevního manželského slibu se k církevnímu sňatku odhodlává v ČR i velké procento nevěřících.

V České republice je dlouhodobě vysoký počet církevních svateb katolíků s nekatolíky, konkrétně párů, kde jeden je věřící a druhý ne. V roce 2018 bylo těchto sňatků téměř 40 procent ze všech církevních sňatků; v Čechách dokonce téměř polovina. Česká republika se tímto trendem vymyká jiným státům a tvoří unikát, celosvětový průměr je deset procent, uvádí ČBK.

Na Slovensku je církevních svateb s nekatolíkem 15 procent, v tradičně katolických zemích je zastoupení nesvátostných manželství ještě nižší (v Polsku 1,5 procenta a Itálii 2,5 procenta). I v jiných zemích, kde katolíci tvoří menšinu, je patrná vysoká snoubenecká homogenita. Například v Bosně a Hercegovině je církevních sňatků uzavřených s nekatolíkem méně než čtyři procenta.

Sňatky s nekatolíkem jsou častější pouze v zemích s různými hojně zastoupenými denominacemi. Ve Francii tvoří 16 procent z církevních sňatků a v Německu je to přes 35 procent. V těchto zemích ale je nekatolický snoubenec často jiného vyznání. V České republice si oproti jiným státům katolíci berou hlavně nepokřtěné - více než 30 procent církevních sňatků je s nepokřtěným a pouze sedm procent s osobou jiného vyznání.

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Více souvisejících

Církev morava Svatby

Aktuálně se děje

před 36 minutami

Aktualizováno před 44 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy