Bradáčová trvá na odvolání žalobce Karabce. Chce ho zlikvidovat, kontruje Rampula

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová trvá na tom, že její podřízený Jan Karabec zneužil svou funkci státního zástupce k prosazování soukromých zájmů. Kárnému senátu Nejvyššího správního soudu (NSS) dnes po ukončení dokazování navrhla Karabcovo odvolání z funkce. Je to podle ní jediná možnost. Důvěru obnovit nelze, řekla. Podle Karabcova advokáta Vlastimila Rampuly se Bradáčová snaží svého podřízeného zlikvidovat. Karabec sám použil slovo šikana. Kárný senát rozhodne o jeho profesní budoucnosti v pondělí.

Bradáčová Karabcovi vytýká to, že si v pracovní době vyřizoval soukromé záležitosti. Také uvádí, že se v jednom případě snažil ovlivnit jiného žalobce Michala Hanycha. Několikrát se s ním spojil v souvislosti s prověřováním trestního oznámení. Šlo o případ zastupitelů v Praze 11, kteří nepodpořili výstavbu bytového komplexu, podle oznámení tak vznikla škoda v milionech korun. Policie případ odložila. Karabec se podle Hanychovy výpovědi zasazoval o zahájení úkonů trestního řízení. Bylo to ale mimo jeho kompetence.

Kárný senát se začal žalobou na Karabce zabývat v dubnu, na dnešek jednání odročil kvůli doplnění dokazování. Dnes vyslechl tři další svědky a dva znalce, kteří analyzovali data z Karabcova počítačového disku.

Podle Bradáčové vše nasvědčuje tomu, že Karabec sepisoval či připomínkoval mnoho různých dokumentů, které neměly souvislost s jeho pracovní činností. Šlo o právní rozbory i koncepty trestních oznámení a podněty k výkonu dohledu, které se pak prostřednictvím advokátů dostávaly k nižším stupňům státního zastupitelství.

Karabec v minulosti dělal náměstka předchůdci Bradáčové Vlastimilu Rampulovi. Nedlouho po nástupu nové vrchní žalobkyně se stal znovu řadovým žalobcem. 

Právě Rampula dnes Karabce hájil jako advokát. Tvrzení z kárného návrhu se neprokázala, řekl Rampula. Žádný nátlak na Hanycha podle něj Karabec nevytvářel. Je to tvrzení proti tvrzení, zdůraznil Rampula.

Ohledně další skupiny výtek Karabec už dříve uvedl, že pomáhal blízké příbuzné, která je nemocná a čelila exekucím. Pomáhal prý i dalším známým. Odmítl však, že by se v pracovní době věnoval osobním věcem celé hodiny, jak tvrdila Bradáčová. Byly to podle něj jen minuty potřebné k tisku dokumentů, případy jinak řešil ve volném čase. Řekl, že finanční prospěch z pomoci neměl. Rampula uvedl, že část vytýkaných skutků je už dnes z hlediska kárné odpovědnosti promlčená. Podle Karabce kárný návrh obsahoval nepravdivé, případně dezinterpretované informace.

Související

Lenka Bradáčová, od 30. července 2012 vrchní státní zástupkyně v Praze.

Čeští vyšetřovatelé evidují 2800 válečných incidentů, uvedla Bradáčová

Čeští vyšetřovatelé válečných zločinů na Ukrajině evidují z otevřených zdrojů zhruba 2800 incidentů a přes 40.000 poškozených či zničených objektů. Mají také informace o vysídlování dětí z Ukrajiny do Ruska. Serveru Seznam Zprávy to řekla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Doplnila, že česká policie obvinila za rok od zahájení ruské invaze 57 lidí z nenávistných trestných činů vůči Ukrajincům.
Lenka Bradáčová, státní zástupce

Elektronické důkazy jsou u války nový fenomén, uvedla Bradáčová

Zcela novým fenoménem v monitorování válečného konfliktu jsou elektronické důkazy z Ukrajiny, ať už ve formě SMS a MMS zpráv či audiohovorů a videohovorů. Novinářům to dnes řekla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Poznatků je podle ní velké množství a česká policie je nyní především musí analyzovat. Zdůraznila, že jde teprve o prvotní šetření.

Více souvisejících

Lenka Bradáčová (česká státní zástupkyně) Jan Karabec (žalobce) Nejvyšší správní soud Vrchní státní zastupitelství justice Vlastimil Rampula

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 4 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 9 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Víkendové počasí: Teplejší bude neděle, vyplývá z předpovědi

Přes dvacet stupňů vyšplhají nejvyšší teploty během nadcházejícího víkendu. Teplejším z volných dní bude neděle, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima o víkendu překročí dvacítku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy