Dostanou se do UNESCO? Lázeňská města západních Čech se připravují na komisaře

Lázeňská města na západě Čech, která usilují o vstup na seznam kulturního dědictví UNESCO, se připravují na podzimní návštěvu komisařů ICOMOS (Mezinárodní rady památek a sídel). Komisaři budou hodnotit, zda nominační dokumentace, kterou 11 evropských lázeňských měst předložilo pro vstup na seznam UNESCO, odpovídá skutečnosti.

Města Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně navštívil v souvislosti s přípravou nominace i manažer projektu Great Spas of Europe Paul Simons. "Prošel s námi celou trasu, kterou chceme komisaře provést. Doporučil nám, abychom udělali kamerové záběry objektů, kdyby se při nepříznivém počasí na některé památky nedostali," řekla ČTK primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

"Z pohledu veřejnosti by se mohlo zdát, že se okolo nominace v současné době nic neděje. Opak je však pravdou," uvedl starosta Františkových Lázní a předseda Sdružení lázeňských míst ČR Jan Kuchař (PRO Zdraví a Sport).

"Na programu posledního jednání v belgickém městě Spa byla témata jako společný marketing, situace po zápisu, finanční příspěvky kandidátských měst a další," vysvětlil. To vše je podle něj nutné během relativně krátké doby dořešit.

Komisaři ICOMOS přijedou zřejmě v září a v každém z 11 měst by měli strávit jeden až dva dny. "ICOMOS momentálně určuje hodnotitele, kteří mají jednotlivá města navštívit. Také o tom se ve Spa hovořilo. Byl už sestaven program, který bude komisi zaslán a předpokládáme, že bude celá cesta komisařů trvat asi 26 dní," podotkl starosta Mariánských Lázní Martin Kalina (Piráti).

Česká lázeňská města, která se na sériové nominaci podílejí, mají proti ostatním výhodu v tom, že leží blízko u sebe, a tvoří tak z pohledu návštěvníků téměř jeden celek. Tomu chtějí přizpůsobit celkový marketing.

"Musíme si totiž určit, jakého hosta chceme přivézt a na toho se zaměřit," řekl Vojtěch Franta (Piráti), krajský zastupitel, který má na starosti lázeňství, cestovní ruch a UNESCO. "Stojíme o klienta, který u nás stráví víc dní a využije další služby. Klientům je pak třeba přizpůsobit například dopravní obslužnost a podobně," uvedl Franta.

Související

Více souvisejících

UNESCO Karlovy Vary Mariánské Lázně Františkovy Lázně Karlovarský kraj

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 27 minutami

před 27 minutami

před 28 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy