Ve vojenském prostoru Libavá zuřil požár, zásah hasičů byl komplikovaný

Škodu za několik milionů korun způsobil rozsáhlý požár, který v noci na dnešek postihl zhruba desetihektarovou plochu ve vojenském prostoru Libavá. Na místo se sjelo 15 jednotek hasičů a vyhlášen byl třetí stupeň požárního poplachu. Hasiči na místě stále zasahují a postupně postižená místa rozhrabují a zalévají vodou. Na místě podle jejich mluvčího Zdeňka Hošáka zůstanou až do pondělí. Přednosta újezdního úřadu Ladislav Zakuťanský ČTK řekl, že požár neměl souvislost s vojenskou činností.

K požáru hasiči vyjeli v sobotu před 20:00. "Zásah na Libavé zdaleka nekončí, na místě zůstaneme minimálně do pondělních ranních hodin. Došlo k dalšímu prostřídání jednotek, které nadále pracují v náročných podmínkách. Vysoké teploty a těžký terén vyžadují maximální fyzickou připravenost. Je zde stále několik desítek ohnisek," uvedl dnes v 17:00 mluvčí hasičů na twitteru.

Zásah na Libavé zdaleka nekončí, na místě zůstaneme minimálně do zítřejších ranních hodin. Došlo k další u prostřídání jednotek, nadále pracují v náročných podmínkách! Vysoké teploty, těžký terén vyžaduje maximální fyzickou připravenost. Je zde stále několik desítek ohnisek. pic.twitter.com/bibz4IEDK2

— Hasiči Olomouc ??‍?? (@hasici_olomouc) 16. června 2019

Požár byl podle něj velmi náročný i kvůli nepřístupnému terénu, kam nemohly zajet cisterny. Hasičům se krátce před 06:00 podařilo požár lokalizovat. "Za denního světla se jasněji odkryla skrytá hoření a rovněž plocha požářiště s místy většího plamenného hoření. Během ranních hodin došlo k prostřídaní zasahujících jednotek. Jedná se o časově velmi náročný zásah odhadovaný na několik hodin postupné likvidace, včetně dlouhodobého dohledu vlastníky," doplnil Hošák.

III. st. PP Libavá, rozsáhlý požár na ploše cca 10 hektarů. V ranních hodinách bude vyžadován vrtulník. Situaci komplikuje vítr. Náročný zásah pro hasiče, z důvodu nedostupnosti dojezdu cisteren je nutné natáhnou desítky metrů hadicového vedení na několika úsecích! pic.twitter.com/DJFj3slrp8

— Hasiči Olomouc ??‍?? (@hasici_olomouc) 15. června 2019

Nyní je požár podle něj rozdělen na dva úseky a čerpací stanoviště, hasiči velkou plochu požářiště procházejí, rozhrabávají a prolévají vodou.

"Bylo to na Velké Střelné, ve vojenském prostoru. "Od Města Libavá je to zhruba pět kilometrů směrem do vojenského prostoru, takže nás se to netýkalo," poznamenal místostarosta Města Libavá Pavel Dvořák.

Přednosta újezdního úřadu Ladislav Zakuťanský upřesnil, že požár zasáhl území zhruba devíti hektarů. "Příčina je nejasná. O víkendu výcvikovém prostoru nebyl ani voják, nestřílelo se, požár tak nebyl důsledkem vojenské činnosti," uvedl Zakuťanský.

Příčina vzniku požáru se podle Hošáka vyšetřuje. "Škody prozatím nejsou přesně vyčísleny, ale jsou odhadovány v milionech korun. Zahořely mladé porosty i osazení zhruba desetiletého stáří," dodal mluvčí Hošák.

Související

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Více souvisejících

Požáry Vojenský újezd Libavá Olomoucký kraj Hasiči

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Švýcarsko nenabídlo Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině

Švýcarská vláda oznámila, že zatím nenabídla Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině, který se bude konat v červnu v této alpské zemi. Přesto zdůraznila, že Rusko by mělo být zahrnuto do mírového procesu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy