Soukup si opět podal Českou televizi, neprávem. Zjistili jsme, že vše je úplně jinak

Moderátor a vlastník TV Barrandov v jednom z mnoha svých pořadů opět vyrazil do boje s veřejnoprávními médii. Tentokrát slíbil mobilizaci svých právníků, kteří zamezí duplicitě poplatků. Realita je však mnohem prozaičtější.

Soukup byl do problému plateb za televizní vysílání vmanévrován volající divačkou jeho relace, která se ptala, co se stane, když přestane platit koncesionářské poplatky. Uvedla také, že na ČT1 se nedívá.

Moderátor pořadu Volejte a piště šéfovi ji popravdě odpověděl, že ze zákona je povinna tyto poplatky hradit. Přidal k tomu řadu polosmysluplných výroků o domnělé duplicitě poplatků.

„V rodinných domech, kde jsou dvě generace a dva elektroměry. Domácnost je stanovena tak, že společně hradí výdaje na její chod. O elektroměrech se nehovoří. Jde o stamilióny korun,“ uvedl Soukup a paní poradil, že pokud je povinna poplatky platit, tak to udělat musí, jinak přijde exekutor.

Zatímco Soukup burcuje právníky a hovoří o stamiliónech, není až zas tak obtížné zjistit, kdo je povinen platit koncesionářské poplatky.

„Televizní poplatek platí fyzická osoba z jednoho televizního přijímače, z druhého a každého dalšího televizního přijímače se poplatek neplatí. Poplatek se neplatí rovněž z televizního přijímače, který je v držení fyzických osob žijících s poplatníkem v téže domácnosti (dle §115 obč. Zákoníku),“ vysvětluje ony duplicity web České televize.

Nicméně skutečně se může stát, že přijde výzva ať dotyčný člověk (např. vlastník elektroměru) zaplatí poplatek. V tom případě stačí zaslat čestné prohlášení, v němž je uvedeno jméno člena domácnosti, který poplatky hradí. Oddělené elektroměry mají lidé většinou z toho důvodu, že mají i oddělené příjmy, nicméně situace může nastat a je poměrně jednoduše řešitelná, nicméně to nikomu Jaromír Soukup neporadil.

Poplatek se nemusí hradit v případě, pokud se člověk na televizní produkci dívá na počítači, který není vybaven televizní kartou (DVB-T tunerem). Tato rada by možná přišla vhod i volající, nicméně internetové služby soukromých televizí, na něž se paní podle všeho dívá, bývají často zpoplatněny na rozdíl od České televize.

Soukup mohl také své fanynce poradit, že poplatky nemusí platit pokud je hluchá či slepá a také pokud příjmy její domácnosti nepřesahují 2,15 násobek životního minima.

Související

Jaromír Soukup (TV Barrandov)

Soukup získal pro TV Barrandov ochranu před věřiteli. Dostal tři měsíce na nápravu

Už to není tajné. Firma Barrandov Televizní Studio podnikatele Jaromíra Soukupa dluží téměř miliardu korun, ukazují údaje v insolvenčním rejstříku. Pražský městský soud v pondělí souhlasil s návrhem firmy a vyhlásil moratorium na majetek dlužníka, které na tři měsíce ochrání společnost před věřiteli. Je ale nutné připravit reorganizaci. 

Více souvisejících

Jaromír Soukup (TV Barrandov) poplatky Česká televize Český rozhlas

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy