Potraviny zdražují. Za co si připlatíme v létě nejvíc?

Podle dat Českého statistické úřadu (ČSÚ) došlo v květnu k zvýšení spotřebitelských cen z dubnových 2,8% na 2,9%. Zdražení se týkalo i některých potravin. V porovnáním s předchozím rokem i předchozími měsíci cena některých potravin klesla. V následujícím přehledu budou představeny některé potraviny a jejich rostoucí či klesající cena.

ČSÚ ve svých statistkách sleduje cenu konzumních brambor, krystalového cukru a konzumního, kmínového chleba o hmotnosti 1 kg a másla o hmotnosti 250 g. Též sleduje vývoj spotřebitelských cen polotučného, pasterovaného mléka (1 l) a výčepního, světlého, lahvového piva (0,5 l).

Standartě nejdražší položkou je máslo. To v říjnu roku 2017 stálo dokonce 60, 45 Kč. Od té doby nicméně cena výrazně poklesla. Zatímco v květnu roku 2018 stálo máslo 49,22 Kč, v letošním roce stálo o několik korun méně (44,86 Kč). V současném roce bylo máslo doposud nejdražší v lednu, kdy stálo 49,18 Kč.

Druhým nejdražším z uvedených položek je chléb. Ten v porovnání s rokem 2018 o několik korun zdražil. V roce 2018 byl nejdražší v březnu, kdy stál 24,82 Kč. V lednu 2019 však stál 25,59 Kč, přičemž cena stále stoupala (s jistými výkyvy) na květnových 26,3 Kč.

Ještě výraznější bylo zdražování brambor. Zatímco během většiny měsíců roku 2018 se jejich cena držela pod 16 Kč (s výjimkou června, kdy stála 18,41 Kč a prosince, kdy stála 20,23 Kč), v roce 2019 jejich nejnižší cena byla v lednu 20,46 Kč. Od té doby se výrazně zvyšovala – v únoru 22,46 Kč, v březnu 23,58 Kč, v dubnu 23,55 Kč a v květnu 26,19 Kč.

Rostla též cena mléka. Zatímco v roce 2018 stálo v dubu 19,68 Kč a květnu 19,66 Kč, ve srovnatelném období v roce 2019 byla jeho cena 20,06 Kč (duben) a 20,75 Kč (květen).

Naopak cena cukru klesala. Zatímco v březnu 2018 spotřebitelé dali za kilo krystalového cukru 19,25 Kč, v současném roce ve stejném měsíci to bylo jen 13,3 Kč. V květnu letošního roku za něj zaplatili ještě o něco méně, 12,97 Kč (v květnu 2018 byla cena 17,16 Kč).

Cena piva v minulém a letošním roce byla konstantní a držela se kolem necelých 12 Kč. Jediné měsíce, kdy překročilo hranici 12 Kč, byl říjen 2018 (12,18 Kč) a květen 2019 (12,03 Kč). V květnu roku 2018 stálo pivo 11,87 Kč, došlo tedy k nárůstu o 7,2%.

Související

Evropská Unie

Evropský parlament se dohodl na revizi směrnice o snídani

V poslaneckém shromáždění Evropského parlamentu (EP) bylo ve středu večer dosaženo dohoda ohledně revize takzvané "směrnice o snídani", která má za cíl podpořit spotřebitele v informovaném rozhodování o produktech jako med, ovocné šťávy, džemy či marmelády. 

Více souvisejících

potraviny jídlo cena Brambory máslo Český statistický úřad

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy