Střelba před školou v Brně: Obžalovaný se u soudu kál, pak si vyslechl trest

Krajský soud v Brně dnes na návrh obžaloby uložil jednomu z aktérů loňské potyčky před základní školou v brněnských Žabovřeskách podmíněný trest. Soud obžalovaného Zdeňka Poláka uznal vinným z výtržnictví, nikoli z pokusu o vraždu. Polák loni v březnu vedl do školy dítě na plavání a dostal se do sporu s trenérem, který byl koordinátorem plaveckých kurzů ve školním bazénu. Polák měl legálně drženou zbraň, třikrát z ní vystřelil. Čelil obžalobě z pokusu o vraždu a výtržnictví, za což mu hrozilo až 18 let. Rozsudek není pravomocný, žalobce si ponechal lhůtu na odvolání.

Trenér Poláka při konfliktu odzbrojil a postřelil, také on se bude zpovídat ze svého jednání. Polák připustil, že se s trenérem pohádali a nadávali si. Uvedl, že se snažil, aby vrátná pustila jeho dítě do školní budovy, pak ale proti němu vyšel trenér v "bojovém postoji". Polák řekl, že začal ustupovat směrem na náměstí Svornosti a střílel nejprve jen do vzduchu.

"Uvědomuji si svoji míru spoluzavinění, stydím se za to, že jsem tak nadával na školu. Nelíbilo se mi, že musíme čekat venku. Připouštím, že tak se to řešit nemá a že to bylo nevhodné," uvedl dnes ve své závěrečné řeči muž. Připustil, že vyvolal slovní konflikt, ale poškozený ho podle něj fyzicky napadl.

"Já jsem zbraň nevytahoval jen tak, cítil jsem se ohrožený. Toho člověka jsem neznal, nevěděl jsem, proč na mě běží se zaťatými pěstmi," uvedl Polák. Řekl, že běžel pryč od školy a se zbraní manipuloval tak, aby nikoho neohrozil.

Státní zástupce Petr Bejšovec v závěrečné řeči uvedl, že klíčoví svědci u soudu oproti přípravnému řízení změnili své výpovědi a nyní lze na jejich základě jen těžko dovodit úmysl obžalovaného vědomě poškozeného usmrtit. Podle žalobce ale muž neadekvátním způsobem použil svoji zbraň. "Ani nepřipouštěl jinou variantu, že by se třeba mohl omluvit, a vytáhl zbraň. Nešlo o nutnou obranu," uvedl žalobce, který dnes navrhl muže uznat vinným jen z výtržnictví.

Soud mu vyhověl a uložil muži za výtržnictví rok vězení podmíněně odložený na dva a půl roku a propadnutí věci - dotčené pistole. "Nebylo prokázáno, že by obžalovaný vystřelil proti hlavě poškozeného, respektive proti obličeji, nešlo ale o míření na poškozeného," uvedla v odůvodnění předsedkyně senátu Andrea Svobodová. Podle ní nebyl prokázán úmysl poškozeného poranit či usmrtit.

Podle svědectví muž vystřelil dvakrát do vzduchu, jednou do země. Soudkyně také označila za nevěrohodnou výpověď trenéra, popisoval například odlišné místo střelby. Také on jako jediný podle soudu tvrdil, že mu poškozený mířil na hlavu. Obhajoba navrhovala přestupkové řízení.

Podle trenéra muž před budovou křičel a nadával. Dostali se spolu do sporu a Polák prý vytáhl zbraň. "Nejdřív střelil do vzduchu, pak namířil na moji hlavu a vystřelil znovu," řekl už dříve trenér. Za nejasných okolností Polák ještě znovu vystřelil, ale nakonec to byl on, kdo utrpěl vážná zranění. Trenér měl fyzickou převahu a zmocnil se zbraně.

Záchranáři Poláka odvezli do nemocnice v kritickém stavu. Trenéra policisté na místě zadrželi, obžalobě u soudu bude čelit i on. Jeho případ soud otevře později. Za pokus o zabití mu v krajním případě hrozí desetiletý trest.

Související

Policie zadržela čtyřiatřicetiletého muže, který v noci na pátek po potyčce několikrát vystřelil proti vchodu do klubu v Masné ulici v Praze.

Střelba v Praze: Policie dopadla nebezpečného muže, který pálil zbraní na noční klub. Ta se hledá

Policie zadržela čtyřiatřicetiletého muže, který v noci na pátek po potyčce několikrát vystřelil proti vchodu do klubu v Masné ulici v Praze a zranil přitom dalšího muže. Zadržený muž je podezřelý ze spáchání trestného činu těžké ublížení na zdraví, za což mu v případě odsouzení, hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi. Dnes o tom informoval policejní mluvčí Richard Hrdina.
Ústavní soud ČR

Kauza střelby před školou v Brně končí podmínkou, Ústavní soud odmítl stížnost

Kauza střelby před základní školou v Brně-Žabovřeskách definitivně končí podmíněným trestem pro Petra Haška. Jeho stížnost odmítl Ústavní soud (ÚS), zjistila ČTK z usnesení v jeho databázi. Hašek se podle pravomocného verdiktu dopustil pokusu o zabití, když po předchozím konfliktu odzbrojil a postřelil soka, který v jiném procesu také dostal podmíněný trest.

Více souvisejících

Střelba v ČR Brno soudy výtržnictví

Aktuálně se děje

před 38 minutami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Putin nařídil ruské armádě manévry s nácvikem použití taktických jaderných zbraní

Na pokyn prezidenta Vladimira Putina se ruské ministerstvo obrany připravuje na vojenské cvičení, které zahrne simulaci použití taktických jaderných zbraní. Cvičení, které má prověřit připravenost nestrategických jaderných sil k plnění bojových úkolů, bude realizováno v blízké budoucnosti. Informuje o tom Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy