Rath byl zproštěn v části obžaloby. Státní zástupkyně je přesto spokojená, obhájce prská

Podle státní zástupkyně je významným signálem pro společnost, že i po několika letech od počátku trestního řízení dospěla kauza kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha k vyhlášení pravomocného rozsudku. I když byli Rath a manželé Kottovi zproštěni v části obžaloby, byli stále uznáni vinnými v podstatné části, uvedla po vyhlášení rozsudku žalobkyně. Jeden z Rathových obhájců novinářům řekl, že s rozsudkem nesouhlasí. Upozornil na to, že jeho klient byl odsouzen za jeden skutek popsaný v obžalobě související s rekonstrukcí zámku Buštěhrad na Kladensku, ve zbytku byl obžaloby zproštěn.

Rath půjde podle dnešního pravomocného rozsudku na sedm let do vězení. Odvolací pražský vrchní soud mu trest o rok a půl snížil. Nižší tresty dostali také manželé Kateřina a Petr Kottovi. Pětileté tresty dostali od soudu podnikatelka Lucia Novanská, jejíž firma tendry pro kraj organizovala, a manažeři Pavel Drážďanský a Tomáš Mladý. Podmínky uložil soud spolupracující obviněné Ivaně Salačové a stavaři Václavu Kovandovi.

Soud Ratha a zbylé obžalované zprostil obžaloby v části týkající se manipulací s výběrovými řízeními na vybavení středočeských nemocnic.

Žalobkyně Lenka Šimková se k trestům, které odvolací senát uložil, zatím vyjadřovat nechtěla. "Co se týče trestu, došlo k nikoli nevýznamným změnám (...), je to otázkou určitého vyhodnocení a zejména je potřeba počkat, jak se k jednotlivým trestům postaví soud," řekla.

Žalobkyně podotkla, že soud nevyhověl jejímu požadavku na to, aby Rathovi propadl veškerý majetek, nezopakoval ani trest částečného propadnutá majetku. Na druhou stranu uložil soud obžalovaným různě dlouhé zákazy činnosti.

"Rozsudek vítám v tom směru, že doktor Rath byl zproštěn ve čtyřech skutcích a zůstal mu vlastně jen jeden skutek, a to je zámek Buštěhrad, nicméně ani v tomto případě nesouhlasíme s výrokem o vině," řekl jeden z Rathových obhájců Roman Jelínek. Vrchní soud podle něj vypustil z důkazů odposlechy. Avizoval, že ve věci podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Pražský vrchní soud se případem zabýval podruhé. Prvoinstanční verdikt, který Rathovi stejně jako podruhé ukládal 8,5 roku vězení, v roce 2016 zrušil právě kvůli použití odposlechů. Nejvyšší soud však následně uvedl, že je lze použít jako důkaz.

Související

David Rath

David Rath byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za korupci

Bývalý středočeský hejtman David Rath v úterý opustil brněnskou věznici, kde si od počátku ledna odpykával trest za korupci. ČTK to sdělil advokát někdejšího politika Roman Jelínek. Ratha poslal soud za mříže loni v červnu, kdy mu ve druhé větvi kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji o rok prodloužil už dříve uložený sedmiletý trest. Svaz pacientů ČR ve středu oznámil, že do konce května jmenuje Ratha pacientským ombudsmanem pro celou ČR. Rath ČTK v SMS zprávě zatím pouze napsal, že ho nyní čeká dost práce. Působí též jako lékař v Poliklinice u svatého Jakuba Hostivice, kde ale dnes dopoledne nebyl, řekla ČTK pracovnice polikliniky.

Více souvisejících

David Rath Kauza: Rath Petr Kott Kateřina Kottová

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 54 minutami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Izraelské tanky v Rafahu. První kroky armády vedly na hraniční přechod

Izrael v úterý ráno informoval, že jeho jednotky převzaly kontrolu nad palestinskou částí hraničního přechodu Rafáh na hranici s Egyptem. Uvedla to agentura Reuters s tím, že armáda má k této záležitosti vydat oficiální stanovisko. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy