Důkazy v kauze Brno-střed? Žalobce je spokojen, obviněno už deset lidí

Důkazní situace se v případu korupční kauzy na radnici městské části Brno-střed podle dozorujícího státního zástupce Radka Mezlíka jeví jako velmi uspokojivá. K dispozici by mělo být doznání více obviněných, z nichž někteří usilují o status spolupracujícího obviněného, řekl dnes Mezlík ČTK.

Policejní razie se na radnici Brno-střed uskutečnila v březnu, krátce po ní policie obvinila devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Nyní obvinila desátého muže. Podle Mezlíka navíc nelze vyloučit, že budou obviněni další lidé.

Policie podle něj vyhodnocuje mimořádně velké množství materiálů získaných při devadesáti domovních prohlídkách a prohlídkách nebytových prostor. "Jedná se jak o listiny, tak o data získaná z počítačů a dalších datových úložišť. Kromě toho bylo vyslechnuto větší množství svědků a analyzovány jsou i bankovní informace - finanční toky," uvedl Mezlík.

Důkazní situace se podle žalobce jeví už nyní, a to ve srovnání s obdobnými velkými korupčními kauzami, jako velmi uspokojivá.

"V dalším řízení by mělo být k dispozici doznání více obviněných, z nichž někteří usilují o status spolupracujícího obviněného. Navíc by mělo být v několika případech doznáno i poskytnutí úplatku od zástupců stavebních společností, případně živnostníků," uvedl Mezlík.

Jejich trestní odpovědnost podle něj také musí být předmětem zájmu policie. "Ale zejména v méně závažných a doznaných případech bude přicházet v úvahu i alternativní řešení trestní odpovědnosti stavebníků, například v podobě podmíněného zastavení trestního stíhání těchto osob," uvedl Mezlík.

Policie se při razii na radnici Brna-středu zajímala především o zakázky investičního odboru z minulého volebního období. Z devíti obviněných jich původně pět skončilo ve vazbě, včetně bývalého radního Brna-středu Jiřího Švachuly a bývalého místostarosty městské části Brno-Ivanovice Petra Liškutina (oba dříve ANO). Tři z nich už jsou z vazby venku, zůstává v ní Švachula a podnikatel Petr Kalášek.

Policie minulý týden v kauze obvinila desátého muže, podle Mladé fronty Dnes jde o o podnikatele a dlouholetého zastupitele ODS na Brně-sever Jiřího Hose. Vazbu pro něj žalobce nenavrhl.

Související

Soud, ilustrační foto

Kauza Stoka: Materiály pro zakázky jsme měli s předstihem, vypověděl svědek

U Krajského soudu v Brně dnes pokračovalo hlavní líčení v případu údajné korupce na radnici Brno-střed, takzvané kauze Stoka. Svědek z obžalované firmy Kros-stav popsal, že jeho společnost měla potřebné podklady pro zakázky ještě před jejich zveřejněním. Řekl také, že nabídková cena už obsahovala deset až 15 procent, jež se odevzdávaly za vyhrané zakázky. Pokračovat se bude výslechy dalších svědků příští týden.
soudy

"Systém se několikrát měnil." Svědkyně v kauze Stoka popsala zadávání zakázek

U Krajského soudu v Brně dnes pokračovalo projednávání případu údajné korupce na radnici Brno-střed, takzvané kauzy Stoka. Dopoledne vypovídala úřednice, která popsala systém zadávání veřejných zakázek. V kauze je obžalováno 11 lidí včetně bývalého politika ANO Jiřího Švachuly, obžalobě čelí i dvě firmy. Pokračovat se bude v polovině ledna.

Více souvisejících

kauza Brno-střed Brno Jiří Švachula (ANO) Petr Liškutin (ANO) Jiří Hos

Aktuálně se děje

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Joe Biden

Americké zbraně na Moskvu nezaútočí, zdůraznil Biden

Spojenými státy poskytnuté zbraně nesmí Ukrajina použít k útoku na ruské hlavní město Moskvu, uvedl americký prezident Joe Biden ve čtvrtek. Kyjev s nimi sice může útočit na území Ruska, ale povolení ze strany Washingtonu má své omezení. 

včera

včera

včera

Policisté zajistili místo tragické střelby na Filozofické fakultě UK. (21.12.2023)

Policie při útoku na FF UK nepochybila. Inspekce ale vidí prostor pro zlepšení

Žádný z příslušníků policie není podezřelý z trestného činu v souvislosti se zásahem při tragické prosincové střelbě v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, uvedl ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Vít Hendrych na čtvrtečním jednání sněmovního bezpečnostního výboru. Inspekce však vidí prostor pro zlepšení policejní činnosti při podobných událostech. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Bitva o Normandii, Operace Overlord - americký hřbitov a památník padlých

80 let ode Dne D: Na hrdinství spojenců nesmíme zapomenout, 6. června 1944 se otevřela cesta k Paříži

Přesně před 80 lety, dne 6. června 1944 započala operace Neptun, lépe známá pod názvem vylodění v Normandii nebo Den D. Šlo o největší námořní invazi v historii a odstartovala osvobození evropského kontinentu z područí německé nacistické okupace. Tato akce byla součástí rozsáhlejší operace Overlord, jejímž cílem bylo ovládnutí celé Normandie, respektive severní Francie. 

včera

včera

včera

včera

Vladimír Putin na summitu Rusko Afrika 2023

Putin opět blouzní. Rusko podle něj válku na Ukrajině neazačalo

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu prohlásil, že Rusko a USA jsou v "neustálém kontaktu" ohledně možné výměny vězňů, která by mohla zahrnovat i propuštění amerického novináře Evana Gerškoviče, jenž byl minulý rok zatčen kvůli obvinění ze špionáže. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

Putin řekl, jaký dopad budou mít volby v USA na vztahy s Ruskem

Ruský prezident Vladimir Putin dnes prohlásil, že výsledek amerických prezidentských voleb neovlivní rusko-americké vztahy. Tuto informaci přinesla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy