Padělané obrazy za desítky milionů? Kauza zasáhla i Jiřinu Bohdalovou, soud vyslechl znalkyni

Výslechem znalkyně dnes pokračovalo jednání soudu v kauze obchodů s obrazy, které jsou podle obžaloby padělané. Krajský soud v Praze vyslechl znalkyni, která zpracovala posudky na zhruba dvě desítky obrazů. Dnes mluvila přibližně o polovině z nich, všechny označila za padělky. Obžalovaní to odmítají a na pravosti obrazů trvají. Výslech znalkyně bude pokračovat i ve středu, příští týden by mohlo dojít na závěrečné řeči.

Obžalobě z podvodu čelí podnikatel Jaroslav Frölich, jeho žena Eva a jejich kolega Martin Trokan. Podle státního zástupce prodali desítky padělaných obrazů za více než 30 milionů korun. Další údajné padělky v hodnotě zhruba 53 milionů prý k prodeji nabízeli. Policie u manželů doma také nalezla další desítky obrazů, které chtěla skupina podle státního zástupce také prodat. V případě, že by byly pravé, byla by jejich cena podle znalců zhruba 40 milionů korun.

Fröhlichovi a Trokan prodávali do galerií či obchodníkům obrazy českých umělců, například Josefa Čapka, Josefa Lady, Františka Kupky, Emila Filly, Václava Špály, Jana Zrzavého, Jindřicha Štyrského či Toyen. Cena děl se pohybovala od desítek tisíc korun po několik milionů. Podle obžaloby však obrazy nechal vytvořit Fröhlich u padělatelů, sehnal si k nim také falešné znalecké posudky. Trojici hrozí maximálně deset let vězení, vinu všichni odmítají.

Krajský soud dnes celý den prostřednictvím videokonference vyslýchal historičku umění Reu Michalovou. Ta obrazy, o kterých dnes mluvila, označila za jednoznačné padělky. Znalkyně uvedla, že použila srovnávací metodu, zkoumala například detaily obrazů, rukopis malířů i jejich signatury. Některá z údajně padělaných děl jsou podle ní polodiletantská, neumělá až naivní.

Se závěry jejích posudků obžalovaní nesouhlasí. Fröhlich soudu předložil důkazy, která podle něj tvrzení znalkyně zpochybňují. "Jsem přesvědčen o pravosti obrazů," zopakoval dnes několikrát. Trokan zase připomněl, že obrazy za pravé označili jiní znalci. Fröhlichová se soudu zúčastnila jen krátce, požádala o jednání v její nepřítomnosti. Údajně padělané obrazy, kterých se posudek týkal, byly jako důkazy "k nahlédnutí" přímo v soudní síni.

Výslech znalkyně bude pokračovat i ve středu. Pokud nebudou navrženy další důkazy, mohl by příští týden ve středu začít státní zástupce přednášet závěrečný návrh. Po něm budou následovat obhájci a obžalovaní. Zatím není jasné, kdy by soud mohl vynést rozsudek.

Většina údajně padělaných děl se na trhu objevila mezi lety 2013 až 2016. Byly mezi nimi olejomalby, akvarely i náčrty. Například jeden z obrazů, který prodali manželé Fröhlichovi za 1,5 milionu, skončil u Jiřiny Bohdalové. Známá herečka se podle dřívějších informací k soudnímu jednání připojila s žádostí o náhradu škody. Mezi poškozenými vystupuje také režisér Ivan Zachariáš.

Související

Více souvisejících

Obrazy Padělky soudy Jiřina Bohdalová

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 23 minutami

před 23 minutami

před 24 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy