Češi si vylepšují fyzičku. Které sporty jsou nejoblíbenější?

Alespoň jednou měsíčně sportuje 70 procent Čechů, minimálně jednou týdně se sportu věnuje 53 procent lidí. Pravidelnému pohybu s frekvencí alespoň třikrát do týdne či více se oddává 22 procent obyvatel. Vyplývá to z průzkumu společnosti MultiSport Benefit.

Nejoblíbenější sportovní disciplínou je u Čechů turistika se 48 procenty. Druhé místo představuje cyklistika, kterou favorizuje 40 procent lidí. Pomyslný bronz představuje plavání, které preferuje 36 procent dotazovaných. Na čtvrtém místě skončil běh, který má rádo 24 procent respondentů. In-line bruslení si oblíbilo 14 procent Čechů. O šesté a sedmé místo se dělí zimní sporty spolu s jógou a pilates, kterým dává přednost shodně 11 procent respondentů.

Z kolektivních sportů pak mají Češi nejraději fotbal. Co se sportovišť týče, nejvíce jsou navštěvovány bazény a koupaliště. V uplynulých 12 měsících si v bazéně bylo zaplavat 62 procent respondentů. Ze sportovišť jsou také oblíbené tělocvičny a sportovní haly, kam zavítalo 37 procent sportovců, a fitness centra. Do nich se přišlo vypotit 22 procent dotazovaných.

Sportovní aktivita nepřekvapivě klesá s věkem. Z dotázaných mladších 25 let nejméně jednou měsíčně sportuje 92 procent, zatímco ve věkové kategorii 25 až 44 let se sportovně vyžívá 75 procent respondentů a od 55 let věku přibližně polovina dotázaných. Muži se sportu věnují častěji, alespoň jednou měsíčně 72 procent proti 67 procentům žen. Nejvyšší podíl sportujících je mezi lidmi, kteří se věnují duševní práci (80 procent), a vysokoškoláky (82 procent).

Pouze 13 procent dotazovaných považuje svůj styl života za zdravý. "Sice jen malé procento považuje svůj životní styl za zdravý, přesto se poměrně značná část lidí sportovat snaží. Češi se chtějí cítit lépe. Za poslední dva roky se zvýšil počet uživatelů karet MultiSport o 60 procent," uvedl výkonný partner v MultiSportu Marián Škripecký.

Průzkum provedla společnost NMS Research na reprezentativním vzorku bezmála 1000 Čechů.

Související

Více souvisejících

češi sport průzkumy Plavání Cyklistika Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy