Záhadný čistič z Karlova mostu se přihlásil. Nabídl se, že graffiti zdarma dočistí

Záhada graffiti na Karlově mostě je vyřešena. Jednu z nejznámějších českých památek v polovině července posprejovali dva Němečtí turisté, kteří už za svůj čin stanuli před soudem. Mnohem více ale hlavu všem zmátl neznámý, který graffiti z mostu doslova přes noc odstranil. Teď se neznámý konečně přihlásil.

Sprejerské nápisy zmizely z Karlova mostu v neděli v noci – podle památkářů, kteří už začali na odstranění malůvky také pracovat, byl tento zásah neodborný. Oni sami předem avizovali, že jde o složitou práci, která bude trvat až do poloviny srpna.

K činu se teď přihlásil Miloslav černý, který se odstraňováním podobných nápisů živí. Pro televizi Seznam uvedl, že k práci používá vysokotlaký proud horké páry. Tuto techniku podle něj lze použít jen v případě, dokud je graffity čerstvé.

I proto se nakonec rozhodl na Karlově mostě jednat na vlastní pěst. „Zhruba čtrnáct dní se nic nedělo, a protože jsem věděl, že je to mezní doba, tak jsem přišel na místo,“ popisuje Černý. U pilíře našel restaurátory, kteří k mytí nápisu údajně používali organická rozpouštědla.

Je ovšem přesvědčený o tom, že jeho technika je účinnější a především šetrná k materiálu, v tomto případě pískovcovým kvádrům. I proto si jedno ráno přivstal a od pěti začal pilíř sám čistit. Hotovo měl za asi dvě hodiny.

Důrazně ale odmítl, že by chtěl nějak zesměšňovat odborníky. Jeho motivací bylo to, že chtěl most vidět hezký a čistý – stejně jako každý jiný Čech. Popírá také, že by si tímto způsobem chtěl dělat reklamu. Přihlásil se až ve chvíli, kdy zjistil, že po něm pátrá i policie.

Památkáři už varovali, že práce byla provedena neodborně a že je potřeba místo ještě dočistit. Podle Černého to má hned dva důvody – když pracoval, nebylo venku právě dobré světlo: navíc nejsou na mokrém povrchu také nejsou všechny detaily viditelné. i proto se nabídl, že práci zdarma dokončí.

Příběh pana Černého zaujal i řadu licí na sociálních sítích. „Pokud nepřijde nějaké překvapení, v tomhle příběhu je celé české zaostávání. Kombinace pomalosti, alibismu a malých znalostí. Ne, že by se mělo odstraňovat bez informace majiteli a v noci, ale také není důvod k průtahům. Nepochybně teď stát vynaloží nemalé peníze, aby tohoto člověka za něco nějak potrestal...“ posteskl si zubař a moderátor Roman Šmucler.

Karlův most je podle něj jen jeden z mnoha případů. „Zase jsem jel odpoledne kolem několika silničních staveb v pracovní den v 16.00. Všude zaparkovaná technika a klid. OK, tak nestavme jako Němci i v noci (já bych tedy rád zaplatil vyšší náklady a jsem PRO) ale nejde v létě stavět aspoň odpoledne, někde? Stavět desítky let dálnici, vyměňovat asfalt měsíc, dva, to se nikam civilizačně nedostaneme...“ varuje Šmucler.

Související

Praha

Z Karlova mostu skočil, hasiči ho vytáhli na břeh

Pražští hasiči dnes v podvečer pomáhali 40letému muži, který uvízl na jednom z pilířů Karlova mostu. Podle policejního mluvčího Richarda Hrdiny podnapilý muž pravděpodobně z mostu na pilíř skočil. Přivolaní záchranáři zjistili, že neutrpěl žádná zjevná zranění.

Více souvisejících

Karlův most Praha graffiti Praha - Karlův most

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 14 minutami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 43 minutami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 46 minutami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Ukrajina dá stovky milionů eur na nákup dronů

Ukrajinská vláda se rozhodla zvýšit finanční částku vyčleněnou na nákup dronů, a to o dalších 15,5 miliardy hřiven (přibližně 367 milionů eur). Oznámil to v úterý ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy