Odstranění graffiti z Karlova mostu jen vodou? Černý převezl restaurátory, ti trvají na zákonném postupu

Při neschváleném odstranění sprejerského nápisu z Karlova mostu v Praze nebylo podle laboratorních výsledků poškozeno zdivo, sdělila dnes mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Situaci TSK dále řeší s policií, které se přihlásil muž, jenž v neděli ráno graffiti z pilíře mostu odstranil. Podle zjištění restaurátora však nápis nebyl odstraněn dokonale a na kamenech zůstaly zbytky barvy. Lišková proto už v pondělí uvedla, že se pilíř bude muset dočistit.

"Vzhledem k tomu, že je Karlův most národní kulturní památkou, budeme se dále držet zákonného postupu. Na čištění se tudíž musí podílet odborný restaurátor schválený památkáři z pražského magistrátu i generálního ředitelství Národního památkového ústavu. Na odstranění nápisu máme uzavřenu smlouvu s panem Janem Mjartanem," uvedla Lišková.

Restaurátoři začali graffiti odstraňovat v sobotu. Metodu čištění museli předtím schválit památkáři z města i Národního památkového ústavu. TSK následně podepsala s restaurátorem smlouvu na 40.000 korun. Práce měla být hotova do 15. srpna.

K očištění mostu se přihlásil Miloslav Černý, který tvrdí, že se odstraňováním graffiti živí a použil šetrnou metodu. V Praze 1 od sprejerských výtvorů v minulosti čistil například Hergetovu cihelnu nebo zeď v Masné ulici, potvrdil dnes ČTK.

"S TSK spolupracujeme na jiných zakázkách, do kontaktu se tak spolu určitě dostaneme," řekl dále. Restaurátora Mjartana si podle svých slov váží a nemá problém se s ním potkat. Oslovit ho ale sám neplánuje. "Mým záměrem nebylo z restaurátorů udělat hlupáky," dodal.

"Chtěl jsem ukázat, že postupy, které jsou zavedené v památkové péči při odstraňování graffiti jsou příliš dlouhé," řekl Černý. Podle něj je důležitá každá hodina. Pigmenty obsažené v barvách se postupně stabilizují v povrchu a čištění je náročnější. Černý využívá vysokotlaké vapky a horkou vodu. Podle něj byla právě neděle mezním termínem, kdy mohl být nápis takto odstraněn.

Na pilíři Karlova mostu se v polovině července objevil sprejerský nápis o rozměrech pět krát dva metry. Policie na místě zadržela dva německé mladíky, soud jim uložil roční podmínku, pětileté vyhoštění a peněžité tresty. Jejich obhájce ale podal proti rozhodnutí odpor, v případu bylo proto nařízeno hlavní líčení. V něm se v září má řešit také neschválené odstranění nápisu.

Související

Praha

Z Karlova mostu skočil, hasiči ho vytáhli na břeh

Pražští hasiči dnes v podvečer pomáhali 40letému muži, který uvízl na jednom z pilířů Karlova mostu. Podle policejního mluvčího Richarda Hrdiny podnapilý muž pravděpodobně z mostu na pilíř skočil. Přivolaní záchranáři zjistili, že neutrpěl žádná zjevná zranění.

Více souvisejících

Karlův most Praha - Karlův most Praha Miloslav Černý (odstranění graffiti na Karlově mostě)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy