Lihová mafie: Žalobce trvá na vině obou obžalovaných, pronesl ráznou závěrečnou řeč

Žalobce navrhl potrestat zbývající dvojici z takzvané lihové mafie Radka Březiny, o jejich vině je stále přesvědčen. Jde o správce nemovitostí Ivana Kováříka a Tomáše Pantlíka, jejichž případ související s hlavní větví Březinovy kauzy vrátil Krajskému soudu v Olomouci před dvěma lety vrchní soud. Podle státního zástupce Miroslava Stokláska oba o Březinových nelegálních obchodech věděli a buď se na nich podíleli nebo ho kryli. Obžalovaní to popírají. Soud dnes líčení odročil na 15. října.

Muži byli původně souzeni v osmičlenné skupině obžalovaných, zbývajících šest v čele s Radkem Březinou jsou již pravomocně odsouzení. Tomáš Pantlík, který měl na starosti sklad v Olomouci, jako jediný není souzen jako člen organizované zločinecké skupiny, podle žalobce se ale snažil svým jednáním zakrýt její trestnou činnost. Navrhl pro něj tříletý trest, případně s ohledem na délku řízení podmíněný trest.

Klade mu za vinu, že 25. a 26. září 2012, kdy policisté našli v bývalých olomouckých sladovnách sklad Radka Březiny, se snažil zmást policii fiktivní nájemní smlouvou a poté se snažil oddálit otevření skladu, aby umožnil zametení stop, uvedl žalobce. Na základě pokynů Radka Březiny v noci na 26. září hlídal před areálem, ve kterém se ostatní obžalovaní snažili nelegální líh zlikvidovat.

Pantlíkův obhájce naopak dnes žádal o zproštění viny. O nelegální činnosti Radka Březiny prý nevěděl a od příjezdu ke skladu se do ničeho aktivně nepouštěl. Podotkl, že trest obžalovaný dávno vykonal. "Od skutku uběhlo sedm let, od roku 2013 je pod trvalým dohledem probačního úředníka, ke kterému musí co 14 dní docházet, což je přísnější režim než v případě podmínečného trestu," doplnil obhájce.

Pro Ivana Kováříka žádal dnes žalobce devět let a devět měsíců. Měl na starosti ostravské sklady, kam Radek Březina nechal navážet nelegální líh, o trestné činnosti podle Stokláska obžalovaný věděl a podílel se na ní. Potrestán by měl být podle žalobce i za starší část kauzy - čištění lihu v Ostravě v letech 1998 až 2001, který měl poté sloužit k nelegální výrobě alkoholu. "Všichni obžalovaní se k této činnosti doznali," uvedl státní zástupce. Krajský soud tuto část označil za promlčenou, případ mu ale vrátil na základě dovolání žalobce Nejvyšší soud.

Podle obhájce Kovářík líh čistil jen do konce roku 1999, šlo však o syntetický technický líh. Namítal, že za Kováříkova působení v ostravských skladech nebyly zjištěny žádné stavební úpravy pro nelegální úkryt lihu. Ani Kovářík podle obhájce o nelegální činnosti Březiny nevěděl. "Můj klient žádné úložiště nebudoval, působil jako správce nemovitostí," uvedl obhájce a požádal o zproštění viny.

Březinova kauza zaměstnává policii a žalobce od podzimu 2012, kdy se v souvislosti s metylalkoholovou aférou zaměřili na nelegální výrobny lihovin. Hlavní větev takzvané lihové mafie v čele s Březinou byla pravomocně odsouzena v červnu 2017. Nejvyšší trest dostal Březina, za daňový únik 5,6 miliardy korun si odpykává 13 let vězení. Žalobci pak začali odkrývat další navazující případy odběratelů nelegálního lihu a těch, co trestnou činnost maskovali. Někteří byli odsouzeni, část případů je u soudů, část se stále vyšetřuje.

Související

Ilustrační foto

Státní zastupitelství podalo obžalobu na celníky v kauze lihové mafie Radka Březiny

Vrchní státní zastupitelství (VSZ) v Olomouci obžalovalo šest lidí v případu rozsáhlé kauzy týkající se vynášení tajných informací z Celní správy členům lihové mafie kolem Radka Březiny. Čtyři z nich byli v době trestného činu spjati s Celní správou. Obžalováni jsou z několika trestných činů včetně zneužívání pravomocí veřejného činitele či přijetí úplatku. Kauza je úzce spjata s rozkrýváním lihové mafie, která policii a žalobce zaměstnává od podzimu 2012. Samotný případ kolem Celní správy odkrývali policisté čtyři roky. Případ bude řešit zlínský soud, uvedlo ve zprávě VSZ.

Více souvisejících

Kauza lihová mafie Ivan Kovářík (lihová mafie) Tomáš Pantlík (lihová mafie) soudy

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy