Kuřáci, třeste se! Krabička cigaret by měla stát minimálně 200 korun

Praha - Spotřební daň z tabáku by v České republice měla vzrůst natolik, že bude krabička cigaret stát minimálně dvě stě korun, což sníží počet kuřáků a zvýší příjmy do státního rozpočtu. Ve středu to řekla ekonomka z American Cancer Sociaty Hana Rossová.

"Náklady na kouření v České republice zdaleka přesahují příjem z tabákových daní. Tím, že vláda umožňuje stále minimální zdanění tabákových výrobků, dotuje tabákový průmysl, kterému tak umožňuje velmi vysoký zisk. Tabákové společnosti mají zisk zhruba dvě stě tisíc korun na úkor každého úmrtí, které způsobí," řekla Američanka českého původu Hana Rossová, která se ekonomikou kouření dlouhodobě zabývá.Podle Rossové náklady související s následky kouření dosahují v České republice 100 miliard korun a ročně na následky kouření zemře dvacet tisíc lidí, tvrdí. Tabákové firmy přitom dosahují na českém trhu zisku kolem čtyř miliard ročně.Zástupci protikuřáckých organizací se také shodují, že ke zvýšení tabákové daně existují i ekonomické důvody. Přineslo by to totiž podle nich další peníze do státního rozpočtu."Věříme, že si české ministerstvo financí uvědomí výhody vyšších daní z tabákových výrobků a nebude poslouchat lži tabákového průmyslu. Výrazně vyšší tabákové daně by příjmu českého státu mohly přijít vhod zejména v době vážné fiskální krize, kdy je obtížné vyvážit státní rozpočet při zachování základních veřejných služeb," uvedla Florence Berteletti-Kempová z organizace Smoke-Free Partnership.Podle Luka Joossense z bruselské European Cancer Leagues může v České republice za nízkou spotřební daň na tabákové výrobky zakořeněný mýtus vytvořený tabákovými společnostmí, že vysoké daně podporují pašování cigaret. To je podle něj naopak častější v zemích s nižšími daněmi a souvisí více se schopnostmi kontrolovat trh."Vysoké daňové rozpětí může poskytnout počáteční motivaci k daňovým únikům, ale není to jediný faktor. Mezi další patří jednoduchost a průhlednost nákladů na činnost v dané zemi, podíl průmyslu, přítomnost zločineckých sítí, pravděpodobnost, že bude pašující chycen, a úroveň korupce," vysvětlil Joosens.Z českých organizací volá nejhlasitěji po zvýšení tabákové daně zejména Společnost pro léčbu závislosti na tabáku. "Argumenty mezinárodních ekonomických odborníků jsou již po světě léty ověřené. Je s podivem, že v našich médiích se místo nich neustále opakují mýty tabákového průmyslu," řekla členka společnosti a lékařka z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Eva Králíková.

Související

Kouření, ilustrační fotografie

Cigarety a alkohol zdražují. Konsolidační balíček se dotkne i hazardu

Od dnešního dne dochází ke snížení limitu pro osvobození příjmů z hazardních her z aktuálních 1 mil. Kč na 50 000 Kč. Tato změna se bude vztahovat na výhry, které podléhají dani vybírané srážkou nebo jsou zahrnuty do dílčího základu daně. Konsolidační balíček se dotkne také trhu s tabákem a alkoholem.

Více souvisejících

cigarety spotřební daň

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy