Padají hvězdy: Česko zasáhnou meteory z roje Perseidy

Praha - Na obloze se začínají objevovat meteory z nejznámějšího roje Perseidy. Roj vrcholí 12. srpna před půlnocí, v té době by mělo létat kolem 70 meteorů za hodinu, uvádí astronomka Lenka Soumarová na www.aldebaran.cz. Roj je aktivní do 24. srpna. Perseidy mají lidový název Slzy svatého Vavřince podle světce, který má svátek 10. srpna.

Perseidy jsou kometární meteorický roj. Jsou to prachové částice, které na své dráze kolem Slunce zanechala rozpadlá kometa Swift-Tuttle. Roj dostal název podle souhvězdí Persea, protože v tomto souhvězdí mají jeho meteory radiant, což je místo na obloze, odkud jako by vylétají. Když se dráha Země zkříží s dráhou komety, částečky kometárního prachu vletí vysokou rychlostí do zemské atmosféry, třením o vzduch se zahřívají a vzplanou. Tak vznikají jasné světelné čáry na obloze - meteory. Prachové částečky jsou velmi malé, obvykle nemají hmotnost ani jeden gram. O přeměnu pohybové energie na světlo a teplo se postará jejich vysoká rychlost. Velké částice zazáří jasněji než nejjasnější hvězdy a někdy více než Měsíc. Takovým meteorům astronomové říkají bolidy. Nestačí-li bolid shořet a spadne na zemský povrch, říká se mu meteorit. Ještě před vstupem do atmosféry se kometární částice nazývají meteoroidy. Meteorických rojů je mnoho. Vedle Perseid jsou velmi známé Leonidy, které vylétají ze souhvězdí Lva (latinsky Leon). Jejich původcem je Tempel-Tuttleova kometa. Objevují se kolem 18. listopadu a čas od času se na obloze postarají o podívanou, které astronomové říkají meteorický déšť, kdy létá více než 1000 meteorů za hodinu. Méně známé Geminidy se objevují v prosinci. Jejich zdrojem není kometa, ale výjimečně planetka. Srazila se podle astronomů patrně s jinou planetkou, a tak se mohl vytvořit pás částic, který je podobný jako u komet a který se za ní táhne. Astronomové odhadují, že na Zemi každý rok dopadne 5000 až 17.000 tun meteoritů. Přes 20.000 meteoritů vlastní muzea, vědecké instituce a sběratelé. Běžným lidem jsou ale bližší ty, které proletí atmosférou, krátce zazáří a zmizí. "Podívej, padá hvězda, rychle si něco přej," říkají.

Související

Více souvisejících

vesmir meteorický roj

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy