Pražský orloj se porouchal, apoštolové se nechtěli zastavit

Praha - Orloj na Staroměstském náměstí v Praze se v neděli v podvečer porouchal. Okénka, za kterými krouží apoštolové, se po vyzvánění nezavřela a orloj dál zvonil, jako první o poruše informoval server tn.cz.

K poruše došlo po 18. hodině, po pravidelném vyzvánění se už apoštolové nezastavili. Neustálé zvonění orloje a pohyb figurek, který ho doprovází, pak přes hodinu udiveně sledoval dav přihlížejících. Po 19. hodině se okénka orloje zavřela.

"Poruchu nám zhruba v 18 hodin nahlásil provozní, který dohlíží na návštěvníky staroměstské věže. Kontaktovali jsme proto firmu Heinz, která se o stroj stará," uvedl pro tn.cz Zdeněk Novák z agentury ABL, která spravuje Staroměstskou radnici.

"Za všechno může zarážka, která má Orloj zastavit ve chvíli, kdy apoštolové obejdou svůj určený kruh," vysvětloval pro server iDnes.cz Petr Skála, který má údržbu památky na starosti. Podle něj jde o malou závadu, kterou by měl rychle opravit. "Nejpozději do pondělního rána se Orloj zase rozběhne. Ale je možné, že to zvládnu spravit hned na místě a nebudu si muset tu porouchanou zarážku brát s sebou do dílny," řekl Skála.

Správce ale nakonec musel hodinový stroj zastavit. V orloji podle informací serveru iDnes praskla původní součástka z roku 1863 - západka, která zajišťuje odbíjení hodin. Pokud je západka zvednuta, kolo se pod západkou protáčí a orloj mezitím odbíjí. Oprava bude podle vyjádření odborníka trvat maximálně do úterní 9. hodiny ráno.

Kvůli poškozenému mechanismu vypouštění apoštolů musel být orloj na den zastaven už v roce 2006. Na den stroj zastavila i povodeň v roce 2002. V roce 1994 byl orloj mimo provoz dokonce více než měsíc.

Letos v dubnu orloj poškodil vandal, který utrhl ruku jedné ze soch. Oprava trvala až do června.

Podle pověstí zastavení hodin nepředznamenává nic dobrého. Mezi hodináři se traduje, že v takovém případě čekají českou zemi zlé časy. Nejdelší pauzu měl orloj v 18. století, kdy nešel 37 let. Dokonce se tehdy uvažovalo o tom, zda má cenu ho vůbec opravovat. Těžce poškozen byl orloj v posledních dnech druhé světové války při požáru radnice, uveden do chodu byl znovu v roce 1948.

Většina z 350 součástek hodinového stroje je originál. Staroměstský orloj byl zkonstruován v roce 1410 a je jedním z nejznámějších orlojů na světě. Naposledy byl rekonstruován na podzim roku 2005, kdy došlo ke zrestaurování soch a spodního kruhu od Josefa Mánesa. V posledních letech měla památka v centru Prahy problémy s vlhkostí.

Související

Den beze spěchu ovlivní i chod orloje na Staroměstském náměstí.

Dnes je den beze spěchu. Lidem připomíná, že si tak mohou i zachránit život

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.
Praha

Pražský orloj byl chybně přemalován, opravu doprovází řada komplikací

Část staroměstského orloje v Praze byla při loňské několikaměsíční opravě chybně přemalována. Pochybení se týká části ciferníku orloje ukazující astronomické děje. Uvedla to Česká televize na svém webu. Magistrát kvůli této chybě musel před několika dny nechat ciferník znovu přemalovat. Odborníci z Akademie věd ČR a ministerstva kultury podle ČT kritizují nedostatečnou přípravu oprav orloje. Přitom šlo o první kompletní demontáž orloje od poválečných let.

Více souvisejících

Pražský orloj

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy