Útok tygra v Zoo Liberec: Zabíjet nechtěl, chybovala ošetřovatelka

Liberec - Liberecká zoologická zahrada je po čtvrteční incidentu, kdy ze své expozice utekl bílý tygr a zranil tři lidi, už otevřená bez omezení, pouze do pavilonu šelem lidé ještě nesmějí. Mediafax o tom informoval mluvčí zahrady Ivan Langr.

„Tygr Paris dostal vysokou dávku narkotik, stále ještě poklimbává, pavilon otevřeme zřejmě až zítra," dodal Langr.

Pravděpodobného viníka nehody zoologická zahrada má. Je jím jedna z ošetřovatelek.

„Na druhou stranu je třeba říci, že týž člověk svou duchapřítomností a okamžitým jednáním nejen povolal kompetentní nadřízené osoby, složky integrovaného záchranného systému, ale rovněž osobním nasazením a za cenu vlastního ohrožení odvedl pozornost šelmy od dvou již zraněných kolegů," napsal ve svém prohlášení ředitel zahrady David Nejedlo.

Přesto je žena přeřazena na práci na jiném úseku zahrady, s dalšími opatřeními pak zoo vyčká až do ukončení policejního vyšetřování.

Čeho konkrétně se měla ošetřovatelka dopustit, nechce zahrada zatím říci s ohledem na probíhající policejní vyšetřování.

V době útěku tygra, který byl mimo svou expozici zhruba hodinu, přišly do zahrady na objednaný výukový program děti. Pracovníci zahrady je zastavili asi deset metrů za pokladnami a zavedli do bezpečí budovy starého ředitelství.

„Tygr Paris se v době svého pobytu mimo expozici ani na okamžik nevzdálil od pavilonu šelem, tedy ani od své ubikace, protože zde byl naštěstí zaměstnán přes sklo výběhu potyčkou se lvy. Paris tak nejen nepobíhal po areálu zoo, neohrožoval žádné další zaměstnance, ale také žádné další lidi," dodal ředitel.

Tygr kromě mladíka, kterého vážněji zranil na hlavě a na zádech, poranil i dvě ošetřovatelky, když se snažily mladíkovi pomoci, tygr ho údajně držel v tlamě. Ženy bouchaly do mříží a dokonce prý tygra praštily po hlavě kbelíkem, tím chlapci zřejmě zachránily život. Mladík leží v nemocnici a je ho stav je dobrý.

Vzácní bílí tygři jsou symbolem liberecké zoologické zahrady, chová samce Parise, samici a tři letos narozená tygřata.

Bílí tygři se ve volné přírodě zřejmě už nevyskytují, jejich bílá barva je vzácnou formou tygra bengálského.

Související

zoo

Zoo v Česku jsou zavřené již ode dneška, ztráty počítají na statisíce až desítky milionů

Zoologické zahrady musely kvůli nově oznámeným vládním opatřením kvůli koronaviru zavřít brány už dnes. Je to pro ně po jarním uzavření podle informací zahrad další finanční rána. Třeba pražská zoo odhaduje další ztráty na desítky milionů korun. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) původně ve čtvrtek médiím oznámil, že zoo budou uzavřeny od pondělí 12. října.
Mládě nahura modrého, Zoo Liberec

ZOO Liberec musí přepsat své dějiny. Je starší, než se uvádělo

Liberecká městská zoo je starší, než se dosud oficiálně uvádělo. Letos původně chtěla nejstarší zoo v republice slavit 100 let od svého vzniku, její historie je ale ještě o 15 let delší. Mylný dojem podle badatelů vyvolalo záměrné zkreslování nejstarší historie v brožurách, které vytvářel prvorepublikový ředitel zoo Erich Sluwa. Za rok založení označoval rok 1919. Badatelé ale nyní objevili zakládací dokument z roku 1904.

Více souvisejících

Zoo Liberec Tygři

Aktuálně se děje

před 48 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Íránský prezident Raísí bude ve čtvrtek pohřben ve svém rodném městě

Stovky lidí se v úterý sešly ve městě Tabríz, hlavním městě íránské provincie Východní Ázerbájdžán, aby se zúčastnily pohřebního průvodu za prezidenta Ebráhima Raísího, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy