Připravte se! Prahu ovládnou čerti

Praha - Čert, anděl a Mikuláš už nechodí jen po rodinách, kde odměňují hodné děti sladkostmi a zlobivé černým uhlím. V hlavním městě se trojice objeví na řadě míst, například v divadlech, kulturních centrech, nebo na náměstích.

V Kulturním centru Novodvorská je už na úterní odpoledne připravené tradiční loutkové divadlo. Mikuláš bude od úterý do středy rozdávat dárečky na dopravním hřišti v Jilmové ulici v Praze 3 na Žižkově. Ještě ve středu se přesune Mikuláš do Kulturního domu Kyje v Praze 9, kde po pohádce rozdá nadílku.

Mikuláš se také objeví v historickém vlaku z roku 1940, kde bude procházet se svým doprovodem vagóny. Pro děti je připravena nadílka, pro zájemce pamětní list s příležitostným razítkem. Parní vlak bude vyjíždět z nádraží Praha Braník a projede postupně několik tras v okolí Prahy, plánována je i jízda "Pražským semmeringem" a tunely do Davle. Večerní jízdu zakončí ohňostroj.

Nadílku bude rozdávat i v nákupním centru Metropole Zličín. Lidé mu jeho štědrost mohou oplatit tím, že věnují peníze do kasičky. Výtěžek získá nadace Tereza Maxová dětem. Také nadaci Kapka naděje světec pomůže v Galerii Fénix v Praze 9, kde vystoupí v rámci akce Strom splněných přání.

Aby toho neměli Mikuláš s čertem a andělem málo, dorazí také odpoledne na taneční rej na pražský Smíchov do Klubu Klamovka. Nejhezčího Mikuláše, čerta a anděla bude od pěti hodin odpoledne na Staroměstském náměstí hledat Praha 13. Rodiny s dětmi tam čeká program plný soutěží, písniček a dárků.

V Divadle Mana v rámci svátku uvedou dětské představení Andělíček. Hru Čertovský mariáš si zahraji herci v Metropolitním divadle Praha. Mikuláš přijde i do výstavní síně pražského Mánesu. Tam čeká návštěvníky divadelní představení, netradiční jarmark, řada workshopů.

Originální mikulášský koncert chystá kapela The Tap Tap. Společně s nimi vystoupí také Dan Bárta, Tomáš Hanák, David Koller, Kamil Střihavka, Klára Vytisková, Xindl X, Ondřej Hejma a Jiří Ornest. Každý návštěvník dostane balíček s mikulášskou nadílkou (nové CD The Tap Tap "Párty na kolečkách", vánoční ozdoby a další překvapení). Koncert se pořádá ke 20. výročí založení Nadace Jedličkova ústavu. Hudebníci vystupují zdarma a výtěžek ze vstupného bude věnován na vybavení vzdělávacího centra STUDEO v Jedličkově ústavu

Také zvířata v pražské zoo se mohou těšit na příchod světce. Mikuláš tam bude chodit s doprovodem a odměňovat hodné děti, s nimiž se společně vyfotografuje. Milovníci sladkého mohou přijít na mikulášský program do Čokoládového domu v Praze 2. Zlobivé ratolesti mohou rodiče přivést do Muzea pražských pověstí a strašidel. To se naplní čerty z pověstí hlavního města a děti, které si s nimi zasoutěží, neminou drobné pozornosti od pražských strašidel.

Lidé i děti by si neměli rozhodně nechat ujít ani tradiční velký mikulášský průvod v Praze 4, který zakončí Sand Art Show. Ta představí příběh sv. Mikuláše malovaného do písku a promítnutého na stěnu domu. Začátek průvodu je v 18 hodin u Komunitního centra Matky Terezy na Hájích. Délka trasy je 600 m a účastnit se mohou rodiny i s kočárkem.

Legenda o svatém Mikuláši vypráví o tom, že zadlužený šlechtic poslal své tři dcery do nevěstince, aby si zde vydělaly jako prostitutky na věno. Mikuláš hodil oknem v noci mladým ženám po jednom sáčku se zlaťáky, takže mohly z nevěstince odejít a vdát se. Proto bývá Mikuláš často zobrazen se třemi váčky na peníze, třemi zlatými pruty, třemi pytlíky či třemi chleby. Skutečný historický Mikuláš zdědil velký majetek, který ale rozdal chudým a roku 300 se stal biskupem v Myře. Nejvíce je Mikuláš uctíván od 8. století v Rusku, dokonce se stal jeho patronem.

Související

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Více souvisejících

Praha Mikuláš

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

Dominik Feri (TOP 09)

Feri obdrží výzvu k nástupu do vězení, odsedět si má tři roky

Exposlanec Dominik Feri dostane výzvu k nástupu do vězení bez odkladu, rozsudek byl shledán vykonatelným, informovala Česká televize ve středu. Ferimu byl na konci dubna potvrzen tříletý trest odnětí svobody za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

UNRWA (Photo by Iyad Faouri)

UNRWA zastavila distribuci jídla ve městě Rafah

Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) v úterý oznámil, že pozastavuje distribuci jídla ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy pro nedostatek dodávek pomoci, uvedla agentura AFP. "Distribuce jídla v Rafahu je momentálně pozastavena pro nedostatek dodávek a nejistotu," uvedla UNRWA.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu promluvil o budoucnosti Pásma Gazy po válce

Izrael neplánuje budovat osady v Pásmu Gazy po skončení války, kterou tam od loňského podzimu vedou síly židovského státu proti militantům palestinského radikálního hnutí Hamás. Pro americkou zpravodajskou stanici CNN to v úterý řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Rusové zřejmě způsobili nedávný velký požár ve Varšavě, naznačil Tusk

Polský premiér Donald Tusk označil za pravděpodobné, že za nedávným velkým požárem obchodního centra ve Varšavě jsou ruské tajné služby. Polsko má také disponovat informacemi, že Rusko na svém území soustřeďuje migranty, které následně využívá k nátlaku na společné hranici s Polskem. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy