Ohňostroj si udělejte sami, zní z mnohých radnic

Praha - Příchod roku 2013 ozáří rakety oficiálních ohňostrojů jen v některých z největších měst České republiky. Barevnými světly a výbuchy petard chystají oslavit nový rok magistráty v Praze, Brně, Hradci Králové nebo část Ostravy-jih.

Patrně nejnákladnější a tradičně největší ohňostroj vypukne v Praze. Hlavní město oslaví příchod Nového roku ohňostrojem minutu po 18. hodině 1. ledna. Radnice se pro termín pořádání rozhodla na základě ankety občanů. Magistrát pak vypsal veřejnou zakázku s tím, že cena oslavy nesmí přesáhnout jeden milion korun.

Ani moravská metropole Brno se nenechá zahanbit a do roku 2013 vstoupí ve velkém stylu. "Ano, ohňostroj bude 1. ledna, město tuto akci podporuje částkou 500 tisíc korun," informoval za brněnský magistrát Pavel Žara. Program oslav vedení města teprve zveřejní.

Ve stejnou chvíli vybuchnou zářivě rakety také nad noční oblohou Hradce Králové. "Přistavíme velkoplošné obrazovky a ozvučení. Letos bude k dispozici Hradečanům opět i čočková polévka, čaj a punč zdarma. Občerstvení pak budou opět nejspíše podávat představitelé města," informovala mluvčí hradeckého magistrátu Magdaléna Vlčková s tím, že cena ohňostroje je letos vyčíslena na čtvrt milionu korun.

O oslavu příchodu roku se nenechali připravit ani v části Ostrava-jih. "Díky sponzorům vystřelíme rakety v 18 hodin v první den nového kalendářního roku na kruhovém objezdu v Hrabůvce," řekl mluvčí ostravské části Michael Kutty s tím, že cena ohňostroje se pohybuje kolem 300 tisíc korun.

V Olomouci se bude letos, tak jako každoročně, na silvestra oficiální ohňostroj pořádat na Horním náměstí. "O jeho podobě a velikosti však teprve město jedná s dodavatelskou firmou. Součástí oslav bude i program na Horním náměstí, kde vystoupí dvě místní kapely, uskuteční se diskotéka či bruslení na ledové ploše," informovala Daniela Horňáková z magistrátu města.

Ale ani menší města se nenechají zahanbit. Na barevnou podívanou se mohou těšit občané Kladna, Třeboně, Hodonínu a Jihlavy. Na oficiálně ohňostroj se mohou těšit rovněž občané Dolního Bousova, kde žije pouhých 2510 obyvatel.

Naopak lidé v Pardubicích nebo v Liberci si rachejtle letos musí odpálit sami. Podobné to bude i na jihu republiky. "České Budějovice silvestrovské oslavy již několik let nepořádají, neboť se ukázalo, že lidé s koncem roku umí jaksepatří rozloučit, aniž by byli organizovaní. Pozornost soustředíme spíše na dobu adventu, kdy se v celém městě koná více než dvě stě kulturních akcí," řekl mluvčí magistrátu města Michal Bosák.

Plzeň dosud informace o případných oslavách nezveřejnila. V Ústí nad Labem zatím oficiální oslavy nechystají. "V loňském roce se ohňostroj připravil na poslední chvíli a je možné, že letos to bude stejné," doplnil zástupce vedení města.

Související

Sydney přivítalo rok 2024

Svět má rok 2024. Oslavil jej velkolepými ohňostroji, v ulicích Prahy hlídkovali ozbrojení policisté

Svět se překlopil do roku 2024. Obyvatelé atolu Kiritimati, známého také jako Vánoční ostrov ve státě Kiribati, přivítali nový rok jako první v 11:00. Po nich zažili silvestrovské oslavy obyvatelé Nového Zélandu, Japonska i Číny. Ohňostroje oslavující vstup do roku 2024 byly odpáleny i v Česku, a to včetně Prahy, kde na několika místech platí zákaz používání pyrotechniky. Do ulic proto vyrazili kromě lidí oslavujících příchod nového roku také policisté.

Více souvisejících

Silvestr Ohňostroje radnice

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman chtěl po Fialovi abolice, potvrzují odtajněné dokumenty

Bývalý prezident Miloš Zeman chtěl ve funkci zastavit stíhání i v případech úniku informací Bezpečnostní informační služby (BIS) a skartace zprávy o explozích ve Vrběticích. Zjistil to server iRozhlas.cz, který získal dosud utajenou korespondenci. Zemanovi ale zřejmě šlo především o beztrestnost kancléře Vratislava Mynáře.

včera

Německá vláda také povolí Ukrajině použít její zbraně k útokům v Rusku

Německá vláda povolí Ukrajině použít zbraně dodané Německem také k útokům proti vojenským cílům v Rusku. Uvedl to v pátek mluvčí vlády Steffen Hebestreit, píše agentura DPA. Stejný krok avizovaly i USA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy