Karolína Peake: Holky co spolu nemluví

Praha - V pátek jsme opět neoslavili Mezinárodní den žen. Svátku poničili bohužel reputaci komunisté a bude asi ještě chvíli trvat, než ji napravíme. Přitom svátek vznikl v USA stávkou švadlen v New Yorku v roce 1908. Píše šéfka strany LIDEM Karolína Peake.

Ženy požadovaly zkrácení pracovní doby, lepší platy, hlasovací právo a ukončení zaměstnávání dětí. Samé samozřejmosti, řeklo by se dnes v našich zeměpisných šířkách o pouhých sto let později. Že to ale zdaleka není samozřejmost všude, si musíme uvědomit nejen na MDŽ. Na světě se ženy podílí šestašedesáti procenty na práci, ale mají jen jedenáctiprocentní podíl na příjmu a vlastní jen jedno procento půdy. O rovném postavení muže a ženy v celosvětovém měřítku tedy nemůže být řeč. Někde nerovnost vytváří přímo zákony, někde náboženské nebo společenské stereotypy. Propast mezi právy žen v některých afrických nebo asijských zemích a Evropou či Severní Amerikou je obrovská. U nás řešíme problémy méně zásadní, přesto hodné pozornosti. Vidím je ve třech oblastech.

Tou první je naše (ženské) malé sebevědomí, vlastní pochyby. Rovnost pohlaví máme uzákoněnu v předpise nejvyšším - Listině základních práv a svobod. Měly bychom ji přirozeně očekávat a požadovat.

Druhou oblastí jsou omezení vycházející z rodičovství. Záměrně neříkám mateřství, protože toto omezení může dopadat na kteréhokoli rodiče, který se snaží skloubit rodinný život s kariérou. Jen jsou to zkrátka častěji ženy. Tady může a musí pomoci stát. Kdo jiný si zaslouží podporu státu než rodiče, kteří pracují, mají děti a investují do jejich výchovy a vzdělání? Dlouhá rodičovská dovolená už žádným výdobytkem není. Je potřeba dát rodičům možnost volby. Je fajn, když chce být rodič dlouho doma s dětmi (je to také práce a záslužná), ale měl by mít i možnost nastoupit zpět do zaměstnání a mít k tomu vytvořené podmínky. Česká republika je v Evropské unii nejzaostalejším státem v podpoře práce na částečný úvazek a vytváření sdílených pracovních míst. Situace se trochu posouvá k lepšímu. Ministerstvo práce a sociálních věcí od března poskytuje příspěvek zaměstnavatelům na pracovní místo na částečný úvazek. Osobně bych za lepší považovala daňovou úlevu než příspěvek. Přerozdělování vytváří zbytečnou byrokracii a prostor pro korupci. Příspěvek ale snad kromě vytvoření pracovních míst částečné úvazky zpropaguje mezi zaměstnavateli, kteří často nevědí, že zaměstnávání na částečný úvazek pro ně není zvýšenou zátěží na odvodech.

Třetím problémem žen, možná tím největším, je naše vzájemná nesnášenlivost, žárlivost a řevnivost. Tak jako se feminismus zaměřoval na prosazování práv žen (nikoli na boj proti mužům, jak se někdy někdo mylně domnívá), měl by se u nás teď zaměřit na to, aby si ženy přestaly vzájemně házet klacky pod nohy. Zúčastnila jsem se zajímavé debaty pořádané Fórem 50% v Americkém centru. Řeč nebyla o diskriminaci ani o tom, jak vyzrát na muže, ale debata se zcela přirozeně stočila k neexistující ženské solidaritě. Je to bohužel pravda jak v politice, tak v byznysu. Měly bychom se pokusit to ve vlastním zájmu změnit. Nevolám po vzájemném ženském protěžování. Jen bychom si mohly situaci méně komplikovat. Těch překážek už je totiž dost samo o sobě.  Že bychom se měly vzájemně více podporovat, byl jasný výsledek diskuse v Americkém centru. Naplněna optimismem jsem šla pěšky domů.

Související

Mládá dívka

Mezinárodní den žen. Svátek, který zneužil komunistický režim

Mezinárodní den žen má dlouhou historii, vznikl již na počátku minulého století. Jeho původním smyslem bylo upozornění na zrovnoprávnění žen s muži, tuto myšlenku ovšem na dlouhou dobu odsunul do pozadí komunistický režim. Ten totiž nejenom ženská práva, ale všeobecně práva každého člověka značně omezoval, a tak z Mezinárodního dne žen udělal oslavu pracujících údernic budujících socialismus a svátek také využil ke lživé propagandě. 

Více souvisejících

mdž Karolína Peake

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy