Práce u České pošty? Dřina a šikana, stěžují si pošťačky

Praha - Šikana a ponižování. Tak mluví některé poštovní doručovatelky o své práci a obrátily se na TV Nova, aby na nedůstojné pracovní podmínky poukázala. Ze strachu o místo se ale bojí otevřeně mluvit před kamerou.

"Už nejsme listonošky ale pojišťovačky," tak mluví o své práci pošťačka, která nechtěla být z pochopitelných důvodů jmenována. Jakoby prý nestačilo, že se denně dřou s těžkými taškami plnými letáků. Navíc jim vedení ještě rozšířilo rajóny. Pro některé to znamená, že každý den nachodí až 30 kilometrů. "Mám z toho modřiny na ramenou od batohu. Nikoho nezajímá, jak si to tam dopravíme, jestli to taháme na zádech nebo ve vozíku," říká pošťačka.

Některé pošťačky nosí denně až 40 kilogramů. "Zdravé to určitě není, může to způsobovat spoustu problémů, třeba bolesti zad," vysvětlil sportovní trenér.

K tomu navíc doručovatelkám přibyla práce v podobě nabízení pojistek nebo úvěrů na poštách a to údajně v jejich volném čase. Když se ale pošťaček zeptáte přímo, jestli jim tahle práce vadí, jak uvádějí například v dopisech adresovaných TV Nova, utíkají. Bojí se mluvit, aby nepřišly o práci. "Pokud to nesplníme, tak pohyblivá složka jde o 500 korun dolů. To už není o práci ale o dřině a šikaně," stěžuje si pošťačka.

Vedení české pošty přiznává, že podobné stížnosti také dostává, rozhodně ale prý nikoho nešikanuje. "Jde o to, že Česká pošta už není jen provozní podnik, ale obchodní," vysvětluje mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Byznys je zkrátka byznys a s nabízením produktů se nejspíš budou muset doručovatelky smířit. Dřinu s taškami jim prý do několika měsíců usnadní nový systém.

Související

Česká pošta, ilustrační fotografie.

Nejen obchody na Velikonoce zavřou. Pošta řekla, kdy a kde bude mít otevřeno

Jen do čtvrtka má člověk jistotu, že si bez problémů zařídí všechno potřebné. Velkým pátkem totiž začne čtyřdenní velikonoční volno. Lidé pak nemohou počítat s tím, že si ve velkých obchodech nakoupí kdykoliv. Na upravenou otevírací dobu během zmíněného období upozorňuje klienty i Česká pošta.
Česká pošta, ilustrační fotografie.

Českou poštu nadále povede Štěpán. Nyní už oficiálně

Novým generálním ředitelem České pošty bude dosavadní pověřený šéf Miroslav Štěpán. Vybral ho ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na základě doporučení výběrové komise jako nejlepšího ze čtyř kandidátů, kteří se přihlásili do výběrového řízení. Nominace bude předložena vládnímu výboru pro personální nominace. 

Více souvisejících

Česká pošta zaměstnání pošťáci pošta

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy