Ničivý výbuch v centru Prahy má pokračování: Kdo půjde sedět?

Praha - Pondělní výbuch domu v centru Prahy vyšetřuje policie. Podle policejního mluvčího Jana Daňka zatím není jasné, jestli byl spáchán trestný čin. Mohlo se jednat o nešťastnou náhodu. Při výbuchu byly zraněny desítky lidí.

Policie čeká, až bude z místa odklizena suť. Teprve poté začne ohledání. "Nemůžeme říci, že případ šetříme pro nějaký trestní čin. Žádný trestný čin se ani stát nemusel, mohla to být nešťastná náhoda," řekl ČTK Daněk.

Auto Pražské plynárenské s detekční technikou projíždělo 21. dubna přímo Divadelní ulicí. Podle mluvčího Pražské plynárenské Vránka ale žádný únik plynu z podzemních plynovodů ale nezaznamenalo.

Podle městského statika Petra Macháně nebyly detonací narušeny okolní budovy. O porušení statiky se tak mluví pouze v případě Divadelní 5. Po propadu prvního a druhého podlaží se jedna zeď budovy nachýlila. Ta je právě teď zpevňována.

Macháň mluví o velkém štěstí, protože ten výbuch byl natolik silný, že mohlo dojít k většímu poničení. Památkově chráněnou budovu zachránilo zejména to, že nebyla podsklepena, a dále to, že je velice solidní konstituce. Výbuch proto nebyl tak ničivý jako například před několika lety na Arbesově náměstí. Tam se propadlo dokonce několik pater, přesto se ten dům podařilo zachránit, píše rozhlas.cz

Podle statika je proto vysoce pravděpodobné, že nebude třeba demolovat ani tento dům a podaří se ho zachránit.

Policisté ode dneška lidem zároveň nabízí pomoc při dokumentování materiálních škod. Pokud mají lidé kvůli výbuchu poškozené auto, byt nebo jiný majetek, mohou se obrátit na oddělení policie v Bartolomějské ulici 14 nebo na telefonní číslo 974 851 700. Policie zajistí ohledání poškozeného majetku a další úkony. Po zadokumentování škody, jejím vyčíslení a výsleších dostanou lidé od policie potvrzení pro pojišťovny.

"Už nyní je jasné, že škody budou několikanásobně vyšší, než se zdálo podle pondělního odhadu. Ten hovořil o deseti milionech korun," řekl ČTK mluvčí Generali Jiří Cívka. K přesnějšímu určení rozsahu poškození a možnosti oprav bude přizván statik. Jen tyto škody dosáhnou nejméně 20 až 30 milionů korun, dodal.

Dalších zhruba pět milionů mohou představovat škody vyplývající z ušlého nájemného. Vznikly také škody na zdraví a majetku nájemníků, kolemjdoucích či obyvatel okolních domů, na okolních budovách nebo zaparkovaných vozidlech. Ty lze podle Cívky předběžně odhadnout na deset milionů korun.

Škody evidují i další pojišťovny. Česká pojišťovna registruje zatím několik škod. Ty byly nahlášeny z majetkového podnikatelského pojištění. "Odhad škod je v tuto chvíli v řádech stovek tisíc korun," podotkl mluvčí ČP Jan Marek.

Kooperativa škody na budově, ve které došlo k výbuchu, a na poškozených budovách v okolí zatím vyčíslila na více než devět milionů Kč. 

Co do počtu zraněných jde o nejničivější explozi v ČR za poslední roky. Většina lidí bylo po ošetření v pražských nemocnicích propuštěna do domácího léčení.

Zpráva o explozi v Praze obletěla celý svět. Pracovník anglického vysílání Českého rozhlasu Rob Cameron na facebooku poukázal na nespravedlnost, spočívající v tom, že před několika dny bylo usmrceno několik lidí výbuchem plynu ve francouzském městě Reims a do amerických zpráv se to nedostalo.

Jiní poukazují na to, že v Rusku vybuchuje plyn v domech skoro jednou každý měsíc a ať to lidi usmrtí nebo ne, do mezinárodních zpráv se to taky nedostane, píšou blisty.cz.

V případě výbuchu plynu v Divadelní ulici, který zjevně neměl naprosto žádný mezinárodní význam, hrála pravděpodobně roli blízkost s nedávným atentátem v Bostonu, takže si editoři nemohli být jisti, zda nejde o "teroristický" čin (ještě v úterý ráno otiskla Mladá fronta na titulní straně bulvární titulek "Výbuch..." - aniž by uvedla, že vybuchl plyn), pak také skutečnost, že byly velmi rychle publikovány obrázky z Divadelní ulice po výbuchu na Twitteru, a zřejmě i to, že si Američané pletou Česko s Čečenskem, uzavíra server blisty.cz.

Související

Výbuch plynu v Praze 29. 4. 2013

Viník exploze u Národního divadla dopaden, trest nepadne. Proč? +VIDEO

Praha - Za loňský výbuch plynu v pražské Divadelní ulici nebude nikdo potrestán. Způsobilo jej porušení technických norem v 70. letech minulého století. Viník, stavbyvedoucí bývalého podniku Středočeské plynárny, již před delší dobou zemřel. ČTK to dnes řekl policejní vyšetřovatel požárů a výbuchů na území hlavního města Petr Jirout. Dodal, že škodu způsobenou explozí policie vyčíslila na 275 milionů korun.
Výbuch plynu v Praze 29. 4. 2013

VIDEO: Nové unikátní záběry výbuchu v centru Prahy! Sledujte

Praha - Policie už má jasno v tom, co bylo důvodem výbuchu poblíž Národního divadla, který si vyžádal desítky zraněných. Na vině byl únik plynu z potrubí, které leží v zemi jen několik metrů před nejvíce zasaženým domem. Podívejte se na nejnovější záběry exploze, které nyní zveřejnila policie.

Více souvisejících

Výbuch v Praze 29.4.2013

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 2 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy