Svatba na romantické pláži v zahraničí? Poradíme, jak na to

Praha - Stojíte na pláži, vane větřík, šumí moře a vy si právě říkáte své ANO. Sen o romantické svatbě v přírodním ráji si můžete splnit, ale nachystejte si nejen balík peněz, ale také se připravte na spoustu papírování před svatbou, a také po návratu. Legalizace manželství v ČR trvá zhruba tři měsíce.

Svatební obřady v zahraničí si už nezařizují jen celebrity, ale v poslední době je začínají nabízet různé cestovní kanceláře. Mezi nejoblíbenější místa patří určitě Mauritius nebo Seychely. Důvod? Počasí. Svatba se může konat po celý rok a navíc na Mauritiu většina hotelů poskytuje nevěstám výrazné slevy na pobyt a mnohé novomanželské výhody.

Pokud se rozhodnete pro obřad v některém z tropických rájů, počítejte s tím, že si budete muset nechat vyhotovit kopie pasu, kopie rodných listů a potvrzení o současném bydlišti a zaměstnání. Vše musí být notářsky ověřené a navíc v úředním jazyce té dané země.

Proto mnozí snoubenci využívají služeb cestovních kanceláří, které za ně papírování vyřeší, a navíc pomohou s vlastním obřadem na místě, zajistí ubytování, služby jako kadeřníka, vizážistu, pohoštění a podobně, ale i výlety a další přání. Počítejte ovšem s tím, že za všechno se platí a svatba snů proto nebude nejlevnější záležitostí. Ceny se většinou pohybují kolem 100 000 až 150 000 korun.

Výrazně levnější je svatba na Kubě. Tam se svatební balíčky, v nichž jsou veškeré služby včetně papírování, pohybují kolem 30 tisíc korun.

Obřady se konají v areálu hotelu, který si vyberete - a to buď na pláži, nebo v tropické zahradě. Svatby v zahraničí se nekonají o víkendech a o svátcích. Podle místního zákona je potřeba být na místě minimálně tři pracovní dny před svatebním obřadem. Platnost pasů musí být minimálně šest měsíců po návratu ze svatby.

Nejkratší termíny pro zajištění svatby na Mauritiu je obvykle jeden měsíc a na Seychelách čtrnáct dní od dodání dokumentů cestovní kanceláři, na Kubě je to šest týdnů od dodání dokumentů.

Požadované dokumenty, které musí být úředně ověřené a přeložené do angličtiny nebo místního jazyka:

- fotokopie rodných listů, rozsudek o rozvodu a předchozí oddací list (pouze pokud je jeden ze snoubenců rozvedený)- doklad o změně jména (pokud si některý ze snoubenců nechal změnit jméno)- úmrtní list a předchozí oddací list (v případě, pokud je jeden ze snoubenců vdovec či vdova)

Požadované dokumenty, které není třeba překládat do angličtiny:

- dvoustrana z cestovního pasu s fotografií (z platného cestovního pasu)- podepsaná žádost s datem svatby- na Seychely i Mauritius se vždy cestuje s originálními přeloženými dokumenty

Snoubenci mohou ovšem uzavřít sňatek také před zastupitelským úřadem České republiky. V takovém případě je vhodné předem projednat možnost uzavření manželství na konzulárním odboru ministerstva zahraničních věcí. To poskytne informace, zejména pokud jde o podmínky a možnost svatby na daném zastupitelském úřadu. Obřad provádí vedoucí zastupitelského úřadu nebo jím pověřený pracovník.

Doklady potřebné k uzavření manželství v zahraničí:

- rodný list- vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství, které vydá matriční úřad v místě trvalého bydliště snoubence- cestovní pas- v případě, že snoubenec je rozvedený, pravomocný rozsudek soudu o rozvodu manželství- v případě, že snoubenec je ovdovělý, úmrtní list zemřelého manžela- případně další doklady dle požadavku cizího úřadu.

Všechny doklady musejí být úředně ověřené. Po návratu ze zahraničí musí novomanželé navštívit matriku, nejlépe v místě trvalého pobytu, a požádat o zápis manželství do zvláštní matriky, kterou vede Úřad městské části města Brna, Brno – střed. Tam se zapisují matriční události Čechů, k nimž došlo na území cizího státu, zastupitelském úřadu ČR, lodi nebo v letadle mimo území ČR a dále v místě, které nepatří pod pravomoc žádného státu.

Cizozemský oddací list, který budete předkládat na matričním úřadě, musí být úředně přeložený do českého jazyka a v případě, že k matriční události došlo ve státě, se kterým není uzavřena smlouva nebo dohoda o právní pomoci, musí být opatřen vyšším ověřením.

Jaké další doklady budete potřebovat k zápisu do zvláštní matriky a zda má být cizozemský oddací list opatřen vyšším ověřením, vám sdělí matrika, proto se musíte na ní informovat ještě před uzavřením manželství.

K žádosti o nový občanský průkaz musíte předložit oddací list vydaný zvláštní matrikou.

Související

Více souvisejících

svatba

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy