Řeky hrozivě stoupají, na mnoha místech platí stav ohrožení

Pardubice - Vytrvalý déšť zvýšil hladiny řek v Pardubickém kraji. Doubrava v Pařížově a Novohradka v Luži dosáhly časně ráno třetího stupně povodňové aktivity, ohrožení. Kvůli Novohradce na Chrudimsku vydali meteorologové výstrahu před extrémním nebezpečím záplav. Rychle se zvedají i další řeky, vyplývá z informací státního podniku Povodí Labe.

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) svolal na 10:00 na krajský úřad povodňovou komisi.

Nejnižší, první stupeň povodňové aktivity, platí na Chrudimce v Přemilově. Rychlé zvyšování hladiny zaznamenali vodohospodáři také na Novohradce v Úhřeticích a v Luži a na Labi v Přelouči.

Starosta Luže Radek Zeman je však zatím klidný, do akutního rozlití podle něho schází ještě několik desítek centimetrů a příliš nehrozí, že by voda zalila domy. Spíše se vylije do polí a volného prostoru.

"Vzhledem k předpokládaným srážkám očekáváme vzestupy hladin na všech tocích s dosažením stupňů povodňové aktivity zejména ve vodních tocích na Českomoravské vrchovině a dále na horním Labi a Jizeře," uvedl vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

Hasiči museli v noci vyjíždět k čerpání vody z desítek zatopených sklepů a dalších prostor. Například v bioplynové stanici v Dříteči na Pardubicku voda natekla do strojovny a bylo nutné ji odčerpat. V Ostřetíně na Pardubicku se valila voda z pole a začala zaplavovat a plnit příkopy a postupně i vozovku.

Silný déšť zvedá hladiny řek v Libereckém kraji. Na Smědé v Předláncích vyhlásili dnes po 10:00 stav ohrožení, když hladina přesáhla úroveň dvou metrů a dál rychle stoupá. Druhý povodňový stupeň platí na Jizeře v Jablonci nad Jizerou a na Smědé v Bílém Potoce. Lužická Nisa v Liberci a Ploučnice ve Stráži pod Ralskem jsou na prvním povodňovém stupni.

"Nevíme, co to udělá, voda rychle stoupá, na třetí povodňový stupeň jsme se dostali během hodiny," řekla ČTK starostka Višňové Vladimíra Erbanová. Čerpadla na nedokončené protipovodňové hrázi ve Vísce podle ní fungují, voda ale zaplavuje Předlánce. "Čerpáme vodu, pytluje se a opravdu nevíme, co to přinese," dodala starostka. Višňová patří k obcím, které bývají velkou vodou pravidelně postiženy, i na počátku června patřily k nejvíce zasaženým. V roce 2010 tam velká voda napáchala škody za více než 36 milionů korun a řadu z nich se ještě ani nepodařilo opravit.

Stav ohrožení vyhlásili dnes před 10:00 také ve Stružnici na Českolipsku v záplavové oblasti Radečského potoka a drobných vodotečí v obci. "Máme na trojce Robečský potok i Šporku, zaplavená už je silnice, zatím ale auta projedou," řekl ČTK starosta Stružnice Jan Mečíř.

Hladiny řek v Ústeckém kraji po vydatných deštích stoupají. Hladina Mandavy ve Varnsdorfu dosáhla v 9:40 výšky 72 centimetrů, stav bdělosti se tu vyhlašuje při 70 centimetrech. Od půlnoci tu řeka stoupla o 25 centimetrů. Flájský potok byl v 10:50 na 66 centimetrech, do vyhlášení prvního stupně povodňové aktivity chyběly čtyři centimetry. Jeho hladina od půlnoci vzrostla o 26 centimetrů.

Hladina Kamenice ve Hřensku vyšplhala v 10:50 na 68 centimetrů, do vyhlášení stavu bdělosti zbývalo 12 centimetrů. Řeka tu od půlnoci stoupla o 35 centimetrů. Zvedá se i hladina Ploučnice, v Benešově nad Ploučnicí měla v 10:50 125 centimetrů, 1. stupeň povodňové aktivity je při 140 centimetrech.

Vytrvalé deště v noci na dnešek vzedmuly hladiny řek v Královéhradeckém kraji. Hladina Labe na odtoku z přehrady Labská pod Špindlerovým Mlýnem v Krkonoších dnes dopoledne stoupla na třetí stupeň povodňové aktivity. Na Labi ve Špindlerově Mlýně v 10:00 platil druhý povodňový stupeň. 

První povodňový stupeň v 10:00 platil na Bystřice v Rohoznici na Jičínsku, Stěnavě v Meziměstí na Náchodsku a na Cidlině v Novém Bydžově na Hradecku. Například v Bydžově se hladina Cidliny zvedla trojnásobně z 50 na 167 centimetrů. Ve Špindlerově Mlýně Labe stouplo z jednoho na více než dva metry.

Vytrvalé deště zvedly hladiny řek ve Středočeském kraji. První stupeň povodňové aktivity zatím platí na Doubravě ve Žlebech, Želivce v Souticích, Sázavě v Kácově a Blanici v Louňovicích po Blaníkem. Řeky by měly stoupat i na dalších místech, vyplývá z informací Českého hydrometeorologického ústavu. Hasiči od půlnoci do 7:00 zaznamenali kvůli dešti 30 výjezdů.

V Jihočeském kraji, kde platí výstraha meteorologů před vydatnými dešti, bylo ráno na prvním, tedy nejnižším stupni povodňové aktivity, šest toků, a to Malše v Roudném, Nežárka v Lásenicích, Černá v Ličově, Svinenský potok v Trhových Svinách, Stropnice v Pašinovicích a Hamerský potok v Oldřiši. Také hladiny ostatních řek a potoků stoupají. Na jihu Čech dnes podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bude zataženo, hlavně na východě kraje bude vydatně pršet.

Největší úhrny srážek byly v noci na dnešek v oblasti Českomoravské vysočiny a v Novohradských horách. "V Nové Bystřici na Jindřichohradecku napadlo přes noc 59,6 milimetru srážek, v Jindřichově Hradci 46 milimetrů a v Novohradských horách v Pohorské Vsi 33 milimetrů. Pršet bude i během dneška, už však s menší intenzitou a úhrny do 20 milimetrů," řekla ČTK meteoroložka Markéta Augustinová.

Množství srážek, které do rána spadlo, je nižší, než hydrologové očekávali. "Vzestupy hladin tedy nebudou tak výrazné. Přesto i nadále trvá nebezpečí překročení třetího stupně povodňové aktivity, a to hlavně v povodí Nežárky.

Vydatné deště zvedají hladiny řek na Vysočině na více místech. Podle hejtmana Jiřího Běhounka je možné očekávat na některých místech i dosažení nejvyššího, tedy třetího stupně povodňové aktivity.

Na Doubravě v Bílku a Sázavě ve Žďáru nad Sázavou platí druhý stupeň povodňové aktivity - pohotovost. První stupeň vyžadující bdělost je na Vysočině k 08:00 na dalších 11 místech. Vyplývá to z webových stránek Českého hydrometeorologického ústavu.

Výšku hladiny odpovídající prvnímu stupni povodňové aktivity hlásí měřicí stanice na Sázavě v Chlístově, Světlé nad Sázavou a Pohledských Dvořácích, na Šlapance v Mírovce, na Borovském potoku ve Stříbrných Horách, na Trnavě v Červené Řečici, na Balince v Balinách, Jihlavě v Bransouzích, Třebíči - Ptáčově a v Mohelnu a na Oslavě v Dolních Borech.

Jemný ale vytrvalý déšť pomalu zvyšuje hladiny řek na jižní Moravě. Na několika místech regionu platí první stupně povodňové aktivity, tedy bdělost, a to zejména pod přehradami, v nichž vodohospodáři z preventivních důvodů snižují hladiny.

První stupně platí na řece Dyji pod Vranovskou a Znojemskou přehradou na Znojemsku a dále pod vodním dílem Nové Mlýny na Břeclavsku. Bdělost je i pod Brněnskou přehradou, přičemž hladina Svratky stoupá i na dalších místech. Déšť by měl přetrvávat až do středy.

Jihomoravští hasiči museli v noci vyjet kvůli čerpání vody ze zatopených sklepů. Nejhorší situace byla v okrese Brno venkov v obci Nesvačilka, kde průtrž mračen v podvečer začala splavovat bahno z polí, ucpala kanalizaci a pak se voda valila přímo na domy. Lidé za pomoci hasičů proud odklonili, zatopení několika domů už ale zabránit nedokázali.

Silný déšť dělá problémy i železničářům, informuje rozhlas.cz. Nejspíš kvůli podemletí na několika místech podél trati popadaly stromy. Celkem jsou teď neprůjezdné tři úseky, vysvětluje mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová: „Je to mezi Čerčany a Světlou nad Sázavou, kam narazil vlak do spadlého stromu, bylo to bez zranění. Pak na Trati Tábor – Horní Cerekev v úseku Horní Cerekev – Dobrá Voda u Pelhřimova, také bez zranění. A na trati Praha – Turnov, v úseku Mladá Boleslav - Debř."

Meteorologická situace a vývoj:

Hlavní srážkové pásmo se udržovalo do večera v severojižním směru, se západním okrajem zhruba v linii toku Vltavy a na východě po hranice povodí Labe a Dyje. V nočních hodinách se srážky rozšířily ve větší míře i na východní polovinu republiky a v ranních hodinách začalo znovu pršet i na západě Čech.

Do úterního rána dosáhly 24 hodinové úhrny srážek v západní polovině Čech, kde pršelo nejméně, 2 až 15 mm, na ostatním území asi 20 až 60 mm, ojediněle na Českomoravské vrchovině až 75 mm.

Hydrologická situace:

Menší toky v zasažených oblastech reagovaly již večer či během noci vzestupy hladin. Úrovně prvního SPA překročily kolem půlnoci horní Doubrava(Bílek), Borovský potok(Stříbrné hory), horní Sázava(Žďár n.S.) a později také Šlapanka(Mírovka), Doubrava (Žleby), Svinenský potok(Trhové Sviny), Černá (Ličov), Nežárka (Lásenice),Stropnice(Pašinovice), Oslava(Dolní Bory), Svratka(V. Bítýška), Sázava (Chlístov), Blanice (Louňovice p.B.), Hamerský potok (Oldříš).

2. SPA dosáhla dnes ráno horní Doubrava (Bílek), Novohradka (Úhřetice),Nežárka (Lásenice), horní Sázava (Ždár)

3.SPA dosáhla časně ráno Novohradka(Luže) a Labe v Labské

Na úrovni bdělosti je také manipulován odtok Dyje z VD Hamry, VD Znojmo, Svratka pod Brněnskou a dolní Dyje pod N. Mlýny v Ladné.

Předpokládaný vývoj:

Během dneška se očekává na většině území další srážková aktivita. Vydatné trvalé srážky lze očekávat zejména na severu území. Odhadované množství srážek za 24h je převážně v rozpětí 5 až 30 mm, na severu a ž severovýchodě Čech až 70 mm. K postupnému slábnutí srážek od jihu by mělo docházet až během večera a noci.

Rozvodněné toky budou nadále stoupat, předpokládá se postupné dosažení 2. SPA se očekává na Černé, horním toku Lužnice a také na horní Jizeře, horní Cidlině, horní Sázavě a Ploučnici. Dosažení 3.SPA předpokládáme na Nežárce, dolní Lužnici, Malši nad Římovem, na dolním toku Sázavy, Novohradce, Chrudimce, dolní Cidlině a horním Labi, Kamenici, v povodí Lužické Nisy (Mandava, L. Nisa), na Smědé bude pravděpodobně 3.SPA překročen výrazněji.

(Zdroj: chmi.cz)

Související

Povodně 2013 - velká voda v Praze

Zapomeňte na sirény. Výstražný systém může fungovat jinak

Sirény nás varují před přírodními katastrofami nebo situacemi ohrožujícími zdraví veřejnosti. Tento systém funguje již mnoho let, ale postupně ho nahrazuje digitální komunikace. Před nebezpečím nás bude varovat Mobilní rozhlas a aplikace Záchranka.
Povodně červen 2013 - Čechův most

Extrémy počasí vyvolávají otázky. Vystřídají sucho povodně?

Zatímco dříve Česko na jaře často trápily povodně, v posledních letech se mluví spíš o suchu. Květen je přitom klíčovým měsícem hlavně pro zemědělce, kteří potřebují dostatek vláhy pro své plodiny. Kolik srážek v následujících týdnech spadne a co nám to přinese?

Více souvisejících

Povodně ČR 06/2013 řeky

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy