Klausova amnestie: Omilostnil šéfku univerzity, policie si pro ni zase přišla

Praha - Detektivové protikorupční policie před měsícem znovu obvinili zakladatelku a šéfku soukromé Metropolitní univerzity Praha (MUP) Annu Benešovou, které loni v únoru tehdejší prezident Václav Klaus udělil milost.

"Mohu potvrdit, že v minulých dnech bylo v souvislosti s Metropolitní univerzitou Praha zahájeno stíhání tří osob pro trestný čin podvodu. Bližší informace vzhledem k probíhajícímu vyjádření nebudeme poskytovat," sdělil deníku Právo, který na obvinění upozornil, mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

"Nevíme, v čem policie ten podvod spatřuje," řekla Právu Benešová. Detektivové ji prý viní z toho, že měla oklamat správní radu školy nepřesnou informací o zakázce na vybavení budovy, policii se prý nelíbí především dvoumilionová částka, která byla vyplacena.

Konkrétně jde o objekt v Dubečské ulici v pražských Strašnicích, který patří magistrátu. V něm původně sídlilo soukromé gymnázium Minerva. Benešová byla jeho někdejší majitelkou i ředitelkou. V roce 2001 v ní pak založila a začala vést metropolitní univerzitu, píšou Novinky.cz.

Gymnázium mimo jiné po skandálu s koupeným maturitním vysvědčením začalo mít problémy s nezájmem studentů a především s nedostatkem peněz. V roce 2008 proto ukončilo svou činnost a také pronájem budovy od magistrátu.

Ten krátce nato převzala po dohodě s radnicí metropolitní univerzita. Její vedení pak mělo do začátku akademického roku 2008/2009 zhruba tři měsíce na to, aby vyklidilo místnosti po gymnáziu a vybavilo je pro nově přijatých více než 2100 studentů.

Na to si správní rada na základě návrhu Benešové najala jednu ženu, jež pak za zmíněnou činnost inkasovala dva milióny korun.

Benešová však jakékoli podvedení šéfů školy odmítla. Doplnila, že zakázka se týkala velmi náročných prací, ať už vyklízecích, kdy muselo být odvezeno až 150 kontejnerů starého nábytku, či šlo o zaměřování místností a jejich kompletní vybavení.

Benešová předloni v listopadu odešla od soudu s dvouletou podmínkou za korupci a zpronevěru peněz školy. Činů se dopustila tím, že umožnila bezplatné studium desítkám lidí a univerzitě tak způsobila škodu přes šest milionů korun. Benešová ale v roce 2009, kdy byla trestně stíhána, požádala o prezidentskou milost.

Té se dočkala a její trestní rejstřík je tak zcela čistý, a je tedy nutné na ni nahlížet jako na bezúhonnou osobu, informuje server iDnes.cz.

Související

Více souvisejících

Policie ČR univerzity Václav Klaus

Aktuálně se děje

před 34 minutami

Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

před 52 minutami

před 1 hodinou

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

před 1 hodinou

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

před 1 hodinou

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ukrajinská armáda přiznala, že ruským silám se daří v postupu

Ukrajinská armáda v pondělí uznala, že ruské síly postupují ve své ofenzivě Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy