Svrab se šíří. Víme, v kterém okrese se udrbete k šílenství. Není to u vás?

Praha - Svrab každoročně v České republice vítězí v soutěži „Nejčastěji hlášené onemocnění způsobené parazity“. V loňském roce evidovalo ministerstvo zdravotnictví více než 31 případů na sto tisíc obyvatel. Podívejte se, který okres je na tom nejhůře.

Několik posledních let se výskyt svrabu v ČR dařilo snižovat, ale vloni počet případů o něco vzrostl. Nejvíce touto nemocí v loňském roce trpěly děti ve věku od 5 do 9 let.

Procentuálně nejhůře na tom byl vloni Karlovarský kraj, kde bylo hlášeno téměř 60 případů na sto tisíc obyvatel, a také Plzeňský kraj (52 případů na 100 tisíc). Absolutně však největší počet onemocnění museli řešit lékaři v Moravskoslezském kraji (504) a v Ústeckém kraji (380).

Okresem, kterému byste se měli z hlediska ohrožení vyhnout, je Přerov, kde k doktorovi muselo se svrabem přijít 132 pacientů, a rovněž Bruntál, kde vloni bylo hlášeno 123 případů. Na svrab také narazíte v okrese Louny, Karlových varech nebo České Lípě. Naopak svrabu se nemusí bát lidé v Královéhradeckém a Zlínském kraji.

Co je svrab a jak se proti němu bránit?

Tuto nemoc způsobuje zákožka svrabová a postihuje člověka i zvířata. Zákožka vyvrtává kanálky do zrohovatělé vrstvy pokožky a tam na konci chodbiček klade vajíčka. Ta se vylíhnout během tří týdnů. Zákožky jsou aktivní zejména v noci. Nemoc se přenáší déle trvajícím dotekem, společným užíváním oblečení a také při dlouhodobém nocovávání v tábořištích a noclehárnách. Rozhodně se tak vyhněte kontaktu s bezdomovci, kteří tuto nemoc často přenášejí.

Napadá nejdříve tenčí kůži na břiše, v podpaží, na vnitřní straně stehen, prsní dvorce, kotníky, u menších dětí může i dlaně a plosky chodidel. Základním projevem jsou drobné červené pupínky velikosti špendlíkové hlavičky, často uspořádané ve dvojicích a kryté stroupkem. Je to silně svědivé, takže se mezi pupínky objevují škrábance. I po přeléčení svědění u některých lidí přetrvává i dva měsíce.

Jakmile se ve vaší rodině nebo v místě kde žijete, objeví svrab, je nutné, vyčistit a vyčistit všechny matrace, gauče, křesla, polstrované židle, polštáře, peřiny, deky. Nejlepší je tedy vynést všechno ven, vyžehlit napařovací žehličkou nebo vysát vysavačem, který je schopen zlikvidovat roztoče.

Léčba onemocnění probíhá namazáním mastí InfectoScab 5%, přičemž léčivá látka je síra. Jakmile se touto mastí léčíte, tak pro jistotu zajeďte sirných lázní nebo do sauny. Ta se však doporučuje až 3. den po namazání mastí

Související

Ilustrační fotografie

Počet případů svrabu je v Česku oproti loňsku téměř dvojnásobný

Počet případů svrabu v prvním čtvrtletí byl podle údajů Státního zdravotního ústavu (SZÚ) proti loňsku téměř dvojnásobný. Nemocných bylo na konci března 2605, v dubnu zatím přibylo dalších více než 250 případů. Nejvíce nakažených lékaři evidují v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, sdělila ČTK Kateřina Fabiánová ze SZÚ. Počet případů svrabu v posledních letech kolísal, vysoký byl i loni, v předchozích letech ale zřejmě vlivem proticovidových opatření výrazně poklesl.

Více souvisejících

Svrab Zdravotnictví nemoci

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 8 minutami

před 8 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy