Razie v Mladé frontě: Zadrženo devět lidí. Nové informace

Praha - Protikorupční policie včera v souvislosti se zásahem v pražských Košířích zadržela kvůli krácení daní devět lidí. Obviněn nikdo nebyl. Prověřovaná škoda je přes 700 milionů korun, řekl ČTK mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej. Policie zasahovala v budově v Košířích, kde sídlí mimo jiné tiskárna Europrint, redakce deníku E15 a týdeníku Euro z vydavatelství Mladá fronta. Případ ale podle detektivů nesouvisí s novinářskou činností. Vydavatelství patří podnikateli Františku Savovovi.

"Provedli jsme 14 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor," uvedl mluvčí. Kde všude policie objekty prohledávala, ale nechtěl specifikovat. Více informací prý útvar zveřejní v pondělí. Detektivové si podle Ibeheje přišli do budovy mezinárodní společnosti v Košířích pro některé listiny. Mladá fronta potvrdila, že zásah se jejích titulů netýká, neomezí ani jejich vydávání.

"Chtěli bychom uvést, že tyto úkony trestního řízení v žádném případě nesouvisí s žurnalistickou ani vydavatelskou činností, ale pouze s podezřením na daňovou trestnou činnost, kdy případem se náš útvar zabývá od loňského roku," zdůraznil Ibehej.

Server Týden.cz upozornil, že jedna ze Savovových firem - lounská společnost Legios - vede s Českou republikou spor o zhruba 800 milionů korun odvedených na DPH. Legios je chce po státu vyplatit zpět. Podle serveru se proto objevily spekulace, že příčinou včerejší policejní akce by mohl být právě tento spor. Savov si prý při rozhovorech s obchodními partnery poslední dobou stěžoval na to, že je "ve válce se státem".

V prostorách Legiosu zasahovali před třemi lety policisté v souvislosti s vyšetřováním údajného pokusu o zkrácení DPH se škodou přes 100 milionů korun. Odnesli si mnoho dokumentů, Ústavní soud však loni rozhodl, že policie musí zabavené věci vrátit. Nařízení prohlídek totiž nebylo zákonné. Firma k obvinění uvedla, že je výsledkem konkurenčního boje.

František Savov: Profil

- Je vlastníkem vydavatelství Mladá fronta. Do jeho portfolia patří deník E15, týdeník Euro, časopis Lidé a Země, dětská periodika Sluníčko a Mateřídouška či odborné lékařské časopisy a firemní periodika.

- Skupině patří řada webů (FinExpert.cz, Dáma.cz nebo Živě.cz). Letos také vydavatelství Mladá fronta převzalo vysílání ztrátové TV Metropol, informuje iHned.cz.

- Savov se k vlastnictví Mladé fronty přihlásil začátkem roku 2012 poté, co podle svých slov vykoupil posledního minoritního akcionáře. Oficiálním vlastníkem je firma European Financial Services se sídlem v americkém Oregonu.

- Podnikatel vlastní také kyperskou společnost Maraflex. Ta počátkem letošního roku koupila dejvický Hotel Praha a plánovala místo něj postavit rezidenční byty. Následně jej ale v červnu odprodala skupině PPF, kterou ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner.

- Hospodářské noviny letos uvedly, že Savov je akcionářem společnosti Harvestor Limited se sídlem na Kypru, která podle obchodního rejstříku ovládá českobudějovický pivovar Samson.

- Savov před časem figuroval jako svědek v kauze vyšetřování případu zmizelých 500 milionů z České konsolidační agentury.

Související

Robert Čásenský Rozhovor

Když přišel Babiš, musel jsem zariskovat. Majitelé omezují investigativní novinařinu, říká pro EZ Čásenský

ROZHOVOR – Vzdal se prestižního místa a odešel do nejistoty. Majitel i šéfredaktor reportážně – investigativního magazínu Reportér Robert Čásenský odmítl spolupracovat s Andrejem Babišem. V den, kdy současný premiér koupil vydavatelství MAFRA, věděl, že opustí redakci Mladé fronty Dnes, kterou více než sedm let vedl. „Andrej Babiš není člověk, který by za obrovské peníze koupil mediální dům a pak se založenýma rukama seděl v Průhonicích a nestaral se o to, co se v jeho novinách píše. V takové atmosféře nemůžete dělat pořádnou práci,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz novinář Robert Čásenský.
Sjezd ČSSD (18.2.2018): Milan Chovanec

Novinář Přibil čelí žalobě. Jde o Chovance a Čapí hnízdo

Novinář Marek Přibil byl obžalován za údajnou pomluvu kvůli článku, ve kterém tvrdil, že někdejší ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ovlivňoval kauzu Čapí hnízdo. V ní čelil obvinění nynější premiér Andrej Babiš (ANO). Uvedl to dnes server Deník N. Přibil opíral svá tvrzení o výpovědi policistů. Zmínění policisté ale podle serveru popřeli, že s Přibilem mluvili. Přibil se k obžalobě nevyjádřil, píše Deník N.

Více souvisejících

Mladá fronta Dnes (MF Dnes) Korupce Policie ČR

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 11 minutami

před 50 minutami

Noční klid

RECENZE: Plíživá paranoia a kolaps společnosti. Noční klid zpřítomňuje úzkost

Takřka měsíc před začátkem festivalu v Karlových Varech se do českých kin dostává druhý celovečerní film režiséra Michala Hogenauera, jehož intimní debut Tiché doteky ve Varech odpremiéroval před pěti lety. Jeho novinka Noční klid pokračuje v suverénní režii, komorním pojetí a rozplétání celospolečenských problémů na pozadí individuálních osudů.

před 1 hodinou

Radoslaw Sikorski

Polsko omezí pohyb ruských diplomatů. Moskva mluví o rusofobii

Polsko omezí ruským diplomatům pohyb na svém území, uvedl šéf polské diplomacie Radoslaw Sikorski. Varšava tak podle jeho slov reaguje na zapojení Ruska do hybridní války proti Evropské unii. Moskva reagovala slovy, že jde o další projev rusofobie, která údajně panuje v Polsku. 

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vláda ČR

Česko dává miliardy na dostupnější nájemní bydlení. Vláda zahájila program

Osm miliard korun na investice do výstavby, přes dvě stovky státních pozemků, které vláda bezplatně převede na obce a města, i příprava bytových projektů – to jsou konkrétní výsledky vlády vycházející z jejího programového prohlášení. Konkrétní parametry podpory dostupného nájemního bydlení představili premiér Petr Fiala (ODS), vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Cílem investiční části reformy Bydlení pro život je zvýšení podílu dostupných nájemních bytů na trhu.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Michal Koudelka

Koudelka ve Sněmovně ozřejmil, o co šlo proruské platformě Voice of Europe

Jedním z cílů lidí kolem sankcionované platformy Voice of Europe byla špionáž uvnitř EU, řekl ředitel BIS Michal Koudelka v pondělí na konferenci v Poslanecké sněmovně. Koudelka ocenil tvrdou a nekompromisní reakci vlády, která platformu a její představitele zařadila na konci března na národní sankční seznam. 

před 7 hodinami

Robert Fico

Ficův stav se po atentátu nadále zlepšuje, oznámila nemocnice

Lékařské konzilium na základě výsledků vyšetření potvrdilo postupné zlepšování zdravotního stavu slovenského předsedy vlády Roberta Fica (Směr-SD). Agenturu TASR o tom v pondělí informoval tiskový odbor Úřadu vlády (ÚV) SR. Premiér je hospitalizován ve Fakultní nemocnici s poliklinikou FD Roosevelta v Banské Bystrici.

před 7 hodinami

Češi kvůli MS v hokeji zaplnili náměstí Prohlédněte si galerii

Co čeká hokejisty na Staromáku? Nadšení fanoušci nebudou to jediné

V Česku budou dnes odpoledne oficiálně pokračovat oslavy zisku titulu mistrů světa v ledním hokeji, který národní tým vybojoval v neděli večer po vítězství nad Švýcarskem. Největší akce se chystá na Staroměstském náměstí v Praze. Na co se lidé mohou těšit? 

Aktualizováno před 8 hodinami

V Národním divadle se koná poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. (27.5.2024) Prohlédněte si galerii

Česko se v Národním divadle rozloučilo s baletním mistrem Vlastimilem Harapesem

Česko se v pondělí rozloučilo s baletním mistrem Vlastimilem Harapesem, který zemřel po těžké nemoci během předminulého týdne ve věku 77 let. Lidé v čele s jeho kolegy zaplnili historickou budovu Národního divadla, která hostila poslední rozloučení. Zájem byl značný, smuteční hosté museli čekat ve frontě.

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Feri odpočítává poslední hodiny na svobodě. Do vězení musí nastoupit do zítra

Exposlanec Dominik Feri má nejpozději v úterý nastoupit do vězení v Teplicích. Bývalému politikovi byla minulý týden doručena výzva k nástupu do výkonu trestu. Ferimu byl na konci dubna potvrzen tříletý trest odnětí svobody za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy