Ďuričko zastřelil Václava Kočku. U vraždy byl před pěti lety i Paroubek

Praha - Pět let uplyne v těchto dnech od vraždy Václava Kočky mladšího, syna známého pražského kolotočáře. Podnikatel Bohumír Ďuričko Kočku zavraždil 9. října před půlnocí roku 2008 třemi výstřely z legálně držené zbraně v pražské restauraci Monarch po skončení křtu knihy tehdejšího šéfa ČSSD Jiřího Paroubka.

Fotoreportét agentury Mediafax nafotil Ďuričku se svou přítelkyní na party jen několik desítek minut před tím, než vytáhl na Kočku zbraň.

Vrchní soud v Praze v červnu 2009 definitivně potvrdil trest ve výši 12,5 roku. Ďuričko neuspěl následně se stížností ani u Ústavního soudu a v těchto dnech mu končí páty rok v base.

Podnikatel se na party po křtu knihy Jiřího Paroubka dostal do strkanice s Václavem Kočkou ml., který ho udeřil do obličeje. Opilý hoteliér vzápětí vytáhl zbraň a na Kočku třikrát z bezprostřední vzdálenosti vystřelil. U soudů se hájil tím, že se pouze bránil útoku protivníka.

„Já jsem vůbec nevěděl, kdo do mě udeřil. Upadl jsem na svou těhotnou přítelkyni. Jednal jsem jako voják, instinktivně," uvedl u soudu Ďuričko. Podle jeho slov se dozvěděl, co způsobil, až na policii, kdy mu údajně vyšetřovatel řekl, že zastřelil pravděpodobného vraha Františka Mrázka.

Rodina Kočkových se od počátku soudních jednání netajila tím, že si přejí, aby Ďuričko odešel od soudu s vyšším trestem. "Nedopadlo to tak, jak jsme si představovali. Je to vrah, který má sedět," řekl po vyhlášení pravomocného rozhodnutí Jan Kočka, bratr zavražděného.

Soud potrestal Ďurička trestem přesně v polovině základní trestní sazby za vraždu. Tu náš platný trestní zákon stanoví v rozmezí deseti a patnácti roků. Trest si odsouzený odpykává v nejtěžším typu věznice. Jako součást trestu Bohumíru Ďuričkovi propadla státu vražedná zbraň. Soud rozhodl i o tom, že hoteliér musel vyplatit odškodnění ve výši 480 tisíc korun přítelkyni zavražděného Václava Kočky ml. a jejich společnému synovi.

Kromě přítelkyněi zavražděného musel Ďuričko zaplatit odškodnění i přímým příbuzným Václava Kočky ml., jak rozhodl soud již při jednání o vraždě. Těm přiřkl částku přesahující 2,5 milionu korun.

Související

Ilustrační foto

Ďuričko opustil po 9 letech věznici, vyzvedne si neprůstřelnou vestu

Karviná - Bohumír Ďuričko požádal o propuštění, když si odpykal dvě třetiny trestu, který činil 12,5 roku vězení. Soud mu dnes stanovil zkušební dobu na sedm let. Za pokřiku spoluvězňů "Beny drž se" a "Inženýr Ďuričko na hrad" dnes krátce po 15:00 opustil věznici v Karviné.
Ďuričko, Bohumír

Soud pustil Ďurička na svobodu. Může být nebezpečný, řekla během procesu psycholožka

Karviná - Karvinský soud opět projednával žádost Bohumíra Ďuričky o propuštění na svobodu. Psycholožka Michaela Mrowetz Bartáková dnes řekla, že muž odsouzený k 12,5 roku vězení za vraždu Václava Kočky mladšího může být na svobodě nebezpečný, pokud bude pít alkohol a vlastnit zbraň. Státní zástupce navrhl propuštění Ďurička z vězení. Soud mu vyhověl.

Více souvisejících

Bohumír Ďuričko Václav Kočka ml.

Aktuálně se děje

před 54 minutami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

HRW: Ruská armáda popravuje ukrajinské vojáky, kteří se vzdávají

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) tvrdí, že ruské jednotky se dopustily mimosoudních poprav ukrajinských vojáků, kteří se vzdávali a chtěli se dostat do zajetí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy