Dusno kolem Opencard: Soud griloval politiky přes čtyři hodiny, Bém nedorazil

Praha - Pražský městský soud dnes více než čtyři hodiny vyslýchal několik pražských politiků a ředitele magistrátu Martina Trnku. Politici a ředitel před soudem vypovídali jako svědci v kauze opencard, ve které je obviněno několik bývalých magistrátních úředníků v čele s exředitelem odboru IT Ivanem Seyčkem. Bývalý primátor Pavel Bém (ODS) se z líčení omluvil, před soudem by měl vypovídat 8. října.

Jako první vypovídali exnáměstkové primátora a zastupitelé Rudolf Blažek (ODS) a Petr Hulinský (ČSSD). Blažek i Hulinský soudu řekli, že projekt opencard (v době schvalování projektu se ještě jmenovala karta Pražana) považují za správný. Karta Pražana jako taková je dobrá, ale to co proběhlo potom, už se moc nepovedlo, řekl Hulinský. Poté vypovídali i exnáměstek primátora a exposlanec Jan Bürgermeister (ODS) a bývalý radní a starosta Prahy 10 Milan Richter (ODS).

Politici museli mimo jiné soudu popsat, jakým způsobem jsou na jednání rady předkládány jednotlivé materiály a podle čeho se radní rozhodují. Všichni zdůraznili, že nebyli a nejsou odborníky na IT, proto důvěřovali materiálům, které jim předložil odbor IT. "Je to natolik úzce specializovaná oblast, že jsem neměl důvod nevěřit tomu, co odbor předložil," řekl Blažek, který měl opencard na starosti od roku 2006 do roku 2009. Také Hulinský řekl, že projekt po věcné stránce nezkoumal, neboť není IT odborníkem.

Bürgermeister zase uvedl, že rada projednává běžně i třicítku tisků a radní se nemůže každým z nich do hloubky zabývat. To prý dělají teprve tehdy, pokud objeví například zjevné vady v materiálech. V souvislosti s opencard v radě podle Bürgermeistera prodiskutovali jen velmi osobní pohled na projekt. On sám debatoval a řešil prý pouze šířku funkcionalit opencard. Vyjádřil prý obavy v souvislosti s platebními funkcemi.

Žalobkyni i soud také zajímalo, kdo z politiků měl na starosti oblast informatiky. Bürgermeister uvedl, že v době, kdy byl projekt karty schvalován, ji neměl na starosti nikdo. To potvrdil i ředitel magistrátu Trnka, který vypovídal jako poslední. Kdo z nich měl konkrétně za projekt zodpovědnost a kdo s ním přišel, neřekli. Odpovědnost podle nich nesl odbor informatiky.

Seyček soudu řekl, že projekt mu přednesl Bém, se kterým prý přímo jednal. Zároveň uvedl, že nikdo z politiků se v době jeho působení na magistrátu o projekt nezajímal a odbor nekontroloval. "Chybělo řízení z pozice řídící struktury," řekl Seyček. Politici shodně řekli, že v projektu nebyly žádné indicie, které by značily, že je něco špatně. Ty se objevily teprve později a vyvrcholily v roce 2009, kdy nechal Blažek vypracovat audit. Podle Blažka problém byl mimo jiné malý zájem Pražanů, zvyšující se náklady nebo to, že nebyla naplňována avizovaná koncepce.

Soud s pěti bývalými úředníky začal v pondělí. Státní zástupkyně muže viní z toho, že před více než pěti lety uzavřeli pro Prahu nevýhodné smlouvy, čímž městu způsobili škodu v řádu desítek milionů korun. Praha po pětici žádá přes 70 milionů korun. Všichni obžalovaní vinu odmítli.

Další obvinění v kauze opencard policie vznesla koncem letošního března. Deset pražských radních včetně exprimátora Bohuslava Svobody (ODS) a jeho nástupce Tomáše Hudečka (TOP 09) detektivové stíhají z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Radní loni v dubnu souhlasili s tím, že město s firmou Haguess uzavře dvě nové smlouvy na podporu systému celkem za zhruba 74 milionů korun. Město ale mělo podle vyšetřovatelů vypsat otevřenou soutěž. Tím, že tak radní neučinili, prý Praze způsobili škodu zhruba 25 milionů.

Opencard slouží jako tramvajenka či průkazka do knihovny. V počátcích projektu uzavřela Praha několik nevýhodných smluv, které dodavatelům zaručovaly výsadní postavení. Kritizovaný projekt stál dosdu asi 1,25 miliardy korun.

Související

Bohuslav Svoboda (ODS)

Bývalého pražského primátora Svobodu osvobodil soud v kauze opencard

Soud dnes pravomocně zprostil viny poslance a někdejšího pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) v kauze městské karty opencard. Svoboda byl posledním neosvobozeným obžalovaným v tomto případu, a to kvůli poslanecké imunitě. Sněmovna ho na jeho vlastní žádost vydala k přerušenému trestnímu stíhání letos v březnu.
Nejvyšší správní soud

Sotolář z kauzy opencard může dál soudit, nebude předsedou senátu

Pražský soudce Alexander Sotolář může dál soudit. Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) jej dnes odvolal z funkce předsedy senátu Městského soudu v Praze, talár mu však ponechal. Bude řadovým členem senátu. Sotolář upravoval protokoly v kauze opencard. Lišily se tak oproti zvukovým záznamům z jednání.

Více souvisejících

Opencard soudy Pavel Bém

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Donald Trump

V určitém bodě nastane bod zlomu, varuje Trump

Bývalý americký prezident Donald Trump uvedl, že by přijal domácí vězení nebo pobyt ve vězení. Prohlásil to poté, co jej soudní porota v New Yorku uznala vinným v kauze uplácení a falšování obchodních záznamů. Tvrdí však, že takový trest by veřejnost jen těžko přijala, informovala agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Co bude po konci války v Gaze? Izrael má jasný plán

Izrael nesouhlasí s tím, aby hnutí Hamás nadále vládlo v Pásmu Gazy, a to ani během procesu ukončování tamní války. Toto stanovisko vyjádřil v neděli izraelský ministr obrany Joav Galant, který uvedl, že Izrael zkoumá alternativy vůči vládě této islamistické organizace, uvedla agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Záchranné složky zasahují v Liberci po úderu blesku do stromu. (2.6.2024) Prohlédněte si galerii

Drama v Liberci: Nové informace o pacientech, které v Liberci zasáhl blesk

V nemocniční péče se po nedělním úderu blesku během bouřky v zámeckém parku v libereckých Vratislavicích nakonec ocitlo 22 lidí. Na místě včera zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Policie po ukončení zásahu uvedla, že zdravotníci pečují ve třech nemocnicích o 18 pacientů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

Severní Korea (KLDR)

Severní Korea přestane s posíláním balónů s odpadky. Jih ale varovala

KLDR v neděli oznámila, že dočasně přestane s posíláním balónů s odpadky přes hranici do Jižní Koreji. Komunistická diktatura nicméně varovala souseda, že se k této praxi vrátí, pokud Soul bude na její území posílat další aktivistické letáky namířené proti severokorejskému režimu.

včera

Bojové vozidlo pěchoty M2A4E1 Bradley.

VIDEO: Dvě ruská obrněná vozidla zničena americkým Bradleym

Bojové vozidlo pěchoty Bradley, darované Spojenými státy ukrajinské armádě, mělo zničit dva ruské obrněné transportéry na východní Ukrajině. Ukazují to nové záběry, které se objevily po oznámení Kyjeva o intenzivních bojích na východní frontě.

včera

včera

Donald Trump

Trump je ochoten jít do vězení, ale varoval před reakcí Američanů

Americký exprezident Donald Trump v neděli na Fox News uvedl, že by přijal případný trest, ať už by šlo o domácí či opravdové vězení. Podle republikánského politika by to ale nejspíš nepochopila veřejnost. Trump bez bližších detailů prohlásil, že by mohlo jít o zlomový okamžik. 

včera

včera

Olaf Scholz

NATO je připraveno se bránit proti Rusku, zopakoval Scholz

Cílem posílení východního křídla NATO je ukázat Rusku, že aliance bude v případě potřeby připravená bránit každý centimetr svého území, řekl německý kancléř Olaf Scholz podle Reuters v neděli v rámci projevu na Východoněmeckém ekonomickém fóru.

Aktualizováno včera

V Liberci udeřil blesk do zámeckého parku. Zraněných je 18 lidí

Zraněné si vyžádal v neděli odpoledne úder blesku během bouřky v zámeckém parku v libereckých Vratislavicích. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Zdravotníci pečují ve třech nemocnicích o 18 pacientů, uvedla policie po ukončení zásahu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy