Exploze v Havířově byla úmyslná, muž (44) je obviněn. Proč to udělal?

Havířov - Policie v těchto dnech zadržela možného viníka výbuchu plynu v havířovském domě. Muže obvinila z obecného ohrožení. Novinářům to dnes v Ostravě řekl kriminalista Jaroslav Labaj.

"V úterý 24. září jsme zadrželi čtyřiačtyřicetiletého muže, který byl obviněn ze zločinu obecného ohrožení," řekl havířovský vyšetřovatel Jaroslav Labaj. "Vyšetřováním jsme zjistili, že úmyslným jednáním zavinil výbuch zemního plynu, následkem čehož došlo k poničení dalších bytů a ohrožení nájemníků," dodal policista.

Podrobnosti, jak k výbuchu došlo a proč ho zadržený muž inicioval, zatím policisté sdělovat nechtějí. "Mohu jen říct, že šlo o zkratovité jednání a obviněný se ke svému činu doznal a lituje jej," komentoval pro iDnes.cz vyšetřování Labaj.

Poškozený dům má čtyři vchody. Do dvou nejvzdálenějších od místa výbuchu se lidé vrátili už dříve, do sousedního až minulý týden. "Objekt je stabilní. Lidé se mohli vrátit domů. Neobyvatelné jsou ale dál dva byty. Jsou ve třetím a čtvrtém patře a sousedí s poškozeným vchodem," řekl statik Vojtěch Štrba. U těchto bytů bude nutná oprava stěny poničená explozí. Tyto práce potrvají delší dobu, nikoho ale neomezují.

"Jeden byt byl už před explozí prázdný. S obyvatelkou druhého jsme se dohodli na trvalém přestěhování," řekl mluvčí RPG. Celkem tak do nových bytů míří čtyři domácnosti. "Dvě se už přestěhovaly či se v současné době stěhují. Další dvě rodiny si vybírají byty z naší nabídky," uvedl Handl.

Související

Více souvisejících

výbuch havířov Policie ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy