V Česku ho roky hledá policie, v cizině je slavný spisovatel

Praha - Celosvětově hledaný Čech, po kterém česká policie už 5 let pátrá prostřednictvím Interpolu, se stal na druhém konci světa známým spisovatelem. Informace o tom, kde se v posledních letech skrýval před zákonem, vypátrala televize Nova.

Česká policie už potvrdila, že známý spisovatel a hledaný muž jsou ve skutečnosti jeden a tentýž člověk. Celosvětové pátrání po tomto muži vyhlásila česká policie před pěti lety. Zmizel ale už dřív, proto má policie k dispozici jen mnohem starší fotografii. Jde o Lubomíra Kordače, lovce pokladů.

Muž stejného jména a českého původu se přitom před několika lety proslavil v Dominikánské republice. Pátral tam po pokladech ve vracích potopených lodí a napsal o tom tři knihy.

Když televize Nova informace o známém karibském spisovateli objevila, policie potvrdila, že jde o hledaného muže. Jeho původ už řešila i dominikánská média.

"My tyhle informace, které se tam objevily v médiích, máme. Ale toho člověka se nepodařilo zatím vypátrat," řekla mluvčí policejního prezidia Eva Kropáčová. Kde je hledaný Lubomír Kordač teď, není jasné. Nejspíš musel právě kvůli svému úspěchu zmizet.

V Dominikánské republice se přitom podle některých spekulací měl schovávat i další z nejhledanějších Čechů. František Procházka (39), ten je hledaný pro krádež půl miliardy korun ze sídla bezpečnostní agentury. Ani údajného pachatele historicky největší české loupeže se ale zatím nepodařilo vypátrat.

Zřejmě nejdéle celosvětově hledaným Čechem je František Hudec (62). Policie po něm pátrá pro vraždu manželky a syna. Hudce policie pokládá za obzvlášť brutálního vraha. Předpokládá, že se může skrývat někde v zemích bývalého Sovětského svazu a nebo je už mrtev.

Největší problém s hledanými lidmi je administrativní vyřizování kolem zadržené osoby. Jednání o převozu hledaných i dnes trvají často měsíce a roky. Tedy pokud se je vůbec podaří najít.

"Po letošní amnestii se počet hledaných snížil o více než dvě třetiny. Aktuálně pátráme asi po devíti a půl tisíci lidech," dodává Kropáčová.

Související

Více souvisejících

Policie ČR spisovatelé

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 24 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy