Praha v sevření demonstrací: Putna se pustil do neonacistů

Praha - Proti zneužívání svatého Václava neonacisty k hlásání etnické a skupinové nenávisti a proti podněcování protiromských nálad se dnes na Jungmannově náměstí v centru Prahy sešly na pokojném shromáždění zhruba čtyři desítky lidí. Akce Václava náckům nedáme byla odpovědí na Svatováclavskou manifestaci pořádanou dnes Autonomními nacionalisty ve stejné době na Václavském náměstí. K žádným střetům mezi oběma tábory nedošlo.

"Chtějí-li se neonacisté hlásit ke svatému Václavu, ať se hlásí k jeho hodnotám. Nechceme, aby ve jménu svatého Václava zněla nenávist a vylučování," řekl profesor Martin Putna, jehož závěrečné zvolání "Vyžeňme fašisty!" odměnili přítomní souhlasným voláním a potleskem.

Fotogalerie:
OBRAZEM: Putna řval: Sv. Václave, vyžeň fašisty! Opodál nacionalisté kritizovali systém
 

Mezi účastníky převažovali mladí lidé, někteří v zelených tričkách a s transparenty Strany zelených či s plakátky "Kdo je tady slušný občan?" a "Chceme Prahu pestrou". Akci pořádala Iniciativa Blokujeme, mluvili zástupci Romů, Strany zelených i církve.

Václav Láska, lídr zelených ve středních Čechách, řekl EuroZprávám.cz, proč na akci dorazil. "Já se proti neonacismu vymezuji už do mlada. Jako policista jsem jim pak mnohokrát čelil. Poprvé to bylo již v roce 1995," zavzpomínal.

Organizátoři očekávali 100 až 200 lidí, podle nich ale i menší účast je dostatečná k tomu, aby občané ukázali, že extremismus do slušné společnosti nepatří. Na pokojné shromáždění "zavítal" také kníže Václav, který pro dnešek vstal z hrobu, aby v zábavné scénce připomněl svůj odkaz mírumilovnosti a snášenlivosti.

Putna ČTK potvrdil, že dnešní akce byla připravena jako pokojná, po žádných střetech nikdo netoužil, střety mu prý ani nejsou příjemné, raději přednáší v univerzitní posluchárně. "Ale pokud na svatého Václava kráčejí neonacisté centrem Prahy, tak jako občan, jako literární historik a jako katolík musím tady být a říkat ne, ne, ne," prohlásil.

Romský aktivista David Tišer ČTK řekl, že nikdy na akcích na podporu soužití Romů s většinovou společností nechyběl. "Je potřeba, aby nejen Romové, ale celá společnost vystupovala proti projevům rasismu," shrnul.

Iniciativa Blokujeme umožnila dnes vyjádřit občanům nesouhlas s rasismem a nacionalismem v ulicích na shromážděních také v Krupce a ve Vítkově.

Extremisté pochodovali Prahou

Prahou dnes odpoledne také prošel průvod zhruba 120 extremistů, kteří demonstrovali proti polistopadovému úpadku a omezování svobody. Protestující, kteří se rekrutovali například z Dělnické mládeže, sdružení K 213, ale i třeba srbské radikální strany, využili dnešní svátek sv. Václava k připomínce národních zájmů, které jsou podle nich potlačovány. Průvod se obešel bez incidentů. Účastníci se krátce po 15:00 před úřadem vlády rozešli.

Na transparentech měli aktivisté nápisy jako "Proti kapitalismu a neoliberalismu", "Socializace místo škrtů!" nebo "Národní identity místo globalizování šedé masy". Řečníci ale v projevech odmítli, že by byli radikálové. Před blížícími se parlamentními volbami prý chtěli jen upozornit na národní tradice.

Například publicista Adam B. Bartoš vyzval, aby lidé volili strany s pronárodními zájmy. Při projevu na Václavském náměstí ale zároveň dodal, že by byl spíš pro omezení volebního práva a některým skupinám ho dokonce vzal. S projevy vystoupil také zástupce srbské radikální strany, jejíž příznivci na demonstraci hlásali, že Kosovo patří Srbům. Po projevech také kolovala mezi účastníky kasička, v níž se vybíralo na Evropskou frontu solidarity pro Kosovo.

Při pochodu centrem města provázeli demonstranty policisté a během pochodu skandovali demonstranti hesla jako "Proti multikulti".

Související

Socha svatého Václava na Václavském náměstí.

Svatováclavské tradice. Jaké zvyky se pojily s 28. zářím?

Svátek svatého Václava připadající na 28. září býval pro naše předky významným dnem. Nevnímali ho ani tak jako den české státnosti, jako je tomu dnes, ale spíše coby důležitý mezník v hospodářském roce a pojili ho s duchovním rozjímáním nebo posvícením. Svatováclavskou husu ostatně známe i dnes. 
Myslbekova jezdecká socha sv. Václava na Václavském náměstí v Praze. Komentář

KOMENTÁŘ Tomáše Zdechovského: Svatý Václav se projevil jako schopný politik a zachránce národa. Jeho odkaz je aktuální i dnes

Svatý Václav, jehož výročí si dnes připomínáme jako Den české státnosti, má v našich dějinách mimořádné místo. Jeho význam pro českou společnost je hned dvojí. Jednak se stal hlavním patronem českého národa a do dějin se zapsal i jako člověk, který stál u samých počátků české státnosti. Ačkoli se jedná o významnou osobnost, panovníkův život je obestřený řadou záhad. Do současnosti nejsou úplně objasněné okolnosti jeho zavraždění, za kterým má stát bratr Boleslav. Otazníky také panují nad tím, zda k hrůznému činu ve Staré Boleslavi došlo 28. září v roce 935 anebo už v roce 929. K jeho odkazu, který je po tisících letech aktuální i dnes, se Češi obrací pokaždé, když je jim nejhůře. Svatý Václav se projevil jako velmi schopný politický vůdce, státník a zachránce národa.

Více souvisejících

svatý václav Martin Putna

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy