Nová fakta o vegetariánství: Konzumace masa zabíjí?

Praha - Bezmasé stravování prodlouží podle České společnosti pro výživu a vegetariánství život o 15 let. Předchází prý mrtvici, infarktu či rakovině, vegetariánství proto doporučuje i dětem. Podle lékařky Ivany Holcátové z Ústavu hygieny a epidemilogie první lékařské fakulty Univerzity Karlovy ale vegetariánství před rakovinou nechrání, s výjimkou nádorů tlustého střeva, a není ani zaručeným receptem proti infarktu či mrtvici. Dětem pro svoji jednostrannost může i škodit.

Podle průzkumu se v ČR kloní k vegetariánství každý padesátý člověk a každý šestý se vyhýbá masu. Zdravotní přínosy bezmasé stravy připomíná dnešní Světový den vegetariánství.

Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy řekl, že vegetariánství je relativně zdravý stravovací systém, pokud se týká zdravých dospělých. Rizikový podle něj ale je pro děti, seniory a těhotné ženy. V případě dětí či těhotných žen jde o to, že tělo potřebuje k vývoji více železa a dalších látek, které bez masa těžce získává. Z rostlinných zdrojů nedokážou trávicí enzymy železo tak dobře zpracovat.

Lékaři obecně nezpochybňují výhodu vegetariánské stravy, že neobsahuje živočišné bílkoviny, v nichž je cholesterol. Ten poškozuje cévy, což může vést až k infarktu či mrtvici. Zároveň připomínají, že jedním z nejlepších ochranných faktorů proti nemocem srdce a cév jsou omega 3 kyseliny, které jsou v mořských rybách a vegetariáni je nejedí. Vegetariánství nechrání ani před alergiemi, naopak nejvíc alergií je na potravu z rostlinné říše.

Podle zjištění ČTK počítají některé školní jídelny s tím, že do školy chodí i děti z rodin vegetariánů. Většina jídelen vaří dvě až tři jídla na výběr, takže si děti mohou vybrat jídlo, které jim vyhovuje jejich stravovacímu režimu, řekla ČTK odbornice na školní stravování Alena Strosserová. Podle ní ale dětí upřednostňujících vegetariánství je minimum. "Děti si prostě dají to, co jim chutná, a je jim jedno, jestli je to maso nebo přísně vegetariánské jídlo," uvedla.Termín vegetariánství označuje několik směrů, které odmítají zabíjení zvířat, tím pádem i konzumaci masa. Laktoovovegetariáni vylučují ze své stravy pouze maso, laktovegetariáni nejedí kromě masa také vejce a veganí jedí pouze rostlinnou stravu. Vegetariánství má původ v tropech, kde byl problém s uchováním masa. Mělo chránit před infekcemi z masité stravy.

Pozor na slovíčkaření, není riziko jako riziko

Je třeba zdůraznit, že riziko nemocí vyvolaných potravou je obecně nízké za předpokladu vyvážené stravy, bez ohledu na to, zda maso je konzumováno nebo ne. Proto je nutné zprávy o nebezpečí výskytu nemocí v důsledku konzumace potravin živočišného původu posuzovat velmi opatrně.

Výsledky jsou často uváděny jako „relativní riziko". Například u lidí, kteří denně snědí 100 g červeného masa (jako je hovězí, jehněčí, vepřové) nebo 50 g masných výrobků je přibližně o 20 % vyšší nebezpečí výskytu onemocnění rakovinou střev proti lidem, kteří taková masa nejedí. To vypadá jako závažná skutečnost. Jestliže však předpokládáme, že u osob, které nejedí maso nebo masné výrobky, je pravděpodobné onemocnění rakovinou 5 % pak u osob, které jedí maso a masné výrobky, se toto nebezpečí zvýší na 6 %. Přednostní uvádění výsledků v pojmech „relativního nebezpečí" oproti vyjádření v „absolutním nebezpečí" pak často ukazuje hodnoty znepokojivější, než jaké doopravdy jsou, píše eufic.org.

Strava s úplným vyloučením masa nemusí vyhovovat každému, postačí však omezit jeho celkový příjem. Světová organizace pro výzkum rakoviny doporučuje jíst červeného masa méně než 500 g týdně. Konzumace spíše ryb než červeného masa, zejména ve spojení s konzumací zeleniny, ovoce a celozrnných výrobků, může být dalším vhodným způsobem stravování. Tato skladba stravy je velmi podobná tradiční stravě severoevropské a středomořské.

Pro osoby, které chtějí omezit konzumaci masa nebo maso ze své stravy úplně vyloučit, je nutné svou stravu pečlivě plánovat tak, aby byly splněny základní výživové požadavky. Kritickými živinami z tohoto hlediska jsou zejména vitaminy B12 a D, dále vápník, železo, zinek a omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA. Jestliže je vegetariánská strava pečlivě řízena, může představovat celkem vhodnou alternativu. Vyšší podíl ovoce a zvláště zeleniny ve stravě však zůstává důležitým cílem pro všechny druhy stravování.

Související

Ilustrační fotografie.

Zájem o rostlinné potraviny stoupá, supermarkety se trendu přizpůsobují

V Česku roste zájem o rostlinné potraviny. Počet veganů a vegetariánů zůstává téměř stejný, mnohem více lidí stravujících se konvenčně však maso a mléčné produkty omezuje. Rostlinné alternativy jsou již běžně k dostání i v potravinových řetězcích. Ty navíc zavádějí vlastní řady veganských výrobků a předhánějí se v širším sortimentu. Dávno tedy neplatí, že rostlinná strava znamená pouze konzumaci salátů, k dostání jsou rostlinná mléka, řízky, burgery, nebo dokonce náhražky ryb. Pestrá rostlinná strava přitom může přinášet benefity pro lidi, zvířata i planetu.

Více souvisejících

Vegetariánské potraviny zdraví

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 5 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy