Panika na jihu Čech, šíří se zákeřná meningitida. Jak ji sami poznáte?

Jindřichův Hradec - Jihočeští hygienici registrují ke dnešnímu dni 15 případů enterovirové meningitidy na Jindřichohradecku. Je to o tři více než na začátku tohoto týdne. Onemocnění v minulých dnech zasáhlo také čtyři lidi z druholigového hokejového klubu Vajgar Jindřichův Hradec. Krajští hygienici proto zakázali od 4. minimálně do 13. října zápasy všech týmů tohoto klubu. Meningitida se mimo jiné projevuje záněty mozkových blan. ČTK o tom informoval František Kotrba z českobudějovické hygienické stanice.

"U několika dalších pacientů s podezřením na enterovirovou meningitidu aktuální výsledky laboratorního vyšetření, známé do pátečního poledne, toto onemocnění nepotvrdily," uvedl Kotrba. Dodal, že podle informací ošetřujících lékařů byl dosud průběh většiny onemocnění spíše lehký. Těžší průběh doktoři evidují u případů, kdy pacienti uvádějí na začátku onemocnění větší fyzickou zátěž například při sportu nebo náročné práci.

V případě hokejového klubu z Jindřichova Hradce prý hygienici v takové situaci nemohli reagovat jinak. "Vzhledem k počtu případů onemocnění v tomto uzavřeném kolektivu jsme zakázali tréninkovou a zápasovou aktivitu všem mužstvům klubu. Krajská hygienická stanice nařídila hokejovému klubu Vajgar J. Hradec okamžitou ohniskovou dezinfekci prostorů všech kabin a toalet na celém zimním stadionu, další karanténní opatření a též fyzický klid dotčených osob," uvedl Kotrba.

U člověka nakaženého meningitidou dochází ke zduření měkké pleny mozkové, což snižuje přívod cukru a kyslíku do mozku. Meningitida, neboli zánět mozkových blan, je velmi vážná infekční nemoc, která může způsobit řadu trvalých následků (slepota, hluchota či epilepsie) a končit dokonce úmrtím. V dnešní době se můžeme nechat očkovat vakcínami proti meningitidě typu A a C, které nás spolehlivě ochrání. Účinná vakcína proti meningitidě typu B však nebyla dosud vyvinuta.

Člověk má tedy větší riziko nákazy meningitidou, pokud je jeho organismus oslaben například po úrazu či nemoci, je oslaben velkou tělesnou námahou nebo stresem. Ohroženy jsou také malé děti, které ještě nemají zcela vyvinutý obranný systém organismu, dále také lidé s oslabenou imunitou a teenageři, kteří žijí nezdravým životním stylem (ponocují, kouří, nepravidelně jí a mají velkou psychickou a fyzickou zátěž).

Přesto je zde pár tipů, jak si poradit sám před kontaktováním lékaře: Pokud máte podezření, že jste onemocněl(a) meningitidou, můžete si nejdříve vyzkoušet, jak pohyblivou máte šíji.

Pokud máte problém bez bolestí položit hlavu na prsa a navíc máte horečku a blest hlavy, je velmi velká pravděpodobnost, že máte meningitidu, informuje server Vitalion.cz. Neprodleně proto kontaktujte svého lékaře. Pokud hlavu na prsa bez problémů dáte, neznamená to nutně, že zánětem blan netrpíte. Pokud máte jen sebemenší obavy či podezření, jděte ihned k lékaři.

Nezapomeňte, že u této nemoci jde o minuty. Zamyslete se také nad tím, zda jste v nedávné době netrpěli zánětem ucha, infekcí dýchacích cest či neměli úraz hlavy. Toto jsou faktory, které zvyšují šanci onemocnění meningitidou. Nezapomeňte tuto důležitou informaci ihned nahlásit Vašemu doktorovi.

Související

Ilustrační foto

Vědci objevili lék na zákeřnou meningitidu v lékárně. Už je roky na trhu

Lékaři v České republice ročně evidují desítky případů invazivní meningokokové meningitidy, zhruba desetina pacientů nemoci podlehne. Vědci přitom přišli na to, že lék na tuto zákeřnou nemoc je běžně k dostání. Laboratorní testy na myších prokázaly, že k léčbě mohou posloužit vybraná antipsychotika. Informuje o tom vědecký žurnál Nature Microbiology.

Více souvisejících

meningokok nemoci

Aktuálně se děje

před 24 minutami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 13 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy