Chytněte ministra. Za odhalení korupce získáte dva miliony

Praha - Nadační fond proti korupci zvýšil maximální odměnu za odhalení korupce významného ekonomického rozsahu nebo zvláště zavrženíhodného korupčního jednání. Ten, kdo takové jednání odhalí, může nově dostat až dva miliony korun. Dosud mohl v rámci nadačního projektu Wanted obdržet milion korun. Podmínkou je ale takové trestní oznámení, které povede k obžalobě nebo odsouzení korupčníka. ČTK to dnes sdělil ředitel fondu Petr Soukenka.

Odměnu fond chápe jako formu podpory  odvážných a slušných lidí v naší zemi. „Stále platí, a možná dnes ještě více než dříve, že je to u nás jako v Kocourkově. Místo, aby politici hlídali, aby lidi nekradli, tak je nezbytné, abychom my dohlíželi na politiky, aby nekradli oni sami. Nesmíme ale zapomínat ani na „nižší" sféru, kde si občas myslí, že pod svícnem bývá největší tma a proto na ně nikdo nepřijde," říká člen správní rady Nadačního fondu proti korupci Jan Kraus.

Projekt Wanted se netýká trestních  oznámení podaných v minulosti, ale jen těch, která budou podána po  dnešním datu. Podrobné podmínky účasti v projektu Wanted, včetně popisu  toho, co se rozumí korupcí významného ekonomického rozsahu, najdete naleznete níže.

Vysoce postaveným pachatelem se pro účely tohoto veřejného příslibu rozumí pachatel trestného činu, který v době spáchání trestního činu nebo v době odsouzení byl předsedou vlády, místopředsedou vlády, ministrem, či jejich náměstkem, předsedou či místopředsedou ústředního orgánu státní správy, předsedou či místopředsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu či Senátu Parlamentu, předsedou výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu či Senátu Parlamentu, předsedou politické strany či hnutí, která má účast v Poslanecké sněmovně Parlamentu či Senátu Parlamentu, vedoucím Kanceláře prezidenta republiky či jeho zástupcem, vedoucím Úřadu vlády, soudcem Ústavního soudu, Nejvyššího soudu či Nejvyššího správního soudu, nejvyšším státním zástupcem či jeho náměstkem, vrchním státním zástupcem či jeho náměstkem, policejním prezidentem nebo prezidentem republiky, píše se na webu nfpk.cz.

Související

Více souvisejících

Korupce nadace

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Proč USA odkládaly pomoc pro Ukrajinu? Jeden z politiků konečně prozradil důvod

Hakeem Jeffries, vůdce demokratické menšiny v americké Sněmovně reprezentantů, v neděli zdůraznil, že USA musí nadále podporovat Ukrajinu, aby zabránily rozsáhlejší válce. Za zdržení dodávek pomoci pro Ukrajinu obvinil frakci v řadách Republikánské strany, která je nakloněna Rusku, informuje stanice CBS News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy