Paroubkovi si takto podali soudce v kauze Rath

Praha - Bývalý šéf nemocnice v Mladé Boleslavi Ladislav Horák dnes před soudem v kauze exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) uvedl, že se při výběrovém řízení na pavilon nemocnice někdo do soutěže "cpal". Řešil to telefonicky s Petrem Kottem, kterého obžaloba označuje jako jednoho z organizátorů korupce při veřejných zakázkách. Podle Horáka ale prý probírali to, že jedna z firem byla příliš agresivní v úsilí o zakázku. Zasahování do tendru, případně uplácení nebo provize, prý nezaznamenal.

Horák prý o projektu hovořil s Kottem jako investičním náměstkem oblastních nemocnic. Kott byl dříve také poslancem a šéfem středočeské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny. Soudce Robert Pacovský přečetl záznam odposlechu jejich telefonického hovoru. Horák v něm říká, že se někdo do výběrového řízení "cpe". Kott ho pak ujistil, že bude vše v pořádku.

Výpověď Horáka, povoláním chirurga, se týkala zakázky na technologické vybavení pavilonu B v mladoboleslavské nemocnici. Novinářům po výslechu řekl, že měl na mysli agresivní chování jedné z firem, které podle něj vyplývalo z konkurenčního boje mezi společnostmi. "Doufal jsem, že přestanou otravovat," řekl lékař.

Obchodní soutěž ale podle něj neprovázelo nic nestandardního, ani neví o žádných provizích, které obžaloba popisuje jako úplatky.

Na hlavní líčení se dnes také přišla podívat Petra Paroubková s manželem, kteří projednání sledovali již před několika týdny. Oba po odchodu ze soudní síně před novináři znovu vyslovili pochyby o spravedlnosti procesu a měli námitky vůči postupu soudce. Podle nich například měl svědkovi Horákovi přehrát odposlech hovoru, nikoliv jej pouze číst. Pacovský již dříve uvedl, že chce veškeré policejní odposlechy v kauze v budoucnu přehrát.

Paroubková také například velmi jasně naznačila, že státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která měla za začátku případ na starosti, dostala za "lapení" Ratha funkci vrchní státní zástupkyně. A tvrdí, že pokud soudce Robert Pacovský uloží Davidu Rathovi ten "správný" trest, čeká podobně teplé místečko i na něj. A také říká, že krabice s penězi zmizela na 20 minut, kdy si s ní policisté mohli dělat cokkoli. To je ovšem nesmysl.

V souvislosti s kauzou Rath jsou obviněny i velké firmy. Kromě Metrostavu hrozí potíže i dalším stavebním společnostem. Policie totiž obvinila podle dřívějších informací i obchodního ředitele Geosan Group Martina Fischera, jednoho manažera firmy Strabag a také šéfy zmíněných východočeských firem - stíhán je předseda představenstva stavební skupiny Enteria Libor Joska a také Petr Pejcha s Martinem Havelkou z firmy Chládek a Tintěra.

Důležitý faktor při posuzování, zda policie zahájí stíhání firem, bude podle všeho podobný jako v kauze exposlance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha - tedy data v kalendáři, kdy mělo dojít k trestným činům.

Zákon, který umožňuje trestat firmy, totiž platí teprve od začátku loňského roku. Klíčové tedy bude, kdy přesně se měla manipulace zakázky na modernizaci hřebčína odehrát. Pokud by to bylo ještě před 1. lednem 2012, pak by zákon na firmy nedosáhl.

Z věstníku veřejných zakázek třeba vyplývá, že přípravy na rekonstrukci začaly už v roce 2011, kdy vedení hřebčína vyhlásilo soutěž na projektanta.

Jasněji by do časové osy příběhu mohla vnést informace, jak dlouho policie kauzu monitorovala a kdy jí soud povolil nasadit odposlechy. To ale návladní Adam Borgula zatím odmítá říci. "Z taktických důvodů nebudeme tuto informaci zveřejňovat," řekl pro iHned.cz Borgula.

Související

David Rath

David Rath byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za korupci

Bývalý středočeský hejtman David Rath v úterý opustil brněnskou věznici, kde si od počátku ledna odpykával trest za korupci. ČTK to sdělil advokát někdejšího politika Roman Jelínek. Ratha poslal soud za mříže loni v červnu, kdy mu ve druhé větvi kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji o rok prodloužil už dříve uložený sedmiletý trest. Svaz pacientů ČR ve středu oznámil, že do konce května jmenuje Ratha pacientským ombudsmanem pro celou ČR. Rath ČTK v SMS zprávě zatím pouze napsal, že ho nyní čeká dost práce. Působí též jako lékař v Poliklinice u svatého Jakuba Hostivice, kde ale dnes dopoledne nebyl, řekla ČTK pracovnice polikliniky.

Více souvisejících

David Rath Petra Paroubková soudy

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 9 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy