Zeman se schovává. Má rozbitý obličej? Holcát promluvil

Praha – Zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana po nedávném úrazu kolene se lepší. Řekl to ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát, který je šéfem prezidentova lékařského konzilia. Prezident prý už zkouší chodit o berlích.

Podle oficiální verze Zeman zakopl v noci o psem shrnutý koberec a poranil si koleno. Spekulace ovšem vyvolává délka rekonvalescence i fakt, že prezident Zeman se od té neukázal na veřejnosti a jen tak se ukázat nehodlá.

Stále aktuálnější otázce prezidentovy kondice se naposledy věnoval časopis Týden, který upozornil, že prezidentův stav může být vážnější, než se až dosud tušilo, nebo než veřejnosti tvrdí Zemanovi lékaři. Týden přinesl informace o Zemanově kolapsu, nebo dokonce lehké mrtvici – postavené ovšem na nejmenovaném zdroji.

Hrad vše oficiálně odmítá. „Jsou to všechno nesmysly a lži," říká prezidentův kancléř Vratislav Mynář na otázku, zda může vyloučit Zemanův kolaps. Dodává, že Zeman sice na několik týdnů prakticky zmizí z veřejnosti, ale není v práci nijak omezen a je připravený kdykoliv konzultovat s politiky aktuální situaci – jen se veškerá jednání budou odehrávat v Lánech a prezident nebude své sídlo opouštět kvůli nehybnému kolenu.

Úraz hlavy státu není úraz hlavy

"My jsme například řekli, že se stal úraz hlavy státu, a oni z toho hned udělali úraz hlavy. Napsali, že má prezident potlučený obličej. Ne, nemá rozbitý obličej. Nezkolaboval, neměl mrtvici. Prachobyčejně lidsky zakopl, jako občas zakopáváme všichni," říká ministr zdravotnictví Martin Holcát v rozhovoru pro Lidové noviny.

Pochybnosti vzbudilo i množství vyšetření, která prezident v motolské nemocnici podstoupil. "Udělali jsme ta vyšetření preventivně. Jednoduše jsme využili toho, že prezident přijel do Motola a podrobili jsme ho kompletnímu vyšetření. My si totiž myslíme, že máme jeho zdravotní stav kontrolovat při každé možné příležitosti. U diabetika se to ostatně běžně dělá," vysvětluje ministr.

Zeman nyní nesmí cestovat, takže jej 19. listopadu na jednání ve Štrasburku zastoupí premiér v demisi Jiří Rusnok. Zrušena byla také plánovaná návštěva Olomouckého kraje. Prosincová cesta do Rumunska a Srbska se zatím dál připravuje.

Kdy se prezident stává neschopným?

Otázka, v jakém přesně momentu přestává být český prezident „schopen plnit své povinnosti", je nejasná. Předsedu Senátu a vlády o tom informuje on sám; pokud nemůže, pak jeho kancelář. A ti si také dočasně rozdělí jeho pravomoci: předseda Senátu například jmenování vlády nebo milosti, premiér může jmenovat soudce nebo udělit amnestii, napsal respekt.ihned.cz.

Podle ústavy sice prezident nemůže být zbaven funkce ze zdravotních důvodů nikým jiným: abdikovat může pouze sám. Teoreticky by tedy i nemohoucí prezident mohl dokončit svůj mandát, pokud by na tom trval. I tak by ovšem mohl přijít o své kompetence.

Prezident totiž fakticky nemusí abdikovat, aby jeho pravomoci přešly na zmíněné činitele. Stačí, když stav potvrdí svými usneseními obě komory parlamentu. Pokud se pak zdravotní stav prezidenta zlepší, zřejmě se opět ujme své funkce; ale s tím už Ústava nepočítá.

Související

Vláda ČR

Vláda chce nová pravidla pro nominace prezidentských kandidátů. Řešila i Dukovany

Poslanci a senátoři už nebudou moci před volbami prezidenta republiky podpořit kandidaturu více než jednoho prezidentského kandidáta. Návrh na změnu zákona o volbě prezidenta republiky projednala vláda na středeční schůzi. Zabývala se také nezbytnými přípravami dopravní infrastruktury potřebnými k zahájení a následnému průběhu výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech.

Více souvisejících

prezident čr Miloš Zeman Martin Holcát

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy