ÚS zamítl stížnost, šéf firmy H-System zůstane za mřížemi

Brno - Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost někdejšího šéfa vytunelované stavební firmy H-System Petra Smetky, který se domáhal předčasného propuštění z výkonu trestu. Odpykává si dvanáctiletý trest za podvod, poškozování věřitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. ČTK to dnes řekla mluvčí soudu Jana Pelcová.

Ústavní soudci stížnost odmítli bez veřejného jednání. Důvodem byla zjevná neopodstatněnost. Na usnesení, které zatím soud nezpřístupnil ve své databázi, upozornila Česká televize. Soud v usnesení podle Pelcové odkazuje na předešlé rozhodnutí o starší Smetkově stížnosti v obdobné záležitosti.

Obvodní soud pro Prahu 4 letos v květnu nepravomocně rozhodl o Smetkově podmíněném propuštění. Státní zástupkyně se však odvolala a Městský soud v Praze verdikt změnil. Odvolací soud přitom ze stejného důvodu zrušil již předchozí dva verdikty obvodního soudu, díky nimž dostal Smetka šanci dostat se na svobodu. Podle prvoinstančního soudu Smetka podmínky pro propuštění splňuje - prý je chová bezproblémově a škodu průběžně splácí.

Ve vězení je Smetka od září 2006. V letech 2000 až 2002 byl zhruba dva roky ve vazbě, která se do doby výkonu trestu také započítává.

Znělo to lákavě. Dravá firma jménem H-System slibovala v polovině devadesátých let atriové byty v Praze za polovinu běžné ceny, domky na okraji hlavního města i s pozemkem za 1,5 miliónu. Až později se ukázalo, v čem bylo tajemství na první pohled zajímavé nabídky. Prvním klientům měli přispět na bydlení ti, kdo vstoupili do H-Systemu později, jim měli přispívat zase další a tak dále. Kdo přišel pozdě, měl smůlu.

Nikdo z klientů navíc netušil, že otec H-Systemu Petr Smetka má spoustu jiných ambiciózních plánů, které mu svými penězi sponzorují. A už vůbec nikdo nevěděl, že Smetkovy firmy nesplácejí úvěry od Komerční banky v téměř miliardové výši, informuje kn.cz.

H-System v datech:

1993 - Petr Smetka přichází s projektem cenově dostupného bydlení a zakládá H-System.

1994 - další Smetkovy firmy si půjčily 800 miliónů od Komerční banky

1995 - H-System začal stavět první domky

1996 - Smetka rozjíždí své další plány, například vznik loterie či třetí trh s cennými papíry. Používá na to i peníze, které mu lidé svěřili na bydlení

1997 - objevují se první signály, že H-System se topí v dluzích. Firma posléze potíže přiznává, ale dál slibuje, že domy a byty postaví

1998 - H-System končí v konkurzu, postaveno je 35 domků. Kromě dluhů u banky za firmou zůstává další miliarda, kterou Smetka vybral od zájemců o bydlení

1999 - policie začíná s vyšetřováním, první trestní oznámení přitom dostala už o dva roky dříve

2000 - Petr Smetka končí ve vazbě, spolu s dalšími partnery je obviněn za pád H-Systemu

2001 - kdosi rozesílá dopisové bomby představitelům H-Systemu, zraněn je syn jednoho ze Smetkových společníků. Atentátníka policie nevypátrala

2002 - začíná obří soud se sedmi stovkami svědků

2004 - soud rozhodl, že Smetka a jeho společníci jsou vinni a uložil jim vysoké tresty

2006 - Smetkův nemovitý majetek je vydražen a mizí. Vrchní soud poslal Smetku za podvod na 12 let do vězení.

Související

Více souvisejících

Ústavní soud ČR Petr Smetka H-System

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

před 7 hodinami

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 10 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 11 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy