Palestinci měli na ambasádě další skrýš pro trhavinu

Praha - Vyšetřovatelé našli na místě nedávného výbuchu na palestinské ambasádě v pražském Suchdole i knihu s prořezaným otvorem uprostřed listů, kde měla být ukryta rozbuška s trhavinou, informují dnešní Lidové noviny.

Kriminalisté nyní předmět zkoumají a ve hře je varianta, že mělo jít o důmyslné zařízení k ochraně trezoru. LN to zjistily z diplomatických zdrojů.

Jiné podobné zařízení přitom nejspíš připravilo na Nový rok o život palestinského velvyslance Džamála Džamála. Vyšetřování se blíží k závěru a čeští experti se zatím přiklánějí k teorii, že Palestince smrtelně zranila silná nálož, kterou chtěl použít k zabezpečení sejfu.

"Podle policejních vyšetřovatelů explodovalo asi 200 gramů zatím neznámé trhaviny," řekl LN zdroj obeznámený s průběžnou vyšetřovací zprávou. "Byl to velmi silný výbuch – i kdyby Džamál přežil, byl by bez rukou." Trhavina explodovala v době, kdy Palestinci stěhovali svou diplomatickou misi z pražské Troje do nového objektu v Suchdole.

Sbírka zbraní V místnosti, kde Džamál manipuloval s trezorem, byly ostatní věci stále ještě obalené ochrannou fólií. "Zatím to vypadá, že Džamál chtěl udělat inventuru sejfu a zabezpečit ho proti vniknutí," shrnul činitel obeznámený s vyšetřováním. "Stále se ale čeká na některé expertizy," upozornil.

Vyšetřovatelé mezitím pracují i na druhé linii kauzy – nálezu 12 zbraní ve dvou kufřících a jedné igelitce přímo na místě exploze.

Související

Palestinská ambasáda v Praze - Suchdole

Do Prahy dorazí nový palestinský velvyslanec, jeho předchůdce zabil semtex

Praha - Novým velvyslancem Palestiny v Praze se stane Chálid al-Atraš, uvedly Lidovky.cz. Od prezidenta Miloše Zemana již získal formální souhlas s působením v této funkci (tzv. agrément). V lednu otřásl ambasádou výbuch, při kterém zahynul velvyslanec Džamál Muhammad Džamál. Vyšetřovatelé následně našli na vyslanectví i zbraně.
Palestinská ambasáda v Praze - Suchdole

Exploze na palestinské ambasádě? Policie trestný čin nezjistila

Praha - Policie odložila vyšetřování lednového výbuchu na palestinském zastupitelském úřadu v Praze, kdy explozi semtexu nepřežil velvyslanec Džamál Muhammad Džamál. Podle státního zastupitelství policie nezjistila trestný čin. ČTK to dnes řekla žalobkyně Jindra Janáčová.

Více souvisejících

Výbuch v Praze (1.1.2014) ambasády

Aktuálně se děje

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Joe Biden

Americké zbraně na Moskvu nezaútočí, zdůraznil Biden

Spojenými státy poskytnuté zbraně nesmí Ukrajina použít k útoku na ruské hlavní město Moskvu, uvedl americký prezident Joe Biden ve čtvrtek. Kyjev s nimi sice může útočit na území Ruska, ale povolení ze strany Washingtonu má své omezení. 

včera

včera

včera

Policisté zajistili místo tragické střelby na Filozofické fakultě UK. (21.12.2023)

Policie při útoku na FF UK nepochybila. Inspekce ale vidí prostor pro zlepšení

Žádný z příslušníků policie není podezřelý z trestného činu v souvislosti se zásahem při tragické prosincové střelbě v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, uvedl ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Vít Hendrych na čtvrtečním jednání sněmovního bezpečnostního výboru. Inspekce však vidí prostor pro zlepšení policejní činnosti při podobných událostech. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Bitva o Normandii, Operace Overlord - americký hřbitov a památník padlých

80 let ode Dne D: Na hrdinství spojenců nesmíme zapomenout, 6. června 1944 se otevřela cesta k Paříži

Přesně před 80 lety, dne 6. června 1944 započala operace Neptun, lépe známá pod názvem vylodění v Normandii nebo Den D. Šlo o největší námořní invazi v historii a odstartovala osvobození evropského kontinentu z područí německé nacistické okupace. Tato akce byla součástí rozsáhlejší operace Overlord, jejímž cílem bylo ovládnutí celé Normandie, respektive severní Francie. 

včera

včera

včera

včera

Vladimír Putin na summitu Rusko Afrika 2023

Putin opět blouzní. Rusko podle něj válku na Ukrajině neazačalo

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu prohlásil, že Rusko a USA jsou v "neustálém kontaktu" ohledně možné výměny vězňů, která by mohla zahrnovat i propuštění amerického novináře Evana Gerškoviče, jenž byl minulý rok zatčen kvůli obvinění ze špionáže. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

Putin řekl, jaký dopad budou mít volby v USA na vztahy s Ruskem

Ruský prezident Vladimir Putin dnes prohlásil, že výsledek amerických prezidentských voleb neovlivní rusko-americké vztahy. Tuto informaci přinesla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy