Kauza Rath obohatí češtinu? Čtěte, jak se taky říká úplatkům

Praha - Policie zachytila v odposlechu telefonů v korupční kauze exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) hovor o zkaženém králičím masu, které údajně znamená úplatek. ČTK to dnes řekla podnikatelka Ivana Salačová, která se jako jediná z 11 obžalovaných v případu přiznala k předávání provizí za zmanipulování zakázek ve Středočeském kraji.

Podnikatelce ve stavebnictví Salačové na záznamu z ledna 2012 volá další obžalovaný, tehdejší náměstek některých krajských nemocnic Petr Kott. Hovoří o tom, že nastala změna a musí někam odjet. "Králičina by se zkazila, mohl bych se zastavit druhý den? Už mi kručí v bříšku," dodal. Podle Salačové mluvil o provizi 2,8 milionu korun ohledně zakázky na opravu gymnázia v Hostivicích. Salačová již dříve ve výpovědi před soudem uvedla, že s dalšími obžalovanými používala kódovanou řeč, ve které se prý penězům říkalo například králíci.

"Můj muž je choval ve velkém a občas jsem je jim je dávala i normálně, takže jsme tu provizi nazývali králíky. Pan Kott nemohl jeden den přijet, proto to tam komentuje slovy, že by se ta králičina zkazila a že přijede až druhý den, kdy jsem mu v sídle své firmy dala provizi," řekla ČTK Salačová.

Salačová už dříve soudu řekla, že částí zisku z opravy zámku v Buštěhradu chtěla přispět na krajské volby 2012. Řekla to prý tehdejší člence krajského výboru ČSSD Kateřině Pancové. Vyjádření Salačové přišlo jako komentář k policejním odposlechům: "Zmínila jsem se Pancové, že se vzdám části zisku, aby měli něco na volby, ale neznamenalo to, že budu přispívat na volby nějakou částkou předem určenou," prohlásila Salačová. Rath po soudním jednání řekl, že měl o Salačové "obecnou informaci", že přislíbila za svoji firmu pomoc ve volbách a že se případně zeptá i dalších firem, zda dají sponzorský dar ČSSD. Mělo se údajně jednat o desítky milionů korun.

Kriminalisté sledovali telefony podezřelých lidí od listopadu 2011 do května následujícího roku, kdy policie zatýkala, uvádí Aktuálně.cz. Kromě tehdejšího sociálnědemokratického poslance Ratha a Drážďanského byli slyšet například projektanti opravy zámku Buštěhrad a další obžalovaná Lucia Novanská, která měla na starost losování v tendrech a podle obžaloby si řekla o úplatek.

Odposlouchávaný telefon měl také Petr Kott, který byl náměstek některých krajských nemocnic a v minulosti také poslanec a šéf středočeské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny. Kotta a jeho přítelkyni, exředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou, označuje obžaloba za organizátory korupce. Soud přehrává také hovory podnikatelky ve stavebnictví Ivany Salačové, která se jako jediná v případu přiznala ke korupci. Žalobce pro ni kvůli tomu navrhuje pozici spolupracující obviněné, za což by jí mohl hrozit nižší trest.

Související

Více souvisejících

Ivana Salačová (obžalovaná v kauze Rath) Petr Kott David Rath

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy