Zvrat v kauze Nagyová: Policie přišla o část důkazů

Praha - Česká advokátní komora (ČAK) vrátila část důkazů zabavených v kauze kolem Jany Nagyové advokátovi Tomáši Jindrovi, který zastupuje lobbistu Iva Rittiga. Uvedl to dnes server iDnes.cz. Je to například počítač a dokumenty v šanonech. Původně byly zabavené při loňské domovní prohlídce u Jindry, pak je ale komora nechala zapečetit a odmítla vydat vyšetřovatelům, protože to nenařídil soud.

"Česká advokátní komora zapečetěné a u ní uložené věci dotčenému advokátovi vydala dne 24. ledna 2014," citoval server mluvčí ČAK Ivu Chaloupkovou. Komora dříve odmítla vyšetřovatelům dokumenty poskytnout, protože žalobci a policisté prý nemají právo do nich nahlížet. Chaloupková také zmínila povinnost advokátů zachovávat mlčenlivost.

V případě Jindry, který dříve pracoval také jako poradce exministrů Petra Bendla a Martina Kuby (oba ODS), neměli vyšetřovatelé souhlas komory s nahlížením, a věci proto skončily po domovní prohlídce zapečetěné u advokátní komory. Ani soud poté podle Chaloupkové k nahlížení nevydal souhlas.

Olomoucký státní zástupce Ivo Ištvan je ale jiného názoru, soud podle něj dospěl k závěru, že policie věci zajistila v prostorách, kde advokát nevykonává svoji praxi. Opatření kvůli povinnosti mlčenlivosti, tedy povolání zástupce advokátní komory, proto nebylo třeba.

Žalobci ovšem už dříve podotkli, že případná ztráta důkazů příliš celou kauzu neovlivní. "Dokazování by tím samozřejmě bylo ztížené, ale neznamená to, že se vyšetřování zdrží. Holt místo 50 důkazů jich bude třeba 35, ale není to věc, která by podstatným způsobem narušila délku vyšetřování," uvedl loni v září Ištvanův kolega Martin Brzobohatý.

Rozsáhlá razie ÚOOZ proběhla v Praze a na dalších místech republiky loni v polovině června, primárně cílila na prorůstání podnikatelských struktur do chodu hlavního města. Jednou z osob, na které se policie zaměřila, byl právě Rittig. Policie ho podezřívá, že spolu s lobbistou Romanem Janouškem, podnikateli Peterem Ďuricou, Jiřím Tomanem a bývalým státním zástupcem Liborem Grygárkem manipuloval s veřejnými zakázkami a ovlivňoval vyšetřování některých kauz.

Sám Rittig to ale v dřívějším rozhovoru pro Českou televizi odmítl. "V mém příběhu jsem spojován s lidmi, které jsem nikdy neviděl. S panem Janouškem jsem se za poslední dva roky viděl jednou a s panem Grygárkem asi třikrát," podotknul. Za červnovou razií vidí machinace pražských podnikatelských skupin.

Kauza Nagyová se týká údajného podplacení tří exposlanců ODS výměnou za složení mandátu. Exposlance ale Nejvyšší soud vyňal z pravomoci orgánů činných v trestním řízení. Další částí případu je údajné zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování zaměstnanců úřadu vlády a manželky expremiéra Petra Nečase (ODS). Kriminalisté se k oběma případům dostali na základě prověřování podezření na údajnou zločineckou skupinu složenou z podnikatelů a lobbistů.

Související

Jana Nagyová a Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo.

Expremiér Babiš byl opět zproštěn obžaloby v kauze Čapí hnízdo

Pražský městský soud i podruhé zprostil expremiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Hlavní líčení při opakovaném projednávání rozsudku trvalo jen jeden den. Babiš si rozhodnutí soudu osobně nevyslechl, síň opustil po pronesení závěrečné řeči. 

Více souvisejících

Jana Nagyová Ivo Ištvan

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko údajně letos obsadilo víc ukrajinského území, než za celý loňský rok

Ruské ozbrojené síly postupují na všech frontách na Ukrajině a jen letos obsadily 880 čtverečních kilometrů území, uvedl v pátek ruský ministr obrany Andrej Belousov podle agentury AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy